Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zanesené vodovodní trubky

Máme problém s netekoucí teplou vodou (studená teče normálním, dostatečným tlakem), nejedná se o teplou vodou z teplárny, ale okřívá se až v bytě plynovou karmou. Plynař co tu byl potvrdil, že karma funguje jak má, ale že je problém v trubkách.. že prostě do karmy neteče požadovaný přítok vody aby to zaplo karmu (z kohoutku teplé vody sice voda teče, teplá asi tak pouze minutu, ale evidentně na karmu je potřeba větší tlak, prý tak 15litrů /minutu).

A mě by zajímalo zda nemá někdo zkušenosti s tímhle http://www.frydl-instalater.cz/sluzby/proplach, zda se to dá aplikovat na jakékoliv čištění trubek (či jen lehčeji zanesené), nebo bude lepší celé trubky vyměnit? A pak je otázkou, zda to má i nějaký instalatér v Ostravě, Google zatím nic nenašel nebo to nemají napsané na webu (z Prahy by se nám to kapánek prodražilo a stejně takovou dálku určitě ani nejezdí).

EDIT: Tak se mi podařilo najít i firmu v Ostravě co má ten přístroj k dispozici..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Trubky sa ucpú až na výtoku teplej vody vedúce z príslušného ohrevného agregátu. Studená voda zanesi… nový
Nuda 02.11.2018 18:57
Nuda
Pokud tam jsou zanesené pozinkované trubky, které jsou starší více jak třicet let bude to nejlepší v… nový
nerady 02.11.2018 20:41
nerady
Nemel, koľko máš odžitých rokov v tejto oblasti? Na základe tvojej múúdrej rady sa slangom hovorí;… nový
Nuda 02.11.2018 22:28
Nuda
Asi neumíš číst. Napsal jsem "pokud jsou zanesené" a to záleží jaká voda jimi prochází (tvrdá, měkká… nový
nerady 02.11.2018 22:51
nerady
Pozink trubky se nevyrábí 150 let ???? http://www.eshop-koupelny-topeni.cz/potrubi-a-tvarovky-pozink… nový
Kimbert 03.11.2018 12:26
Kimbert
Přečti si úvod od Nudy. Píše tam, že pozinkové trubky vydrží bez zanesení 150 let. Jelikož se 150 le… nový
nerady 03.11.2018 16:58
nerady
Nevím, jak je to v karmě, mám podobnou zkušenost s beztlakovým ohřívačem. http://www.tatramat.com/cz… nový
Yarda 03.11.2018 10:44
Yarda
Mal som doma prietokovy kotol a tepla voda mi netiekla poriadne kazdy mesiac. Musel som demontovat s… nový
fleg 03.11.2018 21:28
fleg
Tak se nakonec bude rekonstruovat celé potrubí v bytě. Čištění tím výše uvedeným strojem by prý stál… poslední
aldik 23.11.2018 11:50
aldik

Trubky sa ucpú až na výtoku teplej vody vedúce z príslušného ohrevného agregátu. Studená voda zanesie trubky, ale asi po 150 rokoch.

Rozhoď najprv šroubenia na karme a prefúkni karmu reverzom (tlak vody, vzduch z kompesora). Následne vyčisti sítka a proces zopakuj. Niekedy sa stane, že jemný nano bordel metalických sedimentov ucpe regulačný ventil (piest) v karme. Takto sa dá vec rozchodiť, reverzom, vzduchom a následným výplachom vody oboma smermi.

--------------------------------------------------------------------------------
Trubky zarastené od vodného šutra ti henetie xindle nevyčistia. Škoda peňazí.

Jedine zhodiť na stene koncovú vodovodnú batériu, nasadiť na upravený závit PVC hadičku napríklad na stáčanie vína smerom do plastového kýbla a z druhého konca nejakým záhradným tlakovým postrekovačom natlačiť do zaneseného teplovodného potrubia kyselinu soľnú /chlorovodíkovú/, koncentrácia z drogérie tuším 38%. Ak začne a hadičky vytekať kyselina, treba zablentovať oba konce a nechať pôsobiť kyselinu aspoň 48 hodín v potrubí. Potom vypláchnuť vodou rozpustený bordel. Proces je dobré zopakovať 2x.

Ešte nikto ništ lepšie na svete nevymyslel. Ak sa aj mierne naruší kyselinou napríklad vnútri trubky pozink, nevadí, 1/2" železo trubky vydrží, ale máš na 30-rokov pokoj s plným prietokom.

Osobne mám tridsať rokov tento bazmeg, http://www.bugarsro.sk/ezv-15-d-elektricky-zmakcovac-vody

Minulý rok som menil na výstupe dva 150l el. zásobníky (ako pomoc) k okamžitému odberu teplej vody z Junkers plynového kotla, pričom trubky a fitingy boli vnútri absolútne čisté, inštaletér sa nestačil čudiť čistote v priereze bez sedimentov. Pritom sú údajne v takom katastrofálnom stave niektoré potrubia, že do vnútra 1/2" trubky nevsunie tenký skrutkovač už po 20 rokoch nepretržitého užívania tých ľudí, ktorí majú zásobu vody pre chalupu z kopanej studne, ako mám aj ja na chalupe.

Asi neumíš číst. Napsal jsem "pokud jsou zanesené" a to záleží jaká voda jimi prochází (tvrdá, měkká). Pokud vím tak se jistě pozinkové trubky nevyrábí 150 let. Dříve se používaly olověné ale to ty neznáš jelikož na Slovensku do roku 1918 nebyl vodovod. Tak nežvaň nesmysly a přestaň hulit.

Přečti si úvod od Nudy. Píše tam, že pozinkové trubky vydrží bez zanesení 150 let. Jelikož se 150 let určitě nevyrábí tak to nemůže tvrdit a tím pádem nemůže operovat s touto zkušeností. Nikde netvrdím tedy, že se nyní nevyrábí, chce to jen pozorně číst na co jsem reagoval. Osobně se domnívám, že jsem starší než Nuda. Tak i jeho poznámka vztahující se ke zkušenostem mé osoby pokud mě nezná je blábol. Dále Slovensko nebyla do roku 1918 v rámci Rakousko - Uherska vedená jako určité ohraničené území, Česko, Morava a další země byly. O konečnou podobu Slovenska se bojovalo v roce 1919 s Uherskem a většina vojáků, kteří o to bojovali byli Češi. Proto mohu tvrdit, že na Slovensku do roku 1918 nebyl vodovod.

Nevím, jak je to v karmě, mám podobnou zkušenost s beztlakovým ohřívačem.
http://www.tatramat.com/cz/produkty/cz/malolitrazni-elektricke-ohrivace-vody-cz/podkategorie-1_1-cz/eo-5-n-cz
V přítoku je redukce na nižší (o hodně nižší) průměr a když někdo něco kutí s vodovodními trubkami, někdy stačí, když se zavře a zase otevře ventil hlavního přívodu vody, tak se uvolní sajrajt usazený v trubkách a ten redukovaný průměr se tím přicpe.

Mal som doma prietokovy kotol a tepla voda mi netiekla poriadne kazdy mesiac. Musel som demontovat sitka z baterii, boli plne kamena a z casu na cas dokonca sitka na ventiloch, ktore idu zo steny.
Vo finale (po cca 5 rokov pouzivania) sa kotol zaniesol uz na svojich rozvodoch a bol vymeneny za zasbnikovy.
Viditelny rozdiel, mal som to spravit uz davno.
V kupelni som po pol roku nemusel cistit sitko nikde (vana, umyvadlo, spracha), v kuchyni cistim asi raz za 3 mesiace, ale len to na baterii. Kotol mam zatial po roka, takze uvidime, ale situacia sa vyrazne zlepsila.
Byt tebou pozriem prve sitka, tie sa zanasaju samozrejme skor ako cela trubka, aj ked ma 30 rokov.

Tak se nakonec bude rekonstruovat celé potrubí v bytě. Čištění tím výše uvedeným strojem by prý stálo okolo šesti tisíc a další instalatér pak výměnu celých trubek ohodnotil plus minus stejnou částkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru