Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dvouvodičový původní rozvod v paneláku ke světlům - zapojit přes chránič ?

Protože je to nesmysl a neprošlo by to revizí. Vodič N, jdoucí přes chránič, je vodič PRACOVNÍ a není určen k ochraně !!! Pouze vodič PEN, v soustavě TN-C, je určen pro obojí.
Takže svítidlo ve třídě II - vodiče L+N (i přes chránič) - ANO, svítidlo třídy I - L+ N (přes chránič a bez PE) -NE. Toť normy.
Teoreticky by to snad bylo možné (to bych musel trochu do podrobností) ale žádný revizák by Ti to nejspíš "nevzal".
Ale pokud to uděláš jak jsem Ti popsal, tak by to snad neměl být problém. Úprava a rekonstrukce (a případná revize) by se vztahovala na novou el.instalaci, rozvod osvětlení by byl původní a nespadal by do úprav a přihlíželo by se k němu jako k původní nerekonstruované instalaci. Tato část by byla revidována na základě řešení v soustavě TN-C. Nikde totiž není řečeno, že el.instalace provedená dle dřívějších předpisů, je nevyhovující a musí se předělat. Takových el. instalací je stále ještě mnoho a revidují se podle norem platných v době zřízení.
Takto by se to s revizákem, pokud tedy nechceš předělávat i ty rozvody osvětlení, (snad) dalo "ukecat".;-)
Pouze svítidlo v koupelně bych doporučoval vyměnit za svítidlo třídy II, případně ve třídě I je napojit na zásuvkový okruh v koupelně s chráničem třížilově (což dle norem možno).
P.S. A hliníkových vodičů v instalaci osvětlení se nemusíš bát. Jde o malá zatížení, uložení většinou bez možnosti nějakého "zahoření" (pokud nejsou krabice a svítidla v dřevěném obložení a hořlavých podhledech) a když se do vodičů a připojení nerýpe a jsou vodiče řádně utaženy při montáži, vydrží i nadále bez problémů.;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny