Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zodpovědnost za zranění řemeslníka

Dobrý den!
Nevíte, jak je to se zodpovědností za úraz, nebo poškození zdraví, když si najmu řemeslníka (třeba na nátěr střechy) a on se mi zraní (třeba spadne z té střechy). Nesu za to nějakou zodpovědnost, nebo ten řemeslík si musí být vědom rizika. Lépe řečeno, by mě zajímaly 3 případy. Jak je to, když si pozvu:
1. Nějakou firmu - tady bych snad myslel, že za pracovníky bere zodpovědnost firma a platí za ně pojistné
2. Ten řemeslník - prostě našel jsem na inzerát pár nabídek na nátěr, nakonec jsem si to natřel sám, právě z výše zmíněného důvodu. Cenovou nabídku jsem vždy od řemeslníku dostal o dost nižší, ale měl jsem obavu, co by se stalo v případě jeho úrazu, když neplatím žádné pojištění (myslím jako zodpovědnosti za škodu atd.)
3. Co se stane, když se mi při práci na mém majetku zraní kamarád, který mi pomáhá bezúplatně, nebo za protislužbu a nemám tedy s ním žáden obchodní vztah.

Píšu hlavně proto, že asi před 6 léty u mně zastavilo auto, protože viděli rezavé okapy, jestli nechci vyměnit. Nabídka byla lákavá, žádna platba předem, cena velice příjemná (kterou pak nakonec natáhli, ale pořad výborná a teoreticky jsem ji ani nemusel akceptovat, protože domluva byla úplně jiná). Pak, když jsem je viděl dělat, tak to byla estráda, co ti chlapi dokázali. Žádné lešení, žádne jištění, vše ze žebříku. Trnul jsem strachy, aby někdo nespadl (je to výška 8m). Hotoví byli asi za 5 hodin k mé plné spokojenosti. Kdybych to ale byl býval věděl, jak porušují bezpečnostní předpisy, že jsem nakonec nedostal, žádnou faktůru, asi bych do toho nešel. Myslíte, že bych nesel nějakou zodpovědnost za jejich případné zranění? Nebo měl jsem mít pro případné vyvinění se ze zodpovědnosti sepsanou nějakou smlouvu o dílo předem?

děkuji za odpovědi

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny