Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tlumivka pro sodíkovou výbojku nehřeje, výbojka nesvítí dostatečně

Zdravím kutily,
mám problém s vysokotlakou sodíkovou výbojkou nebo s jejími komponenty. Zapojil jsem klasické zapojeni pro 250W výbojku, jako jsem zapojoval už několikrát pro kolegy. Tentokrat jsem to zapojoval pro sebe a při mém štěstí nastaly problémy. Hned ze začátku mi přišlo že 250w výbojka nějak podezřele málo svítí, po 20 minutách byla intenzita stále stejná. Samozřejmě to mohl být oční klam ve větší místnosti, ale v nepořádku bylo, že tlumivka vůbec nehřála. Byla teplejší o par stupňů více, než moje dlaň. A to mě vždy tlumivky hřály jako pec. Zkoušel jsem zapojit 400w výbojku a 400w tlumivku na stejný startér, který jsem použil při zapojeni 250w setupu. A nastal stejný problém. Výbojka nic moc svítila na těch 400W a tlumivka nehřála. V této situaci mě napadlo, že buď mam blbě zapojeno(což jsem po zkušenostech a několika kontrolách téměř vyloučil) nebo blbne startér. Logicky pokud startér vyprodokuje výboj o napětí v řádech kV pro vzniceni výbojky, proud je nízký. Jenže ten proud je nízký pořád, tlumivka se nehřeje, výbojka málo svítí a startér se pořad snaží výbojku zapálit. Je to možné ? Nebo mam hledat chybu jinde? Nevím, kde může být chyba. Zatím to vidím na vadný startér, ale budu rád, za každé připomínky a zkušenosti. Díky

Předmět Autor Datum
Máš subjektívny dojem z tohoto monochromatického svetla. Vadný štartér. Chce to nejaký tyrystorový.…
Nuda 20.01.2019 21:07
Nuda
Sodikova vybojka neni monochromaticky zdroj svetla. Nizkotlaka sviti na sodikovy dvoucare - takze ja…
bahno 21.01.2019 13:01
bahno
Zdá se mi to divné. Pokud by byl vadný startér, vůbec by nedošlo k zapálení výboje. Bez vysokého sta…
Zerozero 21.01.2019 01:23
Zerozero
Díky za profesionální úvahu, už mám objednaný jiný startér. Výbojky by měly být v pořádku, neboť jso…
Deteman 21.01.2019 10:20
Deteman
Teď jsem zjistil, že napětí mezi vývody startéru L a N bylo napětí 54V, po chvíli 74V, později 78V,…
Deteman 21.01.2019 12:31
Deteman
Proto je tam tlumivka, zapalena vybojka ma nejaky takovyhle provozni napeti... Co si pamatuju, tak t…
bahno 21.01.2019 12:58
bahno
Díky. Teď mi hlava nebere, proč jindy vždycky tlumivky hřály jako pec - pokaždé, co jsem je někomu z…
Deteman 21.01.2019 13:04
Deteman
Ja by som povedal že tie tlmivky hriali preto že to neboli zrovna dobré tlmivky, buď mali velké stra… poslední
poihu 21.01.2019 13:42
poihu
Změna napětí mezi L a N, je v pořádku. Po zapálení studené výbojky je na ní menší napětí a po zahřát…
Zerozero 21.01.2019 13:02
Zerozero
V datasheetu se píše, že to provozní napětí by mělo byt minimálně 85V, max 115V, nominální 100V. Zku…
Deteman 21.01.2019 13:30
Deteman

Zdá se mi to divné. Pokud by byl vadný startér, vůbec by nedošlo k zapálení výboje. Bez vysokého startovacího napětí je napětí ze sítě příliš malé. Pokud tedy výbojka zapálí, znamená to, že startér vysoké napětí vyprodukuje.
Po startu poklesne napětí za hlavní tlumivkou a startér se zablokuje. Proud pak prochází přes tlumivku, sekundární vinutí impulsního trafa a výbojkou. Pokud se výbojka rozsvítí, musí být obvod v pořádku. Není mi jasné, kde by mohlo dojít k omezení proudu a tím výkonu. Jediné co připadá v úvahu, je vadná samotná výbojka, která už neudrží dostatečný proud výboje. Pak už snad jen to, že by ve startéru byl nějaký přechodový odpor, v cestě sekundáru impulsního trafa. Takový odpor by pro vysokonapěťový výboj byl zanedbatelný, ale pracovní proud by omezil. To se mi ale zdá dost málo pravděpodobné, protože by se to asi projevilo brzo vypálením a přerušením. Ale pokud je výbojka v pořádku, je to snad jediné možné vysvětlení.
Další možnost je, že přímým pohledem na výbojku dojde k oslnění a pak zdánlivě malému svitu. Ale to by zase neodpovídalo malému oteplení tlumivky, které naznačuje malý proud. Také o malém proudu svědčí opakované pokusy startéru o zapálení. Tak snad použít jiný startér. Nebo zkus změřit odpor mezi vstupem od tlumivky a výstupem k výbojce na startéru. Měl by tam být minimální odpor, méně než ohm.

Díky za profesionální úvahu, už mám objednaný jiný startér. Výbojky by měly být v pořádku, neboť jsou obě (250W i 400W) úplně nové, tlumivky se startérem rovněž. Výbojky jsou od Phillips, zbytek od Layrton. Všechno se jeví normálně, až na téměř nehřející se tlumivky a možná méně světla, to ale muže být pouze dojem. Nemám možnost to změřit. Zkusím proměřit třeba i objímku. Díky moc za radu.

Proto je tam tlumivka, zapalena vybojka ma nejaky takovyhle provozni napeti...
Co si pamatuju, tak tlumivka 250W nebyla nikdy nejak horka. Tepla jo, 40°C urcite, ale ze by byla nejak horka a nedala se na ni udrzet ruka, to ne. Pokud vybojka behem par minut projde klasickym cyklem - trosku sviti - sviti fest a hodne zlute(na osdikovy dvoucare) - sviti zlute(roztazene okolo dvoucary), je imho vsechno v cajku.
Hlavne prosimte nemer multimetrem peak pro zapaleni, neni na to stavenej multimetr ani izolace mericich dratu a dost by to bolelo. Ono na to nejsou staveny ani bezny kabely, obvykle to sice daji, ale datasheetove ses pres jejich limity, takze mozna jeden z experimentu je vymenit kabel od vybojky za nejakej lepsi.

Díky. Teď mi hlava nebere, proč jindy vždycky tlumivky hřály jako pec - pokaždé, co jsem je někomu zapojoval. Dokonce jsem našel několik threadů na různých fórech ohledně “topení” tlumivek. Zkusím ještě ten nový startér a uvidíme.

Změna napětí mezi L a N, je v pořádku. Po zapálení studené výbojky je na ní menší napětí a po zahřátí stoupá. To je normální. Pokud proud tlumivkou odpovídá, tak výkon by měl odpovídat také.
Ale pokud tlumivkou protéká proud 3A a na výbojce je napětí 78V, znamená to (3 x 78), že výkon na výbojce je 234W. Vzhledem k výrobním tolerancím a napětí v síti, je výkon odpovídající. Je ještě možné, že napětí po úplném zahřátí ještě stoupne. Tak to vypadá, že výkon je v pořádku. Je možné, že nová tlumivka je kvalitnější, má menší ztráty a proto nehřeje. Dojem menšího svitu může být jen subjektivní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru