Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem teče mi el. boiler

Dobrý den!
Měl bych takový dotaz. Jedná se o el. boiler Mora typ MORS 120. Je starý něco přes 2 roky a záruku už tedy nemá. Začal mi téct a zdá se mi, že na prorezivění ještě nemá věk, spíše bych ty typoval na prasklý svar. Tak ho asi zkusím "rozkuchat" plášť a tepelnou izolaci a kouknout se přímo na tlakovou nádobu, jestli to opravdu není jen prasklina, kterou by šlo zavařit. Na výsledném dyzajnu mi to vadit nebude, je to ve sklepě, provedl bych pak nějakou tepelnou izolaci prefizolem, nebo tak něco, ale o to nejde!
Spíše se chci zeptat, jestli náhodou nevíte, jestli ta nádoba boileru, nemá vlisovanou hlinikovou vložku jako poslední ochrana proti natlakování a roztržení boileru, kdyby selhal termostat, tep. pojistka i přetlaková zpětný ventil. Jde vlastně o něco podobného, co mají automobilové motory na bloku motoru proti roztržení bloku mrazem (nevím jestli i ty nové, ale má Škoda 100 to měla). Kdysi strašně dávno jsem to na starém boileru měl.

Jde mi o to, že to vidím, jako jednu z možných příčin (že vypadla) a pokud by někdo věděl napsat přibližnou polohu té pojistky, tak bych nemusel trhat celý plášť, udělal bych otvor pouze v tom místě, zrevidoval bych to a pokud by to bylo ono, nebylo by moc škody s trháním pláště. Hledám na netu a k tomuto typu už nic moc není ani přímo na stránkách výrobce.

Jinak jen upřesním, určitě neteče kolem příruby, tam tepelná izolace není, je tam dobře vidět, tam je sucho. Teče to někde zhora zpod pláště a nahoře kolem teploměru. Teploměr, ale jímku nemá, to jsem už kontroloval, je to pouze klasický dotykový teploměr, který snímá vlastně teplotu tlakové nádoby. Takže díra je někde pod pláštěm a teče to cestou nejmenšího odporu, takže lokalizace díry možná není.

děkuji za rady, případně za informaci, jestli je možné, aby boiler prorezivěl cca. za 2,5 roků

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No zkusil bych ho vypustit a odsroubovat spodni kryt s anodou a udelat inspekci, ale videl bych spis…
naahodný 23.12.2018 23:02
naahodný
Jak jsem psal, tam dole pod krytem to neteče, teče to někde zhora, zpod izolace.
lupkovic 24.12.2018 07:44
lupkovic
na 99% prorezavena nadoba. Nahore nic neni, maximalne teplomer a ten nejde dovnitr.
bahno 24.12.2018 09:56
bahno
Dobrý den původní bojler jsem měl 20let ,nové měním po 3 letech jsou dělané ze slabšího plechu a trh…
peru22 24.12.2018 10:30
peru22
Děkuji moc za zajímavý názor. S tou expanzkou je to velice zajímavý nápad. Já jsem tu expanzku už ch…
lupkovic 24.12.2018 10:51
lupkovic
Dajte dolu prirubu a inšpekčnou kamerov za par korun môžete skontrolovat vnutro. Prijemne sviatky. nový
jimbim 24.12.2018 12:18
jimbim
Děkuji moc za radu i za přání (i vám přeju hezké vánoce). Ale inspekční kamerou prasklinu zevnitř be… nový
lupkovic 24.12.2018 14:49
lupkovic
Taky se mi to stalo u dvou bojlerů po sobě,neopravoval jsem,zevnitř je smalt který by byl svařováním…
kimbert 24.12.2018 10:28
kimbert
Děkuji za odpověď, ale to nebude asi můj případ, já sice mám toho "itala" jak píšete, ale velice čas… nový
lupkovic 24.12.2018 10:56
lupkovic
Prorezly mi dva, po snížení tlaku regulátorem na 3,5 atm mám bojler za 2990,- už deset let. Jen ti z… nový
kejki 24.12.2018 14:59
kejki
Ten italský pojistovák(první odkaz)nejde nijak odzkoušet,nemá kolečko na protočení jak má pojistovák… nový
Kimbert 24.12.2018 15:01
Kimbert
Existují i s páčkou, ale jsou to potraty už z výroby. nový
kejki 24.12.2018 15:11
kejki
No tak já nevím (možná to není ten ital, ale vypadá hodně jednoduše), ale na tom pojišťováku je tako… nový
lupkovic 24.12.2018 15:40
lupkovic
Pokud zatáhneš za páčku a teče voda, je to správně. Má se to dělat asi jednou do měsíce, pak ventil… nový
Zerozero 24.12.2018 15:56
Zerozero
no kdybste si pořídil drahé Dražice, myslím,že by bylo méně problémů nový
paul 24.12.2018 19:07
paul
To ten tvoj spomenutý drahý xindel nevytvorí za roky ohrevu sediment? Ja mám dobré skúsenosti s lac… nový
Nuda 24.12.2018 19:22
Nuda
Nerozumím, proč bych měl méně problémů? Po asi deseti letech jsem vyměnil těsnění el. tělesa a bojle… poslední
Zerozero 24.12.2018 23:41
Zerozero

Dobrý den původní bojler jsem měl 20let ,nové měním po 3 letech jsou dělané ze slabšího plechu a trhají se ne svárech kde je vařené horní čelo k plášti , smaltovaný tam popraská a pak prorezne , prý to je způsobeno rázy při rychlém zavření pákové baterie , bylo mi doporučeno dát do systému expanzku která by snížila kinetický ráz , nerezový jsem uřízl a nechal navařit čelo znova , vzhledem k ceně doporučuji nový bojler

Děkuji moc za zajímavý názor. S tou expanzkou je to velice zajímavý nápad. Já jsem tu expanzku už chtěl použít dávno, ale z jiného důvodu - kvůli toho, že by mi vyrovnával tlak u nahříváni a zbytečně neodkápavala voda z pojišťovacího ventilu. Mám ve studni málo vody a navíc nemám kde jednoduše vézt ten odkap, tak ho chytám do kyblíku a občas jak zapomenu vylít, tak si nadělám loužičky. Takže to je další důvod pro expanzku. O novém boileru taky uvažuji, ale teď jestli to dobře chápu nerezovým si taky moc nepomůžu (taky praská)? Já totiž u dalšího nákupu boileru nechci moc šetřit (ten původní byl narychlo a zlákala mě nízká cena 4500kč) a dnes už raději za boiler připlatím, proto jsem myslel že koupím nerez a teď tato zpráva!
Pokud k tomuto tématu máte někdo ještě co napsat, budu rád, jinak bych otázku trošku změnil: Jaký boiler by jste mi doporučili? Preferuji dlouhou životnost nad cenou (vyšší cena by mi nevadila, za kvalitu si rád připlatím) a určitě použiji tu expanzku. Po dnešku mám pro ní už 2 důvody!

Jinak je štědrý den, děkuji všem, kteří si našli čas i dnes a přeju všem "Šťasné a veselé vánoce".

Děkuji moc za radu i za přání (i vám přeju hezké vánoce). Ale inspekční kamerou prasklinu zevnitř bez tlaku asi určitě neuvidím, protože když si představím tlakovou nádobu ovalenou vodním kamenem, tak to by už musela být velká díra, navíc je to pod PU izolací, tak na pomoc protisvětla taky nemůžu spoléhat!

Znova děkui za příspěvek k tématu, ale skoro bych už bral raději ty rady, jaký nový boiler koupit, protože výměna mě asi nemine! Ale každopádně znova budu vděčný za názory na původní otázku a každopádně tu izolaci boileru rozřežu a kouknu co se stalo, protože mě to zajímá. Prasklý svár bych omluvil, pokud to bude prohnité, ETA u mně zkončila jako seriozní výrobce! Často se mi stávalo (přesto že jsem elektrikář), že jsem přátelům opravoval podobný problém a vždy byl problém v porušeném těsnění na přírubě. To ale není můj případ, okolí příruby je suché, teče to opravdu někde zhora přes PU izolaci.

děkuji

Taky se mi to stalo u dvou bojlerů po sobě,neopravoval jsem,zevnitř je smalt který by byl svařováním zlikvidován a bojler by stejně nevydržel.U obou bojlerů byl přiložen pojištovák https://www.akvinaservis.cz/pojistne-pojistovaci-bezpecnostni-ventily/699-pojistny-pojistovaci-ventil-k-bojleru-pojistovak-na-vodu.html#/18-dimenze-1_2 (obyčejný italský)hadičku z něj jsem měl napojen přímo do odpadu.,po kontrole uplně zarostlý takže nefunkční,tak si myslím,že bojlery mi zlikvidovali postupně špatné pojištováky když se bojler nahříval tak přebytečná voda neměla kde odtékat a nádoba se nadměrně tllakovala a časem povolil svár (pravděpodobně).Tet mám hadičku pro kontrolu svedenou do petky(vodu používám stejně na zalívání kytek),nový pojištovák https://www.akvinaservis.cz/pojistne-pojistovaci-bezpecnostni-ventily/2972-sam-te-2848-pojistny-postovaci-ventil-k-eletrickym-ohrivacum-pojistovak-na-vodu-slovarm-myjava.html#/18-dimenze-1_2 jednou měsíčně protočím abych ho propláchnul a doufám,že budu mít pár roků klid.

Děkuji za odpověď, ale to nebude asi můj případ, já sice mám toho "itala" jak píšete, ale velice často ho zkouším (tak min 1x do týdne když jdu do sklepa, tak přes něj vodu propustím a pořád teče stejným proudem. Navíc si myslím, že bych to poznal během nahřívání, jak pustím teplou vodu, tak bych ten přetlak viděl a to se mi nikdy nestalo.

Prorezly mi dva, po snížení tlaku regulátorem na 3,5 atm mám bojler za 2990,- už deset let. Jen ti zvyklí na plnou sílu řadu mají řeči o slabém tlaku. A odkapává mi nový pojišťovák především při manipulaci s baterií, při ohřívání skoro vůbec. Ten kbellík má výhodu, že vím, že funguje, je to klasická Myjava za dost peněz, ty italské krámy přibalené k bojleru byly na nic. Jo a test s páčkou u Itala nic neznamená, protlačila se mi voda až do kuchyně, kde kapal druhý pod dřezem a já nechápal proč, když je ten kuchyňský bojler vypnutý...

Nevěřím, že dvouletý bojler bude uvnitř plný kamene, je tam hořčíková anoda, většinou se dělá písek, který leží u dna. Nicméně zalepení díry je téměř nemožné. už kvůli nácviku výměny anody doporučuji bojler otevřít a zjistit, v jakém je stavu a kolik je tam nečistot. I ten nový totiž bude potřebovat údržbu, vše je dočasné, jen J.S.Bach je na věky.

No tak já nevím (možná to není ten ital, ale vypadá hodně jednoduše), ale na tom pojišťováku je taková páčka, za ni zatáhnu a teče mi z toho voda (dělám něco blbě?). Ale spíše né, protože jak boiler nahřívá, tak s té samé dírky mi kape voda, takže tam bych zase problém neviděl!

Pokud zatáhneš za páčku a teče voda, je to správně. Má se to dělat asi jednou do měsíce, pak ventil nezaroste a funguje. Docela by mě zajímalo, jak je to s kvalitou Tatramatu dnes, všechno se furt šidí. Ale mám Tatramat skoro dvacet let a nádoba neteče. Byl jen problém s těsněním tělesa. An. tyč byla vyměněna jen jednou, pak už ne. Vodu z vodovodu mám velmi tvrdou, třeba varná konvice je za týden obalená kamencem. Tlak vody nastavený asi na čtyři bary. Tak možná bych byl pro ten Tatramat, ale nevím, jak je to dnes.

To ten tvoj spomenutý drahý xindel nevytvorí za roky ohrevu sediment?

Ja mám dobré skúsenosti s lacnými šuntami, ak začnú náhodou tiecť, vyrazím ich a kúpim zase lacný el.boiler. Garantujem, že sa to viac oplatí. Napríklad Eliz mám bez DPH na svoju firmu doma za lacný peňáz už siedmym rokom po 15 ročnom el. boilere Tatramat. Ak sa zasviní bordelom, prípadne by začal slziť, letí preč.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru