Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektronicke zabezpecenie domu

Ahojte,

vzhladom na nedavne mimoriadne drze pripady vlamani do domov v noci, ked majitelia spali by som sa chcel poradit ci niekto z vas riesil svojpomocne zabezpecenie domu alarmom, PIR senzormi, IP kamerami a podobnymi elektronickymi prostriedkami. Potreboval by som zabezpecit najma spodne poschodie, asi najlepsie PIR senzormi a vnutornou sirenou, ktora by v pripade "nocnej navstevy" okamzite spustila poplach. Rad by som dane zabezpecenie rozsiril aj o nejaku moznost online notifikacie na telefon v case ked niesom doma, pripadne skombinoval s IP kamerou sledujucou pozemok. Uprednostnujem bezdrotove riesenie, kedze na dome nemam na alarm ziadnu pripravu. Pozeral som aj rozne predpripravene sety napr. znacka Yale, ale tie stali okolo 600 eur, co sa mi za par cinskych PIR senzorov, magnetickych senzorov na okna a riadiacu jednotku zda trochu prilis. Najradsej by som kupil nieco co sa da pouzit ako "stavebnica" a do buducna rozsirovat.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V první řadě si musíš uvědomit, co vlastně chceš chránit a jaké k tomu máš možnosti. Jinak se chrání… nový
touchwood 28.11.2018 12:52
touchwood
Pokud si dáte do bytu sirénu a opravdu se vám do bytu někdo vloupá, nebo někdo z rodiny přijde pozdě… poslední
náhodný 29.11.2018 15:50
náhodný

V první řadě si musíš uvědomit, co vlastně chceš chránit a jaké k tomu máš možnosti. Jinak se chrání byt, jinak zase rodinný dům s dvorkem, a ten zase ještě podle toho, jaký je perimetr toho dvorku, vstup před barákem apod.

Osobně bych si troufl tvrdit, že s klasickými PIRky venku moc neuspěješ. Buď budou příliš citlivá, nebo naopak necitlivá. Obecně se na venkovní zabezpečení používají věci jako otřesová čidla na plot nebo infrazávory či dokonce mikrovlnné perimetrické systémy. PIRka, detektory tříštění skla, nebo magnetické senzory na dveře a okna se dávají až do druhé linie aktivního zabezpečení ke dveřím a oknům. Mezi to se dá vřadit (polo)pasivní systém CCTV s detekcí změn v obraze a poplachovými zónami.

Bezdrátové řešení považuju za snadno překonatelné šidítko a vyhozené peníze. Stejně tak hledání co nejlacinějšího řešení kdovíodkud. Ve finále zjistíš, že to je jen pro srandu králíkům (někdy vyloženě doslova, pokud nebudeme rozlišovat domácího králíka a zajíce polního).

Pokud si dáte do bytu sirénu a opravdu se vám do bytu někdo vloupá, nebo někdo z rodiny přijde pozdě v noci z hospody domů, když už je alarm aktivovaný a on na to zapomene a siréna začne ječet, tak se tím zvukem v nočním tichu všichni doma podělají hrůzou dřív než se stačí pořádně probudit.

Hlavně si stanovte perimetr, který chcete chránit. Pokud má alarm spustit až bude zloděj v domě, je to pozdě. Lepší je, aby reagoval už když někdo nezvaný šmejdí a vometá se kolem domu. Aby alarm spustil už pokus o otevření vrat garáže dřív než je zloděj opravdu vypáčí a rozbije.

Možná by bylo lepší bio opatření, které nepotřebuje baterie, stačí mu miska s vodou, granule a kosti - vnímavý psík, který při šramotu za dveřmi nebo venku u domu začne reagovat a štěkáním lidi v domě probudí. Nemusí to být zuřivec, který vetřelce roztrhá, stačí aby dal vědět, že se něco děje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru