Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je již předepsáno normou používání proud.chráničů 30mA v ob. a byt. výstavbě pro všechny okruhy?

Máš pravdu, že statisticky by se mohlo uvažovat o tom, že dvojí porucha, přerušení ochranného vodiče a pak zkrat fáze na kostru spotřebiče I. třídy, by se dalo předpokládat méně pravděpodobné. Ale pokud na to, že je ochranný vodič přerušený, nikdo (pokud není občas prováděna kontrola měřením!!!), nepřijde, vzhledem k tomu že veškerá zařízení fungují, pak je velice reálná možnost (pokud tedy není instalován pro tento okruh rovněž chránič) že tento okruh může být a je dlouhodobě velice nebezpečný a při zkratu na kostru spotřebiče I.třídy může způsobit snadno smrtelný úraz.
Co se týče toho, že jsem nazval chránič, v případě porušení ochranného vodiče (základní ochrana nulováním) že převezme ochrannou úlohu ochrany základní, jsem pochopitelně nemyslel ve smyslu znění normy, ale obrazně a proto jsem to dal do uvozovek. A pak je takovýto okruh opravdu tedy chráněn stále pouze ochrannou doplňkovou. Ale zase jde o to, že na přerušení ochranného vodiče se nepřijde a může to být dlouhodobé. A přišlo by se na to až pouze tím, že dojde k poruše a průchodu proudu přes osobu, jež se kostry pod napětím dotkne a je dostatečně spojena s potenciálem země a dojde k vybavení chrániče (pokud je spotřebič od potenciálu země dostatečně izolován a není případně připojen na ochranné pospojování).
Ale většina laiků, když k tomu dojde, půjde do rozvaděče a klidně natáhne chránič, aniž ví, že to bylo způsobeno závadou v základní ochraně okruhu a že je ochranný vodič přerušen a měl být správně vybaven poruchou zkratem jistič, případně už třeba dříve i chránič (v případě únikového proudu při částečném porušení izolace) a nemělo se nebezpečné napětí na spotřebič vůbec dostat.
To je můj názor a pochopitelně s ním souhlasit nemusíte. Ale mnou uvedené názory a úvahy jsou určitě relevantní. Takže ano, nejbezpečnější je soustava v provedení TN-S, ale každý okruh s chráničem a předepsané pravidelné kontroly měřením ochranné smyčky v určitých intervalech. Pak by byla tato soustava určitě bezpečnější než TN-C. Bez tohoto je toto stále věc velice diskutabilní.
A prosím, neberte to jako "lobing" pro revizáky, (kterým jsem, mimo jiné, také "blahé paměti" býval) ale, podle mého názoru, je to tak.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny