Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kapacita nabíjecích akumulátorů

Je to jednoduché (jen časové náročné) měření, které se dá provést v domácích podmínkách s minimálním vybavením. Stačí voltmetr a ampérmetr (případně multimetr, ani se nemusí odečítat obojí najednou, dokonce se proud nemusí odečítat průběžně vůbec, protože je přímoúměrný napětí, takže stačí počáteční hodnotu proporcionálně snižovat s klesajícím napětím) a nějaký zatěžovací odpor. Snad jen ten zatěžovací odpor nepatří k běžnému vybavení domácnosti, takže záleží jestli trvat na konstantním proudu (pak by odpor musel být proměnný) nebo obstarat něco, co na počátku bere přiměřený proud a smířit se s tím, že se v průběhu měření bude snižovat, což nepatrně zkomplikuje výpočet.
Když bych začal s 200 mA, tak při napětí 1.4V potřebuju odpor 7 ohmů (takový se nedělá ale 6.8 vyhoví) na nějakých minimálně 1.5W (dělají se 2W). Řekněme tento https://www.gme.cz/rd-6r8-5w-5 případně nějaký levnější třeba https://www.gme.cz/rmo-6r8-0411-2w-5 ale chce to spíš víc hodnot podle toho, jak bude měření vycházet (aby údaj nebyl moc zkreslený, měla by doba měření být alespoň 5 hodin, běžně se měří desetihodinová kapacita).
Ještě to chce znát napětí, při kterém se článek považuje za vybitý, bývalo to 1.0 V (u NiCd) ale nevím, jestli to ještě platí (u NiMH).
Celá věda je potom v následném zpracování naměřených dat, ale je to pořád kupecká matematika typu ampér krát hodina rovná se ampérhodina (převod minut a sekund na hodiny resp. dny obstará calc nebo excel).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny