Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dvouvodičový původní rozvod v paneláku ke světlům - zapojit přes chránič ?

To, že TN-C "nemáš rád" je sice hezké, ale tato soustava existuje v mnoha tisících fungujících el.instalací domácností a i v průmyslu, zemědělství a podobně, realizovaných do cca 70-80- tých let. Kdapak 100 let.;-)
A rozvodné sítě jsou takto realizovány a budou zřejmě i nadále.
A pokud byla a je el.instalace v pořádku, nebyl a není problém.
Co se týče "překopnutí" (přerušení) vodiče PEN, veškerá el.instalace, používající fázové napětí, přestala fungovat, na což bylo většinou okamžitě reagováno. Totéž případně v rozvodech domovních i jiných instalací.
Naopak, v případě porušení vodiče PE v soustavě TN-S, mohou spotřebiče bez problémů fungovat a na jeho přerušení je možno přijít pouze měřením. A pak, přes zapojený spotřebič za místem přerušení (třeba v zásuvkovém rozvodu), v případě poruchy a snížení izolačního stavu, případně přímého spojení fáze na kostru spotřebiče, se na všechny ochranné kolíky tohoto obvodu zásuvek (a kostry spotřebičů třídy I, na tyto zásuvky připojených), dostává plné fázové napětí. A vadný spotřebič přitom může klidně fungovat, neboť ochrana nezapůsobí (jistič nevypne). A všechny spotřebiče třídy I, připojené na tento okruh, včetně porouchaného, jsou "pod napětím" na původně neživých částech.
Pouze v případě, že je použita zvýšená ochrana, ochranné pospojování a toto připojeno samostatně v rozvaděči na ochranný vodič (bylo i dříve vždy předepisováno v nebezpečných prostředích- mokré, koupelny, prádelny a pod.), nebo při použití doplňkové ochrany proudovým chráničem, je možno zabezpečit, aby, jak tento vadný spotřebič, tak i ostatní napojené na tento okruh a v provedení třídy I, nemohly způsobit úraz el.proudem. I z tohoto důvodu se dnes zřejmě všude předepisují chrániče 30 mA.
Ale mnoho starších instalací, realizovaných již dříve v soustavě TN-S, bez chráničů, což bylo běžné a pokud nejsou dovybaveny buďto "centrálním" chráničem 30 mA (což zase způsobuje často provozní problémy), nebo chrániči v jednotlivých okruzích, je, v podstatě, skoro více nebezpečné, než původní instalace v soustavě TN-C, kde bylo na přerušení vodiče PEN upozorněno nefunkčností spotřebičů na tento okruh připojených.:-/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny