Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pravděpodobně všechny kukly, pokud nepocházejí někde z tržnice a prodávají to seriózní prodejci vyho… poslední
Zerozero 04.01.2019 23:07
Zerozero

Pravděpodobně všechny kukly, pokud nepocházejí někde z tržnice a prodávají to seriózní prodejci vyhovují z hlediska ochrany před UV zářením. Malé rozdíly v rychlosti asi nejsou příliš podstatné.
Ale chtěl bych upozornit na jednu záludnou věc, která se příliš neuvádí. Levnější kukly mají integrovanou baterii, která je napevno zavařená v kazetě a nejde normálně vyměnit. Kukly mají zpravidla fotočlánek, který kuklu pomáhá napájet. Tím ale vzniká dojem, že baterii nepotřebují. Baterie má životnost asi dva roky, pak kukla přestává dobře fungovat.
Při častém používání, je fotočlánek více v provozu a baterie vydrží déle. Ale právě při používání doma a jen občas, je baterie stále v provozu a rychleji se vybíjí. Spotřeba v klidu je sice malá, ale baterie se asi za dva roky vybije. Po této době se předpokládá výměna kazety, což je podstatná cena kukly. Pokusy o rozebrání kazety zpravidla vedou k prasknutí filtru a znehodnocení. Mají to dobře slepené aby to nešlo. Je to takové "přiznané kurvítko". Na internetu se dá najít postup, jak místo kde je baterie odfrézovat a dostat se k ní, ale je to dost náročné. Taková kukla je sice levná, ale vzhledem k životnosti je nakonec drahá. Dražší kukly mají baterii vyměnitelnou.
Pokud už taková kukla je, je vhodné ji při nepoužívání uložit do tmy. Normální světlo k napájení nestačí, ale stačí na to aby se kukla aktivovala. Kukla zpravidla nemá vypínač a aktivuje se ze stand-by světlem. Ve tmě se uvede do spánku a má jen nepatrnou spotřebu. Tak baterie vydrží o něco déle.
Jednu takovou kuklu mám doma, načasování bylo docela přesné. Přestala fungovat po dva a půl roce. Chystám se provést řízenou destrukci, jestli se k baterii dostanu. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru