Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je již předepsáno normou používání proud.chráničů 30mA v ob. a byt. výstavbě pro všechny okruhy?

Ještě trochu k chráničům. :-)
Citlivost chrániče 30, nebo 10mA, je z důvodu, jak citlivě reagují na svodový proud.
Ale v případě dotyku osobou, to má vliv pouze v případě, že například je člověk částečně izolován a při dotyku by do velikosti proudu 30mA, nedošlo k vybavení. V tom případě by člověk mohl být vystaven působení delší dobu. Ale proud 30mA jako v tom případě max. co chránič vydrží a nevypne, je sice již velmi nepříjemný, ale na hranicích křečí, takže se člověk ještě většinou dokáže sám uvolnit. (samozřejmě jsou individuální rozdíly). V tom případě, je li například okolím proud omezen pod 30mA, je chránič 10mA lepší,protože vybaví již při tak malém proudu.
Ale ve většině případů zásahu proudem, je celkový odpor člověka plus okolí o hodně menší. Například při držení jednou rukou kostry a druhou vodiče, je řádově nižší odpor. Tím i proud mnohonásobně vyšší, než je vybavovací proud chrániče. V tom případě je zcela jedno, jestli je chránič 10 nebo 30mA.
Ochrana chráničem, není ani ve velikosti reziduálního proudu, ale v čase, kdy je schopen odpojit.
Nejvážnější úrazy spočívají v tom, že proud vyvolá zástavu srdce, respektive fibrilaci síní. To je stav, který bez pomoci vede ke smrti. Výzkumy bylo zjištěno, že hraje velkou roli doba impulsu proudu na vyvolání zástavy. Vychází to ze srdečního rytmu a el. vzruchů, které to řídí. Nejhorší je doba průchodu proudu, která je delší, než doba (promiňte terminologii, už to tak nepamatuju) repolarizace síní (?).
To je myslím taková plošší vlna za systolickým impulsem na kardiografu.
Proto je stanovena doba vypnutí chrániče o dost kratší, než trvá tato kritická fáze. Tím i při průchodu proudu, který je i mnohonásobně větší, než by byl proud bezpečný, nedojde k zástavě srdce.
Například při přímém uchopení vodičů oběma rukama, bude proud takový, že by byl stoprocentně smrtelný. Ale chránič, tím že vypne dříve, než srdce zareaguje, tím člověka ochrání. (samozřejmě nic nemůže být stoprocentní i tak může u citlivého člověka dojít ke komplikacím).
Pro představu, jak je důležitá doba. Elektrický ohradník má typicky napětí 5000V. Pokud člověk stojí na zemi, jeho odpor a odpor okolí, je z hlediska napětí minimální. Tedy proud vycházející z ohmova zákona by byl značný. Impuls el. ohradníku není proudově omezen na bezpečnou velikost, pak by nefungoval. Naopak, impuls je dosti tvrdý. (Při opravě a zkoušce ohradníku,mi výboj ustřelil špičku šroubováku) Ale u ohradníku je omezena právě doba působení, impuls je velmi krátký, tím i když proudově značný, tak bezpečný.
--- Sorry, že tu dělám moc chytrýho, ale třeba to někoho zajímá. :-):puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny