Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dvouvodičový původní rozvod v paneláku ke světlům - zapojit přes chránič ?

K vaší odpovědi :
Rozvodnice je teď TN-C-S
a já navrhuju aby ke všem světlům vedly dva původní hliníkové vodiče ve stropech(černý - fáze - L, a bílý - N pracovní vodič), oba nově přes chránič, který má před sebou bod rozdělení. Takže jsme dohodnuti, že takové dva vodiče (skutečné L a skutečné N) přes chránič k plastovým svítidlům přivést lze a není na tom nic špatně (kromě hliníku) i v soustavě TN-S.

Akorát ke svítidlům s kovovým krytem (říkáte) mají být správně přivedeny v soustavě TN-S tři dráty, jeden z nich PE z/ž.
Takže při ponechání pouze původních dvou drátů je nutno tyto kovová svítidla ponechat zapojená v soustavě TN-C a připojit na jejich kovový kryt PEN?

Totiž, v tomhle paneláku nové rozvody jsou problém, (kromě kuchyně a koupelny protože nové jádro z pórobetonu), proto se snažím ponechat, co jde, dráty ke světlům například, protože malý proud (led žárovky), tam hliník vydrží dalších 100let, to dřív padne ten panelák.

P.S. např. v bytě nad náma dělali drážky ve stěnách, a nám (předpokládám z toho) praskly v jedné místnosti okenní tabule, četl jsem následně že vodorovně naříznuté panely praskaj. Takže současně přemýšlím, zda se raděj tohohle bytu nezbavit, ach jo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny