Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je již předepsáno normou používání proud.chráničů 30mA v ob. a byt. výstavbě pro všechny okruhy?

Ještě svoji trošku do mlýna :-)
Různé výhody a nevýhody obou druhů sítí, byly i na školeních často probírány. Je určitý názor, že v síti TN-C se přerušení PEN pozná na funkci, zařízení přestane pracovat. Ale jde o to, že už ta jedna porucha znamená velké nebezpečí. Například hospodyňka se opře o hranu sporáku a zapne. Hotovo. Nebo pere a pračka přestane fungovat. Opět může nastat, že se o pračku opře - proč to nejde...
V síti TN-S bez chrániče se na závadu běžně nepřijde. Spotřebič funguje dál. Ale pro případ úrazu musí nastat další porucha, například zkrat na kostru. To je statisticky méně pravděpodobné, ale předmětem diskuse, že stav přerušení PE, může trvat tak dlouho, až to nastane. Ale u nezatíženého vodiče je menší pravděpodobnost přerušení.
U sítě TN-S s chráničem, se jedná o zatím nejbezpečnější systém. I když je chránič podle normy ochranou doplňkovou, v případě poruchy PE, se skutečně fyzicky stává (po dobu poruchy) ochranou hlavní (analogie, zástupce ředitele je v nepřítomnosti ředitele ředitelem :-)).
Chrániče jsou natolik citlivé a spolehlivé, že za určitých okolností dokážou základní ochranu nahradit. Dokonce i při náhodném dotyku živých částí, což nulování nedokáže (ale to je trochu od věci).
V případě poruchy PE, plus poruchy izolace, dojde li k dotyku, zařízení "kopne" ale včas vypne, k úrazu nedojde (pokud se neleknu tak, že se umlátím o futra). Tím se na závadu přijde, pokud přesto chránič někdo zapne, proškolí ho to podruhé a přejde ho to opakovat.
V současné době alespoň u nových instalací (to je ten důvod povinnosti chráničů), je v podstatě vyřešena diskuse, jaká síť je bezpečnější.
Povinná montáž chráničů u zásuvek přístupných laikům, což jsou téměř všechny. Tím se odstraňuje určité nebezpečí sítě TN-S, že se nepozná porucha PE a v případě poruchy izolace spotřebič může být nebezpečný. Chránič v síti, v případě poruchy PE, převezme ochranu natolik, že dotyk spotřebiče i v případě dvou poruch (izolace plus PE), nebude životu nebezpečný.
Chránič tedy odstraňuje diskutabilní nejistotu ochrany v síti TN-S. Tedy se dá říci, že síť s ochranou nulováním, plus chránič, je téměř absolutně bezpečná.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny