Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nová podlaha na staré v rd

dobrý den, prosím porad´te,
rozhodli jsme se položit novou srmkovou podlahu na stávající starou v rd z roku 1926... dům je po rekonstrukci, suchý a zateplený...jen nevíme, zda položit i parofolii nebo ne...máme obavu z vlhnutí....děkuji.

Předmět Autor Datum
Novou podlahu na starou z roku 1926? nový
Cattt 07.11.2018 22:45
Cattt
Vykopat, zemní izolaci, tepelnou izolaci (asi polystyren), a pak teprve dřevo. nový
Kyncl 08.11.2018 10:25
Kyncl
Podle mne i toto je možné. :-p Jde hlavně o to, zda jsou dobré izolace mezi základy a zdmi, aby se n… nový
George63 08.11.2018 19:51
George63
suchý .....jen nevíme, zda položit i parofolii nebo ne...máme obavu z vlhnutí....děkuji. Jak může v… nový
milan.cukrar 08.11.2018 19:54
milan.cukrar
Dřevěná podlaha normálně "dýchá". Pokud je podklad pod podlahou dobře izolovaný, suchý, není zapotře… poslední
náhodný 09.11.2018 12:54
náhodný

Podle mne i toto je možné. :-p Jde hlavně o to, zda jsou dobré izolace mezi základy a zdmi, aby se nemohla vlhkost dostávat do podlah ze základů, nebo ze zdí.
Osobní zkušenost.
Máme rovněž starší RD z roku 1924. Před cca 40 lety jsem řešil rovněž co se starou prkennou podlahou, jež byla sice "zdravá" ale už "ošlapaná" a nerovná. Původní složení naší podlahy, jak je tehdy chytří stavebníci:)), za levnou cenu dělali, je toto: (podlaha v úrovni cca 65 cm nad terénem), zásyp do výše cca 50 cm (do výše kamenných základů) dusaným jílem (v podstatě jednoduchá vodotěsná izolace). Na něm cca 15 cm vrstva škváry (tepelná izolace). Do škváry položeny polštáře z dvoustranně "osámované" kulatiny a na ně položena-přibita prkenná podlaha z desek cca 3cm síly. Takto se to tehdy dělalo běžně a sloužilo a slouží dodnes. Podlaha byla vždy dostatečně teplá a suchá.
Použil jsem dřevotřískové desky, přišrouboval vruty na původní prkennou podlahu a na ně položil koberce. Sloužilo v pohodě do nedávna. Vzhledem k množství dom.zvířat, jež mají mladí i v bytě (chlupy a pod.) byly koberce odstraněny a byla na tu původní dřevotřísku položena plovoučka. Nikdy dříve nebyl a ani nyní není žádný problém s vlhkostí.
Myslím, že v případě položení nové prkenné podlahy na původní, pokud je tato OK a suchá a pokud jde o podobné složení, nebude nijak problémové.;-)

Dřevěná podlaha normálně "dýchá". Pokud je podklad pod podlahou dobře izolovaný, suchý, není zapotřebí pod nové palubky nebo prkna nic dávat. Naopak, když soused dal po strhání staré prošlapané prkenné podlahy na novou palubkovou podlahu navíc PVC, aby se podlaha dala lehce stírat a zametat z ní psí chlupy, musel po půl roce PVC strhat, strhat i novou palubkovou smrkovou podlahu (i když to bylo z vysušených smrkových palubek), opřít je o barák a smutně koukal, jak to je mokré a na dřevu jsou tmavé fleky. I když podklad byl dál suchý.

Pokud je násyp pod podlahou suchý a je ho dost, nemusí se s tím moc dělat. Někdo dává nějaké keramické pecky, snad se tomu říká keramzit, nebo tak nějak, ale stará dobrá suchá škvára posypaná vápnem proti breberkám jako případná desinfekce a možná i pohlcovač případné vlhkosti. Násyp má být tak vysoký,aby byl těsně pod palubky, aby podlaha při chůzi neduněla. Když jsou palubky dobře sražené, žádný prach z pod podlahy spárami nejde. Mezi stěnami a okrajem podlahy je dobré nechat mezírku, aby se nedotýkala studené stěny, na které se může srážet vlhkost a pak by byl v místnosti mírný zápach z případné, třeba i neviditelné plísně. Lišty jsou dobré na estetické zakrytí přechodu mezi stěnou a konci prken, ale chce to mít tam trochu luft.

Když by se dávala nová podlaha na starou, tak se v první řadě zvýší její výška a co pak s dveřmi? Uřezávat je? To je lepší fakt starou podlahu strhnout, nechat ji vyvětrat, zkontrolovat polštáře (trámky na kterých podlaha leží), jestli v některých není dřevomorka, dírky a dřevěný prášek a piliny po dřevokazném hmyzu, jestli nejsou na některých místech zteřelé, rozpadající se, nebo v některých místech /pod okny, pod umyvadlem, pod kytkama/ mokrá, atd. poškozená místa opravit, nebo vyříznout a opravit, případně na některých místech chybějící nebo plesnivý podkladový násyp, prostě celý podklad zkontrolovat a pak věnovat práci, materiál a čas rekonstrukci aby podlaha sloužila dalších sto let.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru