Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A když kohoutek otevřete jen částečně, funguje ten perlátor?
umfa 16.01.2019 21:28
umfa
Neperlí při jakémkoliv průtoku
rinovak 17.01.2019 11:54
rinovak
Předpokládám, že neperlí bez ohledu na to, na kterou vodovodní baterii doma jej dáte. Resp. perlátor… nový
Moas 18.01.2019 06:53
Moas
Zrejme máš blbo, naopak, v opačnom poradí nasadené sítka s tesnením.
Nuda 17.01.2019 08:29
Nuda
Nejsem doma ale podívám se. Jak jsem nový koupil u Hornbachů tak jsem ho našrouboval.
rinovak 17.01.2019 11:56
rinovak
Mechanizmus perličov je založený na podsávaní strhávaného vzduchu cestou vloženého plastového, diero… nový
Nuda 18.01.2019 09:55
Nuda
3 různé perlátory nefungují. Jo, jasně, takže nějakej trpajzlík mu šel do prodejny rozebrat 3 různý… nový
Prasak 18.01.2019 10:41
Prasak
Tomu sa hovorí, v riti si bol a hovnu rozumieš. Že si lampasák či fízlel-udavač na výsluhovom? Tri… nový
Nuda 18.01.2019 13:02
Nuda
Brouk Pytlík. Chrobák Vrecko po vašem. Lepší hodnocení ti dát nemůžu. nový
Prasak 18.01.2019 14:46
Prasak
Perlátorů je spousta druhů v nejrůznějších cenách. I ten nejobyčejnější za 30 korun normálně funguje… nový
náhodný 17.01.2019 15:31
náhodný
Tak vyřešeno. Omlouvám se ale z těch 3 neperlících byly 2 zanesené a 1 nový. Vyčistil jsem 1 starý a… poslední
rinovak 19.01.2019 12:48
rinovak

Předpokládám, že neperlí bez ohledu na to, na kterou vodovodní baterii doma jej dáte. Resp. perlátory na jiných bateriích fungují?
Rozvody jsou plastové? Kdyby byly staré kovové, mohly by být zarostlé a byť statický tlak může být v pořádku, dynamický bude nízký.
Nebo třeba přivřený hlavní uzávěr vody nebo roháčky...?

Mechanizmus perličov je založený na podsávaní strhávaného vzduchu cestou vloženého plastového, dierovaného krúžku za gumovým tesnením medzi vnútorným (bombírovaným sítkom). Jednoduchý princíp vývevy sthávaním vzduchu prudkou zmenou vodného tlaku medzi rozdielnou veľkosťou priestorov.

Na tlaku vody takmer nezáleží, perliť musí na výstupe vždy v rozhraní od 1bar po 10 bar pri plne otvorenej batérii. Bežný tlak z IS dodávaný vodárňami je v priemere 5,5bar, výškou tlak klesá pokiaľ si na 12-etage paneláku postavený ako bonus hore, ta het až na Jankovom vŕšku.

Rozdiel tlakov je v bytovkách nepatrný. Tlak 5,5 bar tlačí kolmo do výšky vodného stĺpca 55 metrov od zdroja, vypočítané podľa nejakého "packalovho" zákona po dobe, keď sa medzičasom dávno okúpal Archimedes vo svojej vani, ktorý netušil, že sa objaví Evangelista Torricelli s jeho hydrodynamickým zákonom o výtoku.

Je možné, že v predajni sa niekto hral s perličom, vypadli niektoré sítka, (ukradol ich zákazník), plastový dierkovaný krúžok je vložený nesprávne alebo je zostavený v nesprávnom poradí vložený za sítkami.

Tomu sa hovorí, v riti si bol a hovnu rozumieš. Že si lampasák či fízlel-udavač na výsluhovom?

Tri rôzne perliče sú zrejme nadsadená hodnota, alebo si prehodil pachšamety v nástavci perliča z vlastnej vôle "ex privata industria", aby mu ľepšie šliapali. Možno vyrazil nejaké tie nabytočné sítečká, aby nebrzdili prietok.

Možno má tak tvrdú vodu plnú ťažkých kovov, fenolov, minerálov, že mu tečie do dresu priamo zahustený "olej", ten sa ťažko kvôli viskozite naperlí. Ale kto je šikovný, komu sa chce, aj olej dokáže schosnovať, pre radosť stužiť pod tlakom technickým vodíkom (H2) na podoby mňamky Ramy, Iva, Hera, Kunerol, až po plynný NOx k výrobe chutného, mastného, výživného nitroglycerínu.

Perlátorů je spousta druhů v nejrůznějších cenách. I ten nejobyčejnější za 30 korun normálně funguje ve vyšších patrech i v přízemí paneláku z vodovodu i na chalupě z domácí vodárny. Možná jsou ty drahé dimenzované na určitý pracovní tlak, průtok, atd.

Před výměnou perlátoru je dobré dát na výtokovou hubici bez perlátotu hadr, aby voda nestříkala kolem, a pustit vodu chviličku naplno, aby se vypláchly různé nečistoty z kohoutku a pak teprve tam perlátor nasadit.

Tak vyřešeno. Omlouvám se ale z těch 3 neperlících byly 2 zanesené a 1 nový. Vyčistil jsem 1 starý a perlí. Vypadal trochu složitější než ten nový a hlavně jak píše "Nuda" v tom novém chyběla jako první plastová vložka smalinkými dírkami kterou asi někdo v obchodě ukradl. Díky za poučení jak to funguje, připomnělo mi to mojí sérii espresso mašinek kdy každá novější měla menší dírky a dělala lepší pěnu. Děkuji pánové za připomínky, ještě mám elektrický problém ale ten napíšu jinam.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru