Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odstavení el. bojleru z provozu

Ahoj,

máme doma el. bojler Tatramat (trubky zespodu). Přešli jsme na topení tuhými paliva a ohřev vody tedy teď probíhá v jiném bojleru.

El. bojler je tedy teď vypnut a přívod a odvod vody uzavřen. Je dobrý nápad vypustit z el. bojleru Tatramat tu vodu, co se nebude půlroku ohřívát? Nebo je jedno, jestli tam ta voda bude půl roku zbytečně. Jde mi o to, jestli když tu vodu vypustím, tak tím prodloužím životnost toho el. bojleru. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Boiler s vodou bude korodovat. Ideálně vypustit a vysušit - vyjmout topné těleso a očistit od kamene… nový
Kyncl 22.10.2018 11:58
Kyncl
Půl roku je relativně krátká doba, asi bych to nijak neřešil. Samozřejmě, pokud byl bojler již dlouh… nový
Zerozero 22.10.2018 12:19
Zerozero
Ano,také bych nechal "naplněno". Tak jak se nevypouští po sezóně radiátory. Prázdné právě korodují. poslední
forestek 22.10.2018 15:10
forestek

Půl roku je relativně krátká doba, asi bych to nijak neřešil. Samozřejmě, pokud byl bojler již dlouho v provozu, bylo by vhodné tuto dobu využít na údržbu, tedy otevřít a zbavit kamence. Nechat vyschnout a pak smontovat.
Pokud to ale není potřeba, nechal bych bojler jak je, s vodou. Že by nějak korodoval, není pravda. I kdyby korodovat chtěl, vyčerpá se z vody kyslík a tím, že se voda nebude obměňovat, koroze se zastaví. Po uvedení do provozu bude pravděpodobně voda zapáchat, ale stačí odtočit a ohřát. Před odstavením z provozu je dobré ohřát bojler na asi 80st a vodu již neodebírat. Voda se tím steriluje a sníží možnost kazení a zápachu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru