Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tlumivka pro sodíkovou výbojku nehřeje, výbojka nesvítí dostatečně

Zdá se mi to divné. Pokud by byl vadný startér, vůbec by nedošlo k zapálení výboje. Bez vysokého startovacího napětí je napětí ze sítě příliš malé. Pokud tedy výbojka zapálí, znamená to, že startér vysoké napětí vyprodukuje.
Po startu poklesne napětí za hlavní tlumivkou a startér se zablokuje. Proud pak prochází přes tlumivku, sekundární vinutí impulsního trafa a výbojkou. Pokud se výbojka rozsvítí, musí být obvod v pořádku. Není mi jasné, kde by mohlo dojít k omezení proudu a tím výkonu. Jediné co připadá v úvahu, je vadná samotná výbojka, která už neudrží dostatečný proud výboje. Pak už snad jen to, že by ve startéru byl nějaký přechodový odpor, v cestě sekundáru impulsního trafa. Takový odpor by pro vysokonapěťový výboj byl zanedbatelný, ale pracovní proud by omezil. To se mi ale zdá dost málo pravděpodobné, protože by se to asi projevilo brzo vypálením a přerušením. Ale pokud je výbojka v pořádku, je to snad jediné možné vysvětlení.
Další možnost je, že přímým pohledem na výbojku dojde k oslnění a pak zdánlivě malému svitu. Ale to by zase neodpovídalo malému oteplení tlumivky, které naznačuje malý proud. Také o malém proudu svědčí opakované pokusy startéru o zapálení. Tak snad použít jiný startér. Nebo zkus změřit odpor mezi vstupem od tlumivky a výstupem k výbojce na startéru. Měl by tam být minimální odpor, méně než ohm.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny