Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelné čerpadlo Vzduch-voda a reálné zkušenosti?

Laicky:
Vstupní a výstupní teplota bývá zpravidla myšlena jako vstupní teplota vody od radiátorů do TČ (vracečka) a přívod k radiátorům - výstup z TČ (stoupačka). Rozdíl mezi nimi bývá výrobcem udáván optimálně kolem 8°C a je závislý od formy předávání tepla do vytápěných prostor (podlahovka, radiátory) a rychlosti proudění topné vody (průtok, oběhová čerpadla). Obecně je efektivní mít teplotu co nejnižší a rozdíl co nejmenší (velká rychlost proudění a velké radiátory)
Teplota na výstupu z kompresoru se liší podle druhu kompresoru (pístový/spirální) a bývá kolem 80°C. Optimální chod kompresoru se dá laicky poznat po nějaké době chodu, kdy má teplota na spodku kompresoru SCROOLL být cca 20-30°C (na omak nemrazí, ani nepálí). Pokud je kompresor umístěn ve venkovní jednotce, bývá opatřen elektrickým ohřevem, který zajistí dobrou teplotu mazání kompresoru.
Teplota pro ohřev TUV je taky různá, podle způsobu zapojení okruhu chladiva. Pokud je osazen "superheather", tedy samostatný výměník pro ohřev TUV - ten je ihned za kompresorem a částečně v něm kondenzují "přehřáté páry"- tak je TUV ohřívána blízko pod 80°C (již zmíněná teplota výstupu kompresoru). Stačí tedy menší zásobník, ale musí se zabránit nežádoucímu ochlazování a tím ztrátě energie.
Pokud je použita teplota topné vody, jedná se zpravidla pouze o "předehřev" na cca 35-40°C a TUV se musí dalším zdrojem trochu dohřát na použitelných cca 45°C - musí se akumulovat větší množství, ale s menšími ztrátami ochlazováním zásobníku a rozvodů.

Ufff :beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny