Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Světlo na veřejných chodbách nezhasne

Dobry den, mame problem, ze ve spolecnych chodbach, kde mame spinace s doutnavkami, neustale sviti svetlo ze zarovek a samo od sebe nezhasne. Nevite, cim by to mohlo byt? Prosel jsem vsechny spinace s doutnavkami a u jedinneho nesvitila doutnavka, ostatni svitili klasicky oranzove. Dekuji

Předmět Autor Datum
Jestli ten spínač (nebo spíš tlačítko), kde nesvítí doutnavka není zaseklý (cvaká v něm, když ho zku…
JoDiK 29.11.2018 22:31
JoDiK
Doutnavka to určitě neovlivňuje, leda by spinač byl trvale sepnutý (pak by doutnavka nesvítila. )Ale…
czcharlie 29.11.2018 22:36
czcharlie
Taky tipuji 2.možnost,že to světlo zlobilo a tak to někdo přepnul natrvalo.Bývá to v rozvaděči někde…
Karel04 30.11.2018 07:40
Karel04
U nás se zablokovaný spínač projevuje charakteristickým zvukem ve schodišťáku takové cvak cvak, jak… poslední
ml1 04.12.2018 17:13
ml1

Doutnavka to určitě neovlivňuje, leda by spinač byl trvale sepnutý (pak by doutnavka nesvítila. )Ale i doutnavky mají omezenou životnost. Schodišťové automaty mají možnost nastavení intervalu svícení. U těch starších lze interval prodloužit tak, že automat nevypíná, u novějších je přímo přepínač trvalý svit/automat. Takže je potřeba zjistit jestli je vadný spínač (trvale sepnutý což není moc pravděpodobné) nebo si někdo hrál s automatem.

U nás se zablokovaný spínač projevuje charakteristickým zvukem ve schodišťáku takové cvak cvak, jak vypne a znova zapne přičemž motorek se ani nezastaví. Ale to je tím, že máme schodišťák s motorkem, provedení těchto automatů je několik a každý má své vlastnosti.
Pokud svítí doutnavky, jsou vypínače v pořádku (přinejmenším nejsou zablokované v zapnuté poloze), a že na vypínačích je napětí (při běžném zapojení jsou všechny vypínače paralelně a doutnavky paralelně k nim, kdyby byl byť jediný vypínač sepnutý, nebudou svítit). Pokud svítí světlo, neměly by doutnavky svítit. Záleží ještě jak je zapojený přepínač den-večer-noc. U nás třeba přemosťuje vypínače, ale dá se zapojit i tak, že schodišťák obchází a tomu by odpovídalo chování, že svítí světla i doutnavky ve vypínačích.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru