Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno instalace soustruhu

Předpokládám, že u tak velkého soustruhu to je tak, že po zapnutí hlavním vypínačem motor běží trvale a vřeteno se roztáčí pomocí spojky.
U některých malých soustruhů se motor zapíná při každém roztočení vřetene. Tam by byl větší problém, jednalo by se pro časté starty.
Pokud ale motor běží stále, jedná se jen o počáteční start. Pokud má motor svorkovnici se šesti svorkami a je zapojen do trojúhelníku, řešení je celkem jednoduché. Doplní se to o přepínač hvězda trojúhelník. V klidu se přepínač nechá ve hvězdě a po zapnutí a rozběhu se přepne do trojúhelníku. Pokud se rozhodneš to dělat, doplním jaký přepínač a zapojení. Nebo seženeš nějakého elektrikáře, pro něj je to jednoduché.
Pak existuje ještě jedna možnost, ta ale záleží na tom, co budeš na soustruhu dělat. Motor je velmi výkonný, jedná se asi o velký výkonný soustruh. Pokud bys jej využíval jen na menší práce, soustružení na malých průměrech a podobně, motor by nebyl vytížen.
V tom případě by bylo možno motor přepojit do hvězdy a nechat tak. Motor bude mít menší výkon, ale může to stačit.
Ale také mě napadá jedna věc. Pokud není ve stroji uplatněn start hvězda - trojúhelník, není zcela běžné, že je motor pro 400V (dříve 380), v trojúhelníku. Většinou je motor 400/230 a zapojen do hvězdy. Jestli není, nějakým třeba omylem zapojen na 3x 230V. To by vysvětlovalo tak velký náběžný proud. Podívej se na štítek motoru. Bude tam uvedeno napětí. Pokud tam bude 380/220V, jedná se o tento případ. V tom případě jen přepojit do hvězdy. (předpokládám, že motor není spálený). Dost se mi tato myšlenka nabízí, protože start 7,5 kW motoru nemá většinou až tak velký záběr aby vypadl jistič 25A. I jistič řady B,má jisté zpoždění a do té doby se motor rozběhne.
Nejdříve tedy zkontroluj napětí na štítku motoru.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny