Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně navinout cívku strunové sekačky

Dobrý den!
Mám takový dotaz! Kde dělám chybu? Vždy když koupím novou hlavu, nebo celý elektrický vyžínač, poloautomatické vysouvání struny funguje normálně. Když si po spotřebováni struny navinu novou sám, většinou mám problém a to si myslím, že ji navíjím stejně, jak byla ta původní (ono tam ani moc splést nejde). Přitom si myslím, že tak pitomě to fungovat musí, ale kupodivu ty nové hlavy funguji dobře! Myslím si, že to funguje tak, že jak je vyžínač v chodu, odstředivou silou se struna vysune maximálně ven a na cívce je přitlačená na střed. Když se vyžínač zastaví, struna se svou pružností zatáhne dovnitř, protože se struna rozvine k okraji cívky, zvětší se obvod a konce mi utečou dovnitř. Čím to, že u nových strunových hlav mi to nedělá, dělá to jen když si to navinu sám? Co můžu dělat špatně, nebo jak tomu zabránit? Nikdy jsem v žádné hlavě nenašel nějaké přídržné zařízení, které by zabránilo po zastavení vyžínače, aby se silon na cívce neroztáhl k okrajům a tím mi nevtáhl konce dovnitř. Já to pak řeším tak, že po navinutí struny do cívky vložím kousíček molitanu, nebo hadříku, aby se mi po zastavení silon neroztáhl. Tím sice ztratím možnost "poklepem" si strunu povytáhnout, ale pořád je pro mne lepší vyžínač občas zastavit a ručně zamáčknou blokovací kolečko a potáhnout strunu, než rozebírat hlavu a hledat konce struny a znova je protahovat.
Ještě bych doplnil, že mi to dělá (a dělalo) na menších elektrických vyžínačích. Mám totiž i velký motorový vyžínač a tam ať dám jakýkoli silon (hrubší/tenčí, kulatý /hranatý), tam mi to nedělá, tam to funguje skvěle. Hlava je principiálně úplně stejná, jen je o hodně robustnější. S tímto motorovým vyžínačem moc rád ale nedělám, proto kde dostanu s elektřinou používám elektrický.
Už jsem myslel, že kdyby mi pasoval závit, že bych si dal na elektrický vyžínač hlavu z toho motorového.

děkuji za radu

Předmět Autor Datum
Záleží jakou máš značku křovinořezu: https://www.youtube.com/watch?v=yusNMkVGsmM Představ si (neděl… nový
Stefran 06.01.2019 09:35
Stefran
Ano,Ano, tak to dělám! Děkuji za videonávod, ale ten mi nic nedá. Já vím, že každá hlava se rozebírá… nový
lupkovic 06.01.2019 10:25
lupkovic
Nepomůže to stoprocentně, ale zkus to. Cívku s navinutou a utaženou strunou ponoř na několik minut d… nový
Zerozero 06.01.2019 10:15
Zerozero
Díky moc! Toto se mi zdá jako velice dobrý nápad určitě vyzkouším, ale snad se mi nepodaří v té vaří… nový
lupkovic 06.01.2019 10:28
lupkovic
Cívka pravděpodobně změkne, ale snad by to nemělo být tak, že by se zdeformovala. Za tepla s ní zach… nový
Zerozero 06.01.2019 10:43
Zerozero
Toto by mohl být i důvod, proč nová cívka mi toto nedělá. Asi ve výrobě ten silon nějak tak podobně… nový
lupkovic 06.01.2019 11:00
lupkovic
Uvedený postup sice možná fungovat bude, ale dělat to po každém převinutí je fakt nesmysl - položte… nový
nocturneop15 11.01.2019 06:59
nocturneop15
podobně zformátují Nic se neformátuje. Jde to z trysky přes chladicí vodní lázeň, odtahovací válce… nový
čumil_old 11.01.2019 10:41
čumil_old
Podle všeho je problém pouze v použití jiné než doporučené struny. Jestliže origo návin je OK a nový… nový
miran 11.01.2019 11:37
miran
I když dodržím tloušťku, tak se mi muchlá. Stačí nahřát pistolí a je pokoj. Ona tam nějaká paměť u t… nový
kejki 12.01.2019 18:00
kejki
Nocturneop -- dělat to po každém převinutí je fakt nesmysl-- Myslím, že než se s tím trápit, tak tře… nový
Zerozero 13.01.2019 01:05
Zerozero
Několikrát jsem navíjel nové struny a nikdy jsem takový problém neměl. Domnívám se tedy že buď máte… poslední
J_K 13.01.2019 09:49
J_K

Ano,Ano, tak to dělám! Děkuji za videonávod, ale ten mi nic nedá. Já vím, že každá hlava se rozebírá jinak a s tím jsem nikdy problém neměl. Rovněž přesně tak to navíjím. Problém je v tom, že i když ji navinu tak jak ukazují ve videonávodu, nebo jak obrazně o tom píšeš ty, tak se mi často stává, že kosím, kosím, vše OK, ale jakmile vyžínač zastavím, struna na cívce se vinou své pružnosti asi roztáhne k okrajům, tím, že ale pak kopíruje delší poloměr tak konce struny mi utečou dovnitř. Jinak, ale zase musím zopakovat. Na motorovém vyžínači, který má podobně robustní hlavu, jak na tvém videu, mi to (nevím proč) nedělá. Tam mi konec uteče, jen jak seknu do pletiva a strunu useknu asi moc blízko dírky. Tam bych to vůbec neřešil. Dělá mi to na těch "pidi" hlavičkách u elektrických vyžínačů. Možná je to tím, že ty hrubé struny nejsou až tak ohebné, že se po zastavení a odeznění odstředivé síly, přes tu dírku tak lehce neprosmeknou, jak ty tenké poměrně hodně ohebné.
Proč vlastně píšu. Včera mi přišel nový elektrický vyžínač, protože ten starý už byl za svou životností. Schválně jsem si objednal s velkým výkonem (1000W), že tam asi taky už bude podobně robustní hlava a je tam zase taková pidi hlavička, tak nevím, jak to bude fungovat, proto jsem se chtěl poradit trošku dopředu.

Nepomůže to stoprocentně, ale zkus to. Cívku s navinutou a utaženou strunou ponoř na několik minut do vařící vody. Následně nech vychladnout, případně ponoř do studené vody. Struna si tak trochu zapamatuje svinutý tvar a nebude tolik pružit směrem ven.

Cívka pravděpodobně změkne, ale snad by to nemělo být tak, že by se zdeformovala. Za tepla s ní zacházej opatrně. Ale myslím, že snad všechny plasty 100st. vydrží. Nebo to raději s prázdnou cívkou nejdřív vyzkoušej při nižší a pak vyšší teplotě.
Pro jistotu, aby opravdu nedošlo k deformaci cívky.
S tou nylonovou strunou jsem to dělal v jiném, podobném případě, ale ne na cívce sekačky.

Uvedený postup sice možná fungovat bude, ale dělat to po každém převinutí je fakt nesmysl - položte si sám otázku, jestli to takhle celý svět dělá. Pokud jste si jistý, že strunu navíjíte správně (manuál!) a hlava funguje špatně, vyměňte hlavu za lepší. Koupit se dá úplně normálně, je to investice pár stokorun a ušetříte si milion nervů.

Podle všeho je problém pouze v použití jiné než doporučené struny. Jestliže origo návin je OK a nový návin zlobí, tak z toho vychází buď špatný návin nebo špatná/nevhodná struna. A když jste si navinováním jistý, tak už jen použitá struna, protože je nesmysl nějaká stabilizace návinu.

Nocturneop -- dělat to po každém převinutí je fakt nesmysl-- Myslím, že než se s tím trápit, tak třeba polít cívku vodou z var, konvice je otázka pár vteřin. Cívka se nenavíjí několikrát za den, el. strunovkou se neseká hektar. El strunovky mají zpravidla speciální hlavu pro daný stroj a nějaká lepší stejně nepasuje. A stejně by to nepomohlo. U velkých hlav a silných strun, dochází k tomu, že se struna musí ohýbat přes průvlaky a vzhledem k síle struny to jde dost těžko. Tím má struna v průvlaku velký odpor a tření zabrání zpětnému smotání.
U malých hlav el.sekaček je struna na menším průměru, tím má větší schopnost se rozvíjet. Tenká struna v průvlaku málo třením drží, tím dojde k uvedenému jevu.
čumil_old, -- miran. -- Samozřejmě se nic ve výrobě nestabilizuje, ale ten nylon má vlastnost, že i při normální teplotě, si po čase zapamatuje tvar. Cívka se namotá, utáhne a zajistí. Než se prodá, může být ve skladu i dost dlouho. Za tu dobu si tvar návinu zapamatuje. Proto se nová cívka nerozvíjí. Lze se o tom přesvědčit koupením svitku nové struny volně navinuté bez cívky. I po rozbalení a uvolnění se rozvíjí jen málo, nebo vůbec. I po natažení má snahu se sama svinout.
Tedy to není špatným návinem, ani špatnou strunou. Tím ohřátím se té paměti trochu pomůže. 8-):beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru