Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelné čerpadlo Vzduch-voda a reálné zkušenosti?

Ahoj,má zde někdo tepelné čerpadlo vzduch voda?rád bych porovnal nějaké reálné parametry.Mám rok staré čerpadlo ,ale zdá se mě hrozně neefektivní.Je to 16kw s EVI Copeland kompresorem a elektronickou regulaci firmy Carel.Proto bych předpokládal že by měl bez patrony fungovat až do - 10C ,ale problém je že již při 0C již téměř nenahřívá ,nebo to trvá třeba 7 hodin než nahřeje 300L bojler.A to vytápím pouze 2 místnosti podlahové vytápění s minimálné tepelnou ztrátou.I když vypnu podlahovku ,tak i užitková voda v bojleru se ohřívá hrozně dlouho.Mám nyní za den 60KW spotřebu jenom na čerpadle a to nejsou žádné mrazy.Takto se mě snad vyplatí abych sepnul elektro patronu která při 8kw to za hodinu nahřeje ,než aby to čerpadlo nahřívalo 5 hodin po 4KW.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Doporučuju každoroční odbornou kontrolu nejlépe montážní firmou, nebo zástupcem výrobce, zejména v p…
mirektatra 23.11.2018 00:55
mirektatra
cerpadlo.jpg co vlastně znamená ta vstupní teplota a výstupní teplota? To je ta vstupní teplota za k…
Matysekkk 25.11.2018 11:32
Matysekkk
Laicky: Vstupní a výstupní teplota bývá zpravidla myšlena jako vstupní teplota vody od radiátorů do… nový
mirektatra 26.11.2018 19:34
mirektatra
Zavolaj technika nech ti zmerá tlaky a doplní chladiace médium, lebo u týchto xindlov velice rádo po… nový
Nuda 26.11.2018 20:21
Nuda
Vidím, že také o TČ víš kulový a nezklamal jsi v nesmyslném komentáři :-( Tepelná čerpadla vůbec nem… poslední
mirektatra 27.11.2018 03:49
mirektatra

Doporučuju každoroční odbornou kontrolu nejlépe montážní firmou, nebo zástupcem výrobce, zejména v prvních letech provozu. Odstraní se tak případné chyby při montáži a základním seřízení po spuštění. TČ je docela "hodinářský zařízení", kde se navíc setkává několik profesí (topenář/vodák/chlaďař/elektrikář) a vše se musí dobře poladit, aby to dobře fungovalo.
Snad proto je nejspolehlivější koupit typ, který obsahuje jak regulaci a bivalentní zdroj, tak akunádrž a ohřev TUV, přímo v sestavě od výrobce. Je to asi nejdražší - protože komplexní - verze, ale mám s tím dlouhodobé dobré zkušensoti.
Ještě upozorňuji, abyste při výběru zařízení porovnávali s tepelnou ztrátou objektu výkon tepelného čerpadla a výkon elektrokotle, protože někteří výrobci udávají celkový výkon zdroje, ale v něm výkon tepelného čerpadla je minimální a vše dohání elektrokotel (je to výrobně levnější).

Laicky:
Vstupní a výstupní teplota bývá zpravidla myšlena jako vstupní teplota vody od radiátorů do TČ (vracečka) a přívod k radiátorům - výstup z TČ (stoupačka). Rozdíl mezi nimi bývá výrobcem udáván optimálně kolem 8°C a je závislý od formy předávání tepla do vytápěných prostor (podlahovka, radiátory) a rychlosti proudění topné vody (průtok, oběhová čerpadla). Obecně je efektivní mít teplotu co nejnižší a rozdíl co nejmenší (velká rychlost proudění a velké radiátory)
Teplota na výstupu z kompresoru se liší podle druhu kompresoru (pístový/spirální) a bývá kolem 80°C. Optimální chod kompresoru se dá laicky poznat po nějaké době chodu, kdy má teplota na spodku kompresoru SCROOLL být cca 20-30°C (na omak nemrazí, ani nepálí). Pokud je kompresor umístěn ve venkovní jednotce, bývá opatřen elektrickým ohřevem, který zajistí dobrou teplotu mazání kompresoru.
Teplota pro ohřev TUV je taky různá, podle způsobu zapojení okruhu chladiva. Pokud je osazen "superheather", tedy samostatný výměník pro ohřev TUV - ten je ihned za kompresorem a částečně v něm kondenzují "přehřáté páry"- tak je TUV ohřívána blízko pod 80°C (již zmíněná teplota výstupu kompresoru). Stačí tedy menší zásobník, ale musí se zabránit nežádoucímu ochlazování a tím ztrátě energie.
Pokud je použita teplota topné vody, jedná se zpravidla pouze o "předehřev" na cca 35-40°C a TUV se musí dalším zdrojem trochu dohřát na použitelných cca 45°C - musí se akumulovat větší množství, ale s menšími ztrátami ochlazováním zásobníku a rozvodů.

Ufff :beer:

Zavolaj technika nech ti zmerá tlaky a doplní chladiace médium, lebo u týchto xindlov velice rádo popustí tesnenie, ako keby to robili špekulanti naschvál. Nuž máme zlatých komunistov podnikateľov, generálnych dovozcov s.r.o., ktorí pokúpia lacné šunty, neodborne nainštalujú cestou tretích subjektov, živnostníkov, plyn doplnia iba postrašením, aby im zostalo na ďalšiu fušku alebo aby si ich tesne po záruke volal k servisovaniu a oprave.

Radšej mu kukaj na meráky a budíky pod paprčami a nech tiež skontroluje spoje na potrubí, či nefučia.

Vidím, že také o TČ víš kulový a nezklamal jsi v nesmyslném komentáři :-(
Tepelná čerpadla vůbec nemají mechanicky rozebíratelné, šroubovací spoje okruhů chladiva s nějakým těsněním, které by mohlo "velice rádo popustit, ako keby to robili špekulanti naschvál". Jsou kompletně pájená na tvrdo stříbrem, výjimečně těsněná na kužel, tak si dej mokrej hadr na hlavu a raď jen tam, kde něco víš :-D.
Taky množství chladiva v tomhle výkonu bývá v kilogramech a vzhledem k pokročilé regulaci chladícího okruhu pomocí servoventilů, nebývá nějaký rozdíl v gramech vůbec znát.
Jediné, v čem Ti dávám za pravdu je to, že si má majitel zavolat servis, ale už preventivně, ne až má s topením výrazný problém, a to už jsem psal v předchozím komentu. A rady "Radšej mu kukaj na meráky a budíky pod paprčami a nech tiež skontroluje spoje na potrubí, či nefučia." jsou pro laika k ničemu, když neví, co má měřák správně ukazovat :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru