Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hádej, PROČ MÁ SVÍTIDLO TŘÍSVORKOVÝ KONEKTOR a vedou z něho jen dva dráty? Protože ... :-). 1) BEZP… nový
mirektatra 01.01.2019 18:28
mirektatra
Stručně. Fázi L na bílý drát (černý vodič), pracovní nulu N na bílomodrý (modrý vodič). Pokud je sví… poslední
George63 01.01.2019 18:50
George63

Hádej, PROČ MÁ SVÍTIDLO TŘÍSVORKOVÝ KONEKTOR a vedou z něho jen dva dráty? Protože ... :-).

1) BEZPEČNÁ FUNKCE - Jedná se o svítidlo s kovovou kostrou, které nemá zesílenou, nebo dvojitou izolaci. proto je nutné kovové části spojit s ochranným vodičem, aby funkce svítidla nepředstavovala pro uživatele nebezpečí. Svorka ochranného vodiče je KONSTRUKČNĚ spojena s "neživými částmi spotřebiče". ZDE JE BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ PŘIPOJIT ZELENOŽLUTÝ OCHRANNÝ VODIČ !
2) OSTATNÍ VODIČE (bílý+ modrobílý) jsou "pracovní" a mají POUZE za úkol zajistit, aby zářivka svítila. Na funkci spotřebiče nemá vliv, který vodič je připojen na "fázový" vodič a který na "pracovní nulový", protože OCHRANU ZAJIŠŤUJE - VIZ. bod 1). Je zvyklostí zapojit na vodič s modrou proužkou pracovní nulový modrý vodič.
3) Svítidlo je homologováno. Součástí homologace jsou i připojovací armatury - tedy nějaký konektor. Připojením jiným způsobem změníte konstrukci spotřebiče a pzůsobíte zánik homologace i zodpovědnodti výrobce za případnéškody a funkci spotřebiče... Ale to určitě každý ví...

Stručně.
Fázi L na bílý drát (černý vodič), pracovní nulu N na bílomodrý (modrý vodič). Pokud je svítidlo kovové (z obrázku není poznat) mohl by být třetí konektor spojen na "kostru" svítidla (nutno ověřit) a na něj pak připojit ochranný vodič PE (žlutozelený vodič). Pokud by nebyl konektor spojen s kostrou, pak vodič PE nutno připojit na kostru svítidla (ale měl by tu být někde připojovací šroubek, pro toto označený).
Pokud by bylo svítidlo plastové a označeno na štítku dvěma čtverečky v sobě (el.zařízení ve II. třídě ochrany před neb.dotykem, "dvojitá izolace"), pak se na něj vodič ochranný PE nepřipojuje. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru