Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pračka neukončila cyklus a dál nepere

Dobrý den,
chtěl bych požádat o radu co s tímto problémem. U pračky Electrolux EWT 1367 VDW nebyl dokončen prací cyklus (vypouštění, odstředění). Displej stále svítil, programátorem nešel změnit program, pouze při jeho otáčení naskakovalo hlášení Err (chyba), kontrolka u tlačítka start/stop cyklu stále bliká. Vytahování síťové šňůry ze zástrčky a opětné spouštění nepomohlo. Jednou se náhodně na displeji objevila chyba E91 (chyba komunikace). Přivolaný opravář konstatoval, že pračka je totálně v háji (může to být vadný elektronický modul, měnič atd). Nevím na základě čeho tyto závady takto diagnostikoval, nebyl jsem u toho, pouze manželka, která se v této problematice neorientuje. Pračka je v současné době stará přesně 4 roky a nechce se mě věřit, že za tuto dobu by již měla doslouženo. Kromě jiného zde padla také výtka opraváře vůči manželce, že pračku přetěžuje neboť někdy provedla i dvě várky praní po sobě. Abych řekl pravdu, v návodu ani nikde jinde jsem se nesetkal s požadavkem na minimální periodu praní. Tímto, trochu obsáhlejším popisem závady jsem se chtěl zeptat zde někdo nemá s uvedeným problémem případně jeho odstraněním zkušenost. Děkuji předem za každou radu či poznatek.

Předmět Autor Datum
4 roky provozu nemusí být problém,dvě várky taktéž..Vetší problém bývá unikající voda proniklá do mo… nový
E250TD 30.10.2018 15:38
E250TD
V návodu na str.19 je napsáno: Spotřebič nevypouští vodu: - Ujistěte se, že není zanesený sifon. - U… nový
Kyncl 30.10.2018 15:56
Kyncl
Pozvěte jiného opraváře. nový
milan.cukrar 30.10.2018 17:57
milan.cukrar
K tomu, co uvádíte, mohlo by jít opravdu o závadu ve vypouštění. Zjistěte, zda v pračce zůstala voda… nový
George63 30.10.2018 18:39
George63
Vážení přátelé, děkuji všem za připomínky a rady k mému problému. Po konstatování opraváře, "pračka… nový
tozi48 02.11.2018 15:08
tozi48
Gratuluji!!!:-D Já vždy říkám "kdo se bojí, nesmí do lesa" a "odvážnému štěstí přeje". Mám podobné z… nový
George63 02.11.2018 16:06
George63
Není třeba gratulací. Tentokrát jsem měl fakt kliku. Být to pod tím flekem vyhořelý tak jdu pro novo… nový
tozi48 05.11.2018 19:00
tozi48
Gratulace je myslím si na místě - minimálně k ušetřenému balíku peněz. Dnešní přístup k opravám (mís… nový
Moas 06.11.2018 06:29
Moas
Stačilo ho vyjmout (byla to teda práce pro gynekologa ale povedlo se) To je dáno tím, že nás chlapy… poslední
Kurt 06.11.2018 10:32
Kurt

V návodu na str.19 je napsáno:
Spotřebič nevypouští vodu:
- Ujistěte se, že není zanesený sifon.
- Ujistěte se, že vypouštěcí hadice není přehnutá či přiskřípnutá.
- Ujistěte se, že není zanesený vypouštěcí filtr. Filtr v případě potřeby vyčistěte. Řiďte se částí „Čištění a údržba".
- Ujistěte se, že je vypouštěcí hadice správně umístěná.

Ujistil jsi se?

K tomu, co uvádíte, mohlo by jít opravdu o závadu ve vypouštění. Zjistěte, zda v pračce zůstala voda. V tom případě řešte dle uvedených bodů návodu. Případně pak může jít o poruchu čerpadla (vrčí/bzučí- nebo ne?). Nebo pak i té elektroniky- ovládacího modulu, ve vztahu k vypouštění.
Ale mnohdy jde opravdu o "banální" závadu.
Sežeňte jiného opraváře. Že je pračka "totálně v háji" dokáže říct každý blbec. A pokud to prohlásí opravář, vyhoďte jej. To není opravář to je ultra bl... Opravář musí konkrétně diagnostikovat závadu a říct, co bude oprava stát. I vadný modul se dá, pokud je opravář opravdu šikovný a vy máte štěstí, mnohdy opravit. Ale většinou jej spíše celý vymění. Je to pro něj jednodušší. Jejich cena se pohybuje okolo 2000,- Kč. A měnič žádná pračka neobsahuje. Maximálně regulaci otáček.
A co se týká přetěžování pračky a častého praní, opět kecá. Současné pračky jsou dimenzovány a konstruovány dostatečně, aby zvládly i častý a náročný provoz. A pokud by šlo o jakékoliv přetěžování, došlo by spíše k mechanickým závadám, ale ne k závadám automatiky a řízení.
K tomu docházelo dříve, pokud byly pračky řízeny "karuselovými" (kontaktními) programátory.

Vážení přátelé, děkuji všem za připomínky a rady k mému problému. Po konstatování opraváře, "pračka totálně v háji" jsem si řekl, že už nic nezkazím tím, že se na to podívám sám. Po oddeklování jsem zjistil, že pračka je uvnitř jako nová. Žádná voda, žádný rez, žádné vyhořelé desky nebo kabely či prasklé hadice. Čerpadlo funkční, všechny konektory zastrčeny. Takže jedině elektronika. Pračka má tři desky. Dvě pod ovládacím panelem, které víceméně obsluhují jenom displej. Vlastní výkonová část s kompletním řízením je na jedné desce ve spodní části pračky. Vyndat jí a neutrhnout nějaký drátek z konektoru (4 výkonové, 6 datových) je docela porod. Nakonec se povedlo. Po zevrubné prohlídce konektorů (pouze pocínovaný tišťák) zjištěn jeden upálený kontakt. Podařilo se obnovit. Na rubu desky ale překvapení v podobě černého vypáleného (na první pohled to tak vypadalo) fleku (asi 5 cm). Flek nešlo ničím (líh, benzin) odstranit. Nakonec se podařilo speciálním pěnovým sprejem (cca za 5min). Po odstranění fleku další překvapení. Počítal jsem se zničenými tištěnými spoji. Opak pravdou - vše bez nejmenšího poškození. Následně celá deska vyčistěna, nastříkána impregnačním sprejem a nechána do druhého dne zaschnout. Druhý den vše složeno a nervozně očekáváno dění po zapnutí. Pračka zapnuta a šlape jako hodinky. Ještě k té závadě. Upálený kontakt byl od aquvastopu. Po poruše a otevření pračky byla sice plná pěny, což mohlo aquvastop aktivovat, ale proč následně vznikla tato paseka nevím. Následně jsem ještě telefonicky kontaktoval onoho opraváře s tím, že jeho diagnoza totáálně zničené pračky nějak neplatí a pračka funguje. Jeho vyjádření bylo " Diagnostikoval jsem správně poruchu elektroniky a nerentabilnost případné opravy. Tato oprava vám stějně dlouho nevydrží, neboť je nutná výměna originální desky". Ještě štestí, že jsem se hned neukvapil a nešel dle jeho rady koupit novou pračku. Mohl jsem být nyní minimálně o 10k lehčí. Ještě jednou díky za všechny vaše rady a názory.

Gratuluji!!!:-D Já vždy říkám "kdo se bojí, nesmí do lesa" a "odvážnému štěstí přeje". Mám podobné zkušenosti a opravdu jde mnohokrát o banální závadu. Pouze je v dnešní době většinou největší problém, demontáž, aby se člověk dostal do "střev" zařízení. Různé nacvakávací a plastové úchyty, v nezjistitelných místech jsou sice velmi praktické pro montáž (lup a je to zakrytováno), ale demontáž bývá často porod. Ale, pokud má odvážný štěstí a trpělivost, dostaví se většinou i úspěch. S tím blbem opravářem bych ani neztrácel čas. Rentabilnost opravy si asi posoudíš sám. Oprava spoje-kontra cena nové pračky. :-D A proč by byla nutná výměna desky? Nesmysl! No, není to blb? Ještě bych okolí a známé před ním varoval.3-[ Ještě jednou gratuluji!:puff:

Není třeba gratulací. Tentokrát jsem měl fakt kliku. Být to pod tím flekem vyhořelý tak jdu pro novou pračku. Dát totiž za tuto desku 5000 + práci jak říkal v telefonu poprvé, tak to ani jako. Je zajímavé, že v druhém telefonátu byla deska již za trojku. Jak se ještě ten "profik" zmínil v elektronice se nevyzná, a normální je dnes, že se takovéto moduly mění kus za kus. To je bohužel ale trága, protože v dnešních trochu složitějších výrobcích řešíme pak většinou buď drahou opravu a nebo hodit ze skály a jít pro nové. No nic, tentokrát to dopadlo dobře, blba řešit nebudeme a snad to ještě nějakou dobu vydrží. Ještě jednou dík za postřehy a komentáře.;-)

Gratulace je myslím si na místě - minimálně k ušetřenému balíku peněz. Dnešní přístup k opravám (místo výměny relátka za 20,- se vymění celá deska za 2000,-) mě taky neskutečně vytáčí, byť chápu, že diagnostika elektroniky není vždy otázkou minuty a opravář, pokud si chce na sebe vydělat, nemůže jednou pračkou zadrbat celý den (a kdyby si pak účtoval dva tisíce jen za to, že přepájel drátek, tak ho asi zákazníci přizabijou - s novou deskou má zákazník aspoň pocit, že "něco" dostal :)).

Jen přidám perličku z osobní zkušenosti - pračka taky kdysi velice špatně vypouštěla, téměř vůbec. Hadice byla čistá, čerpadlo se točilo... Po rozebrání pračky jsem zjistil, že v tlusté hadici mezi bubnem a čerpadlem je pojistná kulička, pod kterou se mi dostal kousek dřívka, který zůstal klukovi v kapse tepláků, když se dávaly do pračky. Šprajcnul se tam a prostě to neteklo. Stačilo ho vyjmout (byla to teda práce pro gynekologa ale povedlo se) a pračka opět zběsile vypouští.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru