Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boiler okce 125

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak napustim boiler okce 125, vodu v domě jsem pustil, z kohoutků na teplou vodu voda šla, jak poznám, že se boiler napousti a že bude téct tepla voda? Když jsem pustil vodu do domu, chvilku to znělo jako kdyby se voda napoustela, a pak nic. Díky za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Postup vypuštění bojleru (na zimu): uzavřít kulový kohout s červenou pákou na vodorovném přívodním p…
George63 18.12.2018 19:19
George63
Moc děkuji za vysvětlení, abych to vše pochopil, výše jsem posílal dvě fotky, na první je, jak to má…
Michal12345 18.12.2018 19:33
Michal12345
Ten modrý "kulák" vedle červeného ventilu s kolečkem musí být vždy otevřen (páka nahoru nebo dolů, p… nový
George63 18.12.2018 19:52
George63
Takže tam nebude nic kapat ikdyz je to takto jako na první fotce?? Moc děkuji za odpovědi, všecko js… nový
Michal12345 18.12.2018 20:04
Michal12345
Ten kulák tam je z prostého důvodu,vtoková hadice do něj z přetlakového ventilu je tam pouze vsunuta… nový
Lubomír 18.12.2018 20:28
Lubomír
No že je tam volně vsunuta, to jsem z fotky nepoznal. Jinak se to spíše provádí tak, že je tenčí had… poslední
George63 19.12.2018 11:26
George63

Postup vypuštění bojleru (na zimu): uzavřít kulový kohout s červenou pákou na vodorovném přívodním potrubí k bojleru, otevřít na bateriích kohoutek (ky) teplé vody a pak otevřít ventil s červeným kolečkem na potrubí pod bojlerem. Voda vyteče spodní trubkou do odpadu. Kohoutky i ventil pod bojlerem nechat otevřený.

Doplnění radou pro celkové "zazimování" objektu s ohledem na vodovodní a odpadový systém.
V případě "zazimování" je ale rovněž potřeba vypustit vodu z veškerých trubek !!! V tom případě záleží na jejich vyspádování a vždy v nejnižším místě musí být možnost vypuštění vody. Pokud to neprovedeš a objekt promrzá, trubky mohou popraskat! Pokud máš vodu z čerpadla s expanzkou, rovněž toto je nutno vše odvodnit. Rovněž je nutné vyprázdnit všechny sifony pod umyvadly, dřezy, vanou (výtoky ucpat zátkami) a nádržku WC splachovače a rovněž i sifon mísy WC (ucpat novinami), nebo do něj nasypat cca 4-5 lžic soli.

Postup napuštění bojleru: zavřít ventil s červeným kolečkem pod bojlerem, páku kulového kohoutu pod bojlerem (přepad od pojišťovacího a zpětného ventilu) dát do otevřené polohy (dolů, nebo nahoru), nechat otevřený kohoutek (ky) baterií a otevřít přívod vody do bojleru kohoutem s červenou pákou na potrubí. Až začne z kohoutku(ků) teplé vody baterie(jí) téct voda, je bojler napuštěn a můžeš zapnout ohřev. Beze strachu!:-D
Vždy, pokud teče voda z kohoutků teplé vody, je bojler napuštěn!

Ten modrý "kulák" vedle červeného ventilu s kolečkem musí být vždy otevřen (páka nahoru nebo dolů, podle toho jak je osazena), aby, v případě otevření zpětného a bezpečnostního tlakového ventilu u přívodu do bojleru, z nějž jde shora do něj ta hadice, mohl odpouštět vodu do odpadu. Pokud by byl uzavřen, nemohl by bezpečnostní ventil vodu odpustit. V podstatě je tam zbytečný a nevím, za jakým účelem tam vůbec je.
Ale ten ventil s červeným kolečkem zase musí být zase vždy při napouštění a provozu uzavřen (otáčením kolečka po směru hodinových ručiček). Jinak by voda, z přívodu do bojleru, rovněž tekla přímo do odpadu!!!

Ten kulák tam je z prostého důvodu,vtoková hadice do něj z přetlakového ventilu je tam pouze vsunuta volně,nesmí být napevno.Při utěsnění přepadové hadice by mohlo dojít k selhání,nebo špatné funkci přetlakového ventilu.A proto,že je tam ta hadička volně,tak by při vypouštění bojleru přes otevřený kulák část vody tekla do místnosti.:-)

No že je tam volně vsunuta, to jsem z fotky nepoznal.
Jinak se to spíše provádí tak, že je tenčí hadička od pojišťováku vsunuta přímo dovnitř odpadní trubky volně, případně zatěsněna okolo pouze trvale měkkým tmelem. Pouze musí být zajištěno průměry a délkou trubky, aby při prudším vypouštění bojleru nedošlo k silnějšímu přetoku do této odbočky. ;-) No, zřejmě pro toto je tam ten kulák, ale považuji jej za zbytečnou komplikaci.
Pokud jej po vypuštění bojleru omylem neotevřeš, voda z pojišťováku poteče opravdu do místnosti.:.(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru