Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektronicke zabezpecenie domu

Ahojte,

vzhladom na nedavne mimoriadne drze pripady vlamani do domov v noci, ked majitelia spali by som sa chcel poradit ci niekto z vas riesil svojpomocne zabezpecenie domu alarmom, PIR senzormi, IP kamerami a podobnymi elektronickymi prostriedkami. Potreboval by som zabezpecit najma spodne poschodie, asi najlepsie PIR senzormi a vnutornou sirenou, ktora by v pripade "nocnej navstevy" okamzite spustila poplach. Rad by som dane zabezpecenie rozsiril aj o nejaku moznost online notifikacie na telefon v case ked niesom doma, pripadne skombinoval s IP kamerou sledujucou pozemok. Uprednostnujem bezdrotove riesenie, kedze na dome nemam na alarm ziadnu pripravu. Pozeral som aj rozne predpripravene sety napr. znacka Yale, ale tie stali okolo 600 eur, co sa mi za par cinskych PIR senzorov, magnetickych senzorov na okna a riadiacu jednotku zda trochu prilis. Najradsej by som kupil nieco co sa da pouzit ako "stavebnica" a do buducna rozsirovat.

Předmět Autor Datum
Evolveo Sonix? nový
Moas 27.11.2018 11:01
Moas
Zaujimavy tip, urcite pozriem. Najlepsie keby niekto poradil kto taky alebo podobny system vlastni.… nový
Elektroda 27.11.2018 12:08
Elektroda
Nieco take som montoval, konkretne tento evolveo. Zapory: nema klavesnicu, zapina/vypina sa bud DO,… nový
truhlik 27.11.2018 12:53
truhlik
Truhlik, vdaka za taketo blizsie info! Ovladanie na dialkove by az tak nevadilo, planujeme to mat za… nový
Elektroda 27.11.2018 14:08
Elektroda
Z našich výrobců by tvoje požadavky asi vyřešil Jablotron, mají v podstatě kompletní portfolio kompo… nový
Kachlík 27.11.2018 15:10
Kachlík
Jablotron poznam, ale to asi bude uplne ina cenova kategoria... nový
Elektroda 27.11.2018 15:42
Elektroda
Jenže Jablotron jakž takž funguje, než nějaké pochybné Evolveo. nový
iconek 27.11.2018 20:14
iconek
Aj to pochybne evolveo funguje uz niekolko rokov....kupodivu :-), a s minimalnymi nakladmi. nový
truhlik 27.11.2018 21:09
truhlik
V pořádku. nový
iconek 27.11.2018 21:53
iconek
Otrasove cislo sa davalo na plechove dvere. Ked uz ho zachyti POR cidlo vnutri, uz je neskoro, takto… nový
truhlik 27.11.2018 15:44
truhlik
pripadne zeby mali rusicku na 433 ci na akej frekvencii komunikuju cidla s RJ . . . tam mas ale skor… nový
truhlik 27.11.2018 15:47
truhlik
Okrem vyberu samotneho systemu by som sa rad dozvedel co najviac o tych senzoroch, aky typ dat kam p… nový
Elektroda 27.11.2018 16:02
Elektroda
Ak sa už raz aktivuje poplach, zrušiť sa da sms, ovládačom, odpojenim od siete... My sme dali tiež s… nový
Truhlik 27.11.2018 19:47
Truhlik
Problemom moze byt absencia klavesnice, tj vstupom do chraneneho priestoru je okamzite vyvolany popl… nový
truhlik 27.11.2018 21:12
truhlik
Preco by mal byt problem absencia klavesnice? Evolveo ma tusim dialkove ovladace. Na noc a pocas nep… nový
Elektroda 28.11.2018 01:06
Elektroda
1. Myslel som to tak, ze napr. mam ho v dome, napr. na prizemi, a ked idem z 1. poschodia, mysim ho… nový
truhlik 28.11.2018 09:22
truhlik
V první řadě si musíš uvědomit, co vlastně chceš chránit a jaké k tomu máš možnosti. Jinak se chrání… nový
touchwood 28.11.2018 12:52
touchwood
Pokud si dáte do bytu sirénu a opravdu se vám do bytu někdo vloupá, nebo někdo z rodiny přijde pozdě… poslední
náhodný 29.11.2018 15:50
náhodný

Nieco take som montoval, konkretne tento evolveo. Zapory: nema klavesnicu, zapina/vypina sa bud DO, alebo aplikaciou android. Nastavenie len cez SMS, ale to sa spravi v podstate len raz. Vyhody, pouzitie: V krabici je tusim jedno PIR cislo, a jedno cidlo na dvere/okno - otvorene-zavrete (magnet). Obe zezkablove. Dokupovalo sa otrasove cidlo (bezkablove). Dalej sa nastavila cez 2 kablove vz=stupy 2x slucka na otvorenie dveri - tu pozor, predvolene je vyvolanie poplachu - zopnutie, na strazenie dveri je vhodnejsia opacna funkcia - vyvolanie poplachu - rozpojenie. To sa spravilo cez magnet a jazyckove rele vzdy po 2 v serii. Moznost naprogramovat na SMS zopnutie kontaktov a zapnut napr kurenie pred prichodom a apod. Pri poplachu sa da nastavit aj zopnutie inych kontaktov po dobu cca 3 min napr na zaznamove zariadenie - asi tak nejak - to sa nerobilo. Moznost hlasiteho odposluchu pri poplachu - to je nepouzitelne, nakolko je to asi cele zarusene nejakymi interferenciami alebo cim, jedine teda co pocut je sirena :-). Moznost ticheho poplachu - pride sms a vola na zadefinovane cisla, ale sirena je potichu. Asi tak v kocke.

Truhlik, vdaka za taketo blizsie info! Ovladanie na dialkove by az tak nevadilo, planujeme to mat zapnute najma cez noc a pocas nepritomnosti. Najviac ma zaujima ake typy senzorov su vhodne na dvere/okna a ake na vacsiu plochu. Napriklad PIR senzor v rohu miestnosti by u mna zachytil aj zlodejov iducich cez vypacene terasove dvere a pokryl by aj par okien. Naco si potreboval to otrasove cidlo? A ako je napajana ta riadiaca jednotka, cez kabel?

Otrasove cislo sa davalo na plechove dvere. Ked uz ho zachyti POR cidlo vnutri, uz je neskoro, takto ked by zacal pouzivat nejaky parser na vypacenie tak ma majitel dost casu dobehnut (ak je vypnuta sirena) alebo sa zapne sirena uz pri paceni dveri . . . RJ je napajana cez maly adapter zo zasuvky, ma to aj v sebe malu sadu dobijacich baterii na vypadok prudu, ale kolko vydrzia? to som nesledoval, len raz som to tusim skusal, hodinu . . . da sa nastavit zaslanie sms pri vypadku a aj obnoveni napajania . . . este upozornenie, potrebujes tam SIM kartu, najlepsie taku kde sa neplati mesacny pausal . . . Je to asi jedno z tych najjednoduchsich zariadeni, Jablotron je (aspon co som videl) urcite viac konfigurovatelnejsi (skladacka) ale aj financne narocnejsi. Zakaznik potreboval jednoduche riesenie na sidlisko, kde ked zacne hulakat alarm, tak 99.9 % ludi zmizne od objektu . . . A neriesim pripady, ze pride zlodej s rusickou 2G :-) . . .

Okrem vyberu samotneho systemu by som sa rad dozvedel co najviac o tych senzoroch, aky typ dat kam pre co najlepsiu funkcnost systemu ako celku. Zatial mam jasno iba v tom, ze skor nez vonkajsiu uprednostnim vnutornu sirenu. Vonkajsiu pripadne dorobim neskor. Ak tomu rozumiem spravne, tie magneticke sa davaju na okna/dvere a spustia sirenu pri otvoreni chranenych dveri alebo okna? Nevypne sa sirena opatovnym zatvorenim? PIR senzor pokryva plochu, je teda skor lepsi do exterieru? Ake spolahlive su tie otrasove senzory, nespusti ich napr silny vietor narazajuci na dvere? Ohladom toho rusenia, existuje nieco co posle notifikaciu pri strate/preruseni signalu?

Ak sa už raz aktivuje poplach, zrušiť sa da sms, ovládačom, odpojenim od siete... My sme dali tiež sirenu do objektu, ale ku chráneným dverám, ono to robí dosť rámus a ešte keď je to v uzavretom priestore... Dali sme 2 sériové spojené jazyckové relé s proti magnetom, ked si zavreté je uzavretý aj obvod, oddialenie dverí oddiali magnet, tele sa rozpoji a vývoja poplach. Otrasove sa da nastaviť citlivosť otáčanim vnútorného člena okolo osi. Zatiaľ sa nestalo aby to spustil vietor, aj keď nejaké poplachu boli, asi rás za dva tri mesiace, ale to nemôžem vylúčiť decka alebo lopta a pod. Pri senzor dodávaný je obyčajný, skôr dovnútra, aby to vonku nespustall pes alebo macka-na to sú potom špeciálne senzory s elimináciu malých zvierat, ale to som moc neriešil keďže ho mam vo vnútri. Bohužiaľ, ak už niekto príde s rušičkou GSM, tak sa to nedozvies, az po vlámaní keď odíde, rusička prestane fungovať a pripadne zostane prerušený dverný obvod ... Všetko hlási cez GSM, a keď nemá signál nemá ani ako oznámiť stratu GSM signálu, to je daň za jednoduchosť. Alé tu sa riešili krádeže bicyklov, kde som nepredpokladal zlodejov vybavených rusickami GSM ani nejakými čítačka mi ci kopírkami signálu DO pri odblokovavani alarmu.

Problemom moze byt absencia klavesnice, tj vstupom do chraneneho priestoru je okamzite vyvolany poplach. Preto je to vhodne do miest, kam sa vstupuje zvonka, napr. garaze, pivnice, samostatne stojace objekty s obcasnou navstevou, kde nebude zapnuty alarm pokial su v objekte osoby. Aj ked sa daju nastavit na tom evolveo rozne zony - ale to som neskusal, takze v tomto neporadim.

1. Myslel som to tak, ze napr. mam ho v dome, napr. na prizemi, a ked idem z 1. poschodia, mysim ho vypnut skor, nez ma zachyti pir cislo, ale zase z takeho meista, aby DO malo dosah a vyplo alarm, kdezto s klavesnicou pridem do priestoru a mam napr 10 s na odblokovanie . . . . z tohto pohladu sa mi zda riesenie s klavesnicou lepsie. Ale kedze nami chraneny prestor nieje obytny, tak je to jedno, pridem pred dvere, vypnem alarm, vchadzam, a ked vychadzam zavrem, zapnem alarm . . .
2. este k tym zonam, nejake tam su, resp. popisane nejak nejake mody cidiel, ale tomu som sa nevenoval, kedze chranime jeden priestor, urcite to ale nieje podelene systemom ze napr. 1 zona obyvacka, 2. zona kuchyna, 3 zona splana a pod . . .

taka mala poznamocka: ak sa kupi cez internet, je tam tusim 14 dni na vratenie, da sa to odskusat

V první řadě si musíš uvědomit, co vlastně chceš chránit a jaké k tomu máš možnosti. Jinak se chrání byt, jinak zase rodinný dům s dvorkem, a ten zase ještě podle toho, jaký je perimetr toho dvorku, vstup před barákem apod.

Osobně bych si troufl tvrdit, že s klasickými PIRky venku moc neuspěješ. Buď budou příliš citlivá, nebo naopak necitlivá. Obecně se na venkovní zabezpečení používají věci jako otřesová čidla na plot nebo infrazávory či dokonce mikrovlnné perimetrické systémy. PIRka, detektory tříštění skla, nebo magnetické senzory na dveře a okna se dávají až do druhé linie aktivního zabezpečení ke dveřím a oknům. Mezi to se dá vřadit (polo)pasivní systém CCTV s detekcí změn v obraze a poplachovými zónami.

Bezdrátové řešení považuju za snadno překonatelné šidítko a vyhozené peníze. Stejně tak hledání co nejlacinějšího řešení kdovíodkud. Ve finále zjistíš, že to je jen pro srandu králíkům (někdy vyloženě doslova, pokud nebudeme rozlišovat domácího králíka a zajíce polního).

Pokud si dáte do bytu sirénu a opravdu se vám do bytu někdo vloupá, nebo někdo z rodiny přijde pozdě v noci z hospody domů, když už je alarm aktivovaný a on na to zapomene a siréna začne ječet, tak se tím zvukem v nočním tichu všichni doma podělají hrůzou dřív než se stačí pořádně probudit.

Hlavně si stanovte perimetr, který chcete chránit. Pokud má alarm spustit až bude zloděj v domě, je to pozdě. Lepší je, aby reagoval už když někdo nezvaný šmejdí a vometá se kolem domu. Aby alarm spustil už pokus o otevření vrat garáže dřív než je zloděj opravdu vypáčí a rozbije.

Možná by bylo lepší bio opatření, které nepotřebuje baterie, stačí mu miska s vodou, granule a kosti - vnímavý psík, který při šramotu za dveřmi nebo venku u domu začne reagovat a štěkáním lidi v domě probudí. Nemusí to být zuřivec, který vetřelce roztrhá, stačí aby dal vědět, že se něco děje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru