Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně svařovat a jaké použít elektrody.

Nuda.... Pokud o něčem nic nevíš, bylo by dobré raději nepsat. Tím nevylučuji, že některým věcem rozumíš. Ale tohle je na zarámování (teda kravina).
"" Bázické sa používajú na klasické echt trafo vinuté na plechoch neusmerneného prúdu na sekundáre priamo k zváraniu striedavým prúdom"".
Pro tazatele: Rutilové elektrody jsou pro tuhle svářečku nevhodné. I když použít se dají, ale je potřeba dát svářecí kleště na minusový pól. Sváření s nimi je i tak více obtížné, musí se to umět, jinak zavářejí strusku do sváru a špatně se svár rozlívá.
Raději si kup elektrody bazické třeba EB 121 (Esab), s kterými se snadno vaří a pro běžné sváření plně vyhoví.
Pro slabší materiály vyhoví průměr 2mm, pro silnější 2,5mm. Kleště s elektrodou připoj na plus pól.
Pro nácvik si vem nějaký materiál raději trochu silnější, třeba 2 -4 mm, aby se ti to tak snadno nepropalovalo.
Pak je to na nácviku, chvíli to trvá. Škrtnutím o materiál zapálíš oblouk. Musíš se snažit po zapálení oblouku hned udržet vzdálenost elektrody asi 4-5 mm od materiálu, tak ti oblouk nezhasne a el. se nepřilepí. Potom se snaž postupovat s elektrodou blízko materiálu a kývat s elektrodou mírně do stran, tím se udělá typická housenka. Pro nácvik vezmi elektrodu 2mm a nastav proud asi 80A.
Je mnoho postupů sváření, to nebudu popisovat, ale pro začátek svářej na vodorovném materiálu a elektrodou postupuj směrem dozadu je to snažší a mnoho svárů tak lze udělat. Nová elektroda má zapalovací špičku pro snadné zapálení. Pokud ale chceš svářet již použitou nevyvařenou elektrodou, bývá špička elektrody zalitá nevodivou struskou. V tom případě se špička očistí kolmým klepnutím elektrodou o nějaký tvrdý nevodivý materiál, třeba cihlu. Klepnutí elektrodou hned na svářený materiál vede většinou k přilepení.
Svářečka kterou jsi koupil je tzv. invertor, tedy systém pracuje elektronickou cestou, není to klasické trafo. Výstup svářečky má stejnosměrný proud. Proto bazické elektrody, které jsou na stejnosměrný proud určeny. Rutilové elektrody se převážně používají na střídavý proud, na klasické neusměrněné trafo. Lze s nimi i vařit minus pólem stejnosměrně ale nedoporučuji ti to. Také existují el. kyselé, taktéž na minus pól, ale to také na běžné sváření nedoporučuji. Také existují elektrody pro jiné materiály než ocel, ale to je už pro zkušeného svářeče. Po zvládnutí základního sváření na rovném materiálu můžeš začít cvičit i jiné postupy, jako například "stoupačku" kdy se vaří na kolmém materiálu, směrem nahoru. Postupy se dají dohledat na internetu. Jinak samozřejmě pro dobré zvládnutí sváření ve všech polohách slouží svářečská škola. Pro domácí sváření se to ale dá nacvičit i celkem slušně jako samouk. 8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny