Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je již předepsáno normou používání proud.chráničů 30mA v ob. a byt. výstavbě pro všechny okruhy?

No, možná se mýlím, ale i TN-C bylo ve své době východiskem z nouze --- pro "rezervování" ochranného vodiče pouze pro účel bezpečnosti bylo vyhodnoceno jako "nerentabilní" a takto "zbytečný" drát navíc se tedy z TN-S spojil v TN-C...
A s tím "TN.C se mi osobně zdála bezpečnější, protože se na poruchu brzy přišlo" s Vámi hrubě nesouhlasím: Při jedné poruše se ze zařízení TN-C stává smrtící zařízení, kdežto u TN-S musí dojít současně ke DVĚMA poruchám, aby se zařízení stalo nebezpečným... a to je ze statistického hlediska NÁSOBNĚ MÉNĚ PRAVDĚPODOBNÉ.
A s tím proudovým chráničem při poruše PE - proudový chránič NIKDY NEPŘEVEZME ÚLOHU ZÁKLADNÍ OCHRANY, protože svojí konstrukcí /spolehlivostí/ toho není schopen. Zůstane dál ochranou doplňkovou, která základní ochranu "pouze" zpřesní.
Při poruše PE základní ochrany může její úkol PLNĚ převzít pouze ochrana ZVÝŠENÁ - např. "Uvedením na stejný potenciál" (pospojení).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny