Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Světlo na veřejných chodbách nezhasne

Dobry den, mame problem, ze ve spolecnych chodbach, kde mame spinace s doutnavkami, neustale sviti svetlo ze zarovek a samo od sebe nezhasne. Nevite, cim by to mohlo byt? Prosel jsem vsechny spinace s doutnavkami a u jedinneho nesvitila doutnavka, ostatni svitili klasicky oranzove. Dekuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Doutnavka to určitě neovlivňuje, leda by spinač byl trvale sepnutý (pak by doutnavka nesvítila. )Ale… nový
czcharlie 29.11.2018 22:36
czcharlie
Taky tipuji 2.možnost,že to světlo zlobilo a tak to někdo přepnul natrvalo.Bývá to v rozvaděči někde… nový
Karel04 30.11.2018 07:40
Karel04
U nás se zablokovaný spínač projevuje charakteristickým zvukem ve schodišťáku takové cvak cvak, jak… poslední
ml1 04.12.2018 17:13
ml1

Doutnavka to určitě neovlivňuje, leda by spinač byl trvale sepnutý (pak by doutnavka nesvítila. )Ale i doutnavky mají omezenou životnost. Schodišťové automaty mají možnost nastavení intervalu svícení. U těch starších lze interval prodloužit tak, že automat nevypíná, u novějších je přímo přepínač trvalý svit/automat. Takže je potřeba zjistit jestli je vadný spínač (trvale sepnutý což není moc pravděpodobné) nebo si někdo hrál s automatem.

U nás se zablokovaný spínač projevuje charakteristickým zvukem ve schodišťáku takové cvak cvak, jak vypne a znova zapne přičemž motorek se ani nezastaví. Ale to je tím, že máme schodišťák s motorkem, provedení těchto automatů je několik a každý má své vlastnosti.
Pokud svítí doutnavky, jsou vypínače v pořádku (přinejmenším nejsou zablokované v zapnuté poloze), a že na vypínačích je napětí (při běžném zapojení jsou všechny vypínače paralelně a doutnavky paralelně k nim, kdyby byl byť jediný vypínač sepnutý, nebudou svítit). Pokud svítí světlo, neměly by doutnavky svítit. Záleží ještě jak je zapojený přepínač den-večer-noc. U nás třeba přemosťuje vypínače, ale dá se zapojit i tak, že schodišťák obchází a tomu by odpovídalo chování, že svítí světla i doutnavky ve vypínačích.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru