Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dvouvodičový původní rozvod v paneláku ke světlům - zapojit přes chránič ?

Pokud máš v rozvaděči hlavní přívod původní, tedy v soustavě TN-C (s vodičem PEN), pak jej v rozvaděči rozděl pro chráničové obvody se samostaným vodičem N a PE a ponechej jednu sběrnu/svorku s původním PEN. Pak zásuvky a obvody, které chceš připojit na chránič (e) zapoj tak jak se má, se samostanými jističi a chráničem (či), a původní přívody pro světla (dvoužilové) zapoj na samostaný jistič, bez chrániče a vodiče (podle tebe "bílé") připoj na tu sběrnu/svorku PEN.
Kovová svítidla ve třídě ochrany I (nulováním) zapoj tak, že u nich (pokud už mají vodiče modrý, žlutozelený a hnědý /černý) zapojíš modrý a žlutozelený na svorku PEN z instalace (bílý) a vodič hnědý/černý na svorku fázovou (L). Pokud by šlo o svítidlo, jež má pouze objímku s přívodními vodiči (hnědý a modrý) a kostru se šroubkem označeným značkou uzemnění (nebo vůbec bez vodičů a pouze s objímkou), pak ze svorky PEN instalace (bílý) zapoj žlutozeleným vodičem (na který nasuneš kousek modré bužírky) šroubek na kostře a z tohoto šroubku pak na vodič modrý do objímky, případně novým modrým vodičem na závit objímky přímo. Ze svorky fázové (L - černý), pak zapoj černým vodičem střed objímky svítidla.
Každopádně nedoporučuji zapojit svítidla ve třídě I, s ochranou "nulováním", bez připojení ochranného vodiče!!! Je to jednoznačně proti předpisům a v případě poruchy, opravy a manipulace (čistění) je to velmi nebezpečné.
Jinak, pokud instaluješ na tyto vývody svítidla ve II třídě ochrany proti neb. dotyku (musí mít na sobě značku dvou čtverečků v sobě), pak není co řešit. Zapojíš fázi (L) na střed objímek a nulu (N) na závity objímek. V rozvaděči pak možno vodič N instalace (ten "bílý", který bude pouze jako pracovní nula N) zapojit pouze na svorku N v rozvaděči.
Pokud by jsi měl ale už i přívod do rozvaděče třížilový (pětižilový) v soustavě TN-S, pak nezbývá, než všechna svítidla vyměnit za svítidla třídy II - s ochranou přídavnou izolací, nebo předělat všechny přívody ke svítidlům třídy I třížilově.
Vodiče N a PE, pokud jsou už někde rozděleny, se už dále nikde spojit nesmí!!!

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny