Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem teče mi el. boiler

Dobrý den!
Měl bych takový dotaz. Jedná se o el. boiler Mora typ MORS 120. Je starý něco přes 2 roky a záruku už tedy nemá. Začal mi téct a zdá se mi, že na prorezivění ještě nemá věk, spíše bych ty typoval na prasklý svar. Tak ho asi zkusím "rozkuchat" plášť a tepelnou izolaci a kouknout se přímo na tlakovou nádobu, jestli to opravdu není jen prasklina, kterou by šlo zavařit. Na výsledném dyzajnu mi to vadit nebude, je to ve sklepě, provedl bych pak nějakou tepelnou izolaci prefizolem, nebo tak něco, ale o to nejde!
Spíše se chci zeptat, jestli náhodou nevíte, jestli ta nádoba boileru, nemá vlisovanou hlinikovou vložku jako poslední ochrana proti natlakování a roztržení boileru, kdyby selhal termostat, tep. pojistka i přetlaková zpětný ventil. Jde vlastně o něco podobného, co mají automobilové motory na bloku motoru proti roztržení bloku mrazem (nevím jestli i ty nové, ale má Škoda 100 to měla). Kdysi strašně dávno jsem to na starém boileru měl.

Jde mi o to, že to vidím, jako jednu z možných příčin (že vypadla) a pokud by někdo věděl napsat přibližnou polohu té pojistky, tak bych nemusel trhat celý plášť, udělal bych otvor pouze v tom místě, zrevidoval bych to a pokud by to bylo ono, nebylo by moc škody s trháním pláště. Hledám na netu a k tomuto typu už nic moc není ani přímo na stránkách výrobce.

Jinak jen upřesním, určitě neteče kolem příruby, tam tepelná izolace není, je tam dobře vidět, tam je sucho. Teče to někde zhora zpod pláště a nahoře kolem teploměru. Teploměr, ale jímku nemá, to jsem už kontroloval, je to pouze klasický dotykový teploměr, který snímá vlastně teplotu tlakové nádoby. Takže díra je někde pod pláštěm a teče to cestou nejmenšího odporu, takže lokalizace díry možná není.

děkuji za rady, případně za informaci, jestli je možné, aby boiler prorezivěl cca. za 2,5 roků

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky se mi to stalo u dvou bojlerů po sobě,neopravoval jsem,zevnitř je smalt který by byl svařováním…
kimbert 24.12.2018 10:28
kimbert
Děkuji za odpověď, ale to nebude asi můj případ, já sice mám toho "itala" jak píšete, ale velice čas…
lupkovic 24.12.2018 10:56
lupkovic
Ten italský pojistovák(první odkaz)nejde nijak odzkoušet,nemá kolečko na protočení jak má pojistovák…
Kimbert 24.12.2018 15:01
Kimbert
No tak já nevím (možná to není ten ital, ale vypadá hodně jednoduše), ale na tom pojišťováku je tako…
lupkovic 24.12.2018 15:40
lupkovic
Pokud zatáhneš za páčku a teče voda, je to správně. Má se to dělat asi jednou do měsíce, pak ventil…
Zerozero 24.12.2018 15:56
Zerozero
no kdybste si pořídil drahé Dražice, myslím,že by bylo méně problémů
paul 24.12.2018 19:07
paul
Nerozumím, proč bych měl méně problémů? Po asi deseti letech jsem vyměnil těsnění el. tělesa a bojle… poslední
Zerozero 24.12.2018 23:41
Zerozero

Taky se mi to stalo u dvou bojlerů po sobě,neopravoval jsem,zevnitř je smalt který by byl svařováním zlikvidován a bojler by stejně nevydržel.U obou bojlerů byl přiložen pojištovák https://www.akvinaservis.cz/pojistne-pojistovaci-bezpecnostni-ventily/699-pojistny-pojistovaci-ventil-k-bojleru-pojistovak-na-vodu.html#/18-dimenze-1_2 (obyčejný italský)hadičku z něj jsem měl napojen přímo do odpadu.,po kontrole uplně zarostlý takže nefunkční,tak si myslím,že bojlery mi zlikvidovali postupně špatné pojištováky když se bojler nahříval tak přebytečná voda neměla kde odtékat a nádoba se nadměrně tllakovala a časem povolil svár (pravděpodobně).Tet mám hadičku pro kontrolu svedenou do petky(vodu používám stejně na zalívání kytek),nový pojištovák https://www.akvinaservis.cz/pojistne-pojistovaci-bezpecnostni-ventily/2972-sam-te-2848-pojistny-postovaci-ventil-k-eletrickym-ohrivacum-pojistovak-na-vodu-slovarm-myjava.html#/18-dimenze-1_2 jednou měsíčně protočím abych ho propláchnul a doufám,že budu mít pár roků klid.

Děkuji za odpověď, ale to nebude asi můj případ, já sice mám toho "itala" jak píšete, ale velice často ho zkouším (tak min 1x do týdne když jdu do sklepa, tak přes něj vodu propustím a pořád teče stejným proudem. Navíc si myslím, že bych to poznal během nahřívání, jak pustím teplou vodu, tak bych ten přetlak viděl a to se mi nikdy nestalo.

No tak já nevím (možná to není ten ital, ale vypadá hodně jednoduše), ale na tom pojišťováku je taková páčka, za ni zatáhnu a teče mi z toho voda (dělám něco blbě?). Ale spíše né, protože jak boiler nahřívá, tak s té samé dírky mi kape voda, takže tam bych zase problém neviděl!

Pokud zatáhneš za páčku a teče voda, je to správně. Má se to dělat asi jednou do měsíce, pak ventil nezaroste a funguje. Docela by mě zajímalo, jak je to s kvalitou Tatramatu dnes, všechno se furt šidí. Ale mám Tatramat skoro dvacet let a nádoba neteče. Byl jen problém s těsněním tělesa. An. tyč byla vyměněna jen jednou, pak už ne. Vodu z vodovodu mám velmi tvrdou, třeba varná konvice je za týden obalená kamencem. Tlak vody nastavený asi na čtyři bary. Tak možná bych byl pro ten Tatramat, ale nevím, jak je to dnes.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru