Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je již předepsáno normou používání proud.chráničů 30mA v ob. a byt. výstavbě pro všechny okruhy?

Souhlas. A nejen sporáky, ale i ostatní zařízení. Z hlediska provozního se tvrdilo, že třívodič (pětivodič) je bezpečnější, neboť pracovní nula u soustavy TN-C může být zatížením přerušena a tím i ochrana proti neb.dotyku. Což je sice pravda, ale na to se v podstatě ihned přišlo, spotřebič nefungoval. Případně "haprovalo" identifikovatelně napětí mezi fázemi, pokud došlo k přerušení v 3 fázových přívodech. Toto bylo provozním problémem a mohlo způsobit poškození instalovaných zařízení, ale opět se na to vždy přišlo.
U TN-S, pokud se přeruší PE v přívodu rozvaděče, v něm, nebo v jakémkoliv okruhu, nic fungovat nepřestane, nijak se to neprojeví a žádné zařízení, za tímto bodem, pokud není obvod chráněn navíc chráničem, není prakticky vůbec nijak proti nebezpečnému dotyku chráněno a pokud se neprovede revize a měření impedance ochranné smyčky (což v občanské a bytové výstavbě není ničím vyžadováno a v průmyslu se provádí v poměrně dlouhých termínech) nikdo na to nepřijde. Osobně považuji, z tohoto důvodu, soustavu TN-S z hlediska bezpečnosti za nebezpečnější, než je soustava TN-C. Pochopitelně, pokud se nepoužijí navíc chrániče. V tom případě jde o ochranu "zvýšenou" do doby, kdy je ochranný vodič PE přerušen. Pak v podstatě přebírá chránič funkci pouze ochrany "základní". A pak, kdo z provozovatelů (majitelů nemovitosti, bytu) občas provede kontrolu funkčnosti chrániče aspoň tlačítkem. NIKDO. A pokud je chránič vadný, případně vadně zapojen (i to se občas ještě stává) pak je opět vše absolutně bez ochrany.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny