Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zodpovědnost za zranění řemeslníka

Nejsem v těchto věcech odborník, ale myslím si, že.
Pokud u tebe pracuje firma, ručí za své zaměstnance sama. Pokud pracuje řemeslník - živnostník, tak odpovídá sám za sebe.
Pokud by se u tebe zranil například kamarád, i ten převážně zodpovídá za sebe. Jen v případě, že by se prokázalo, že jeho úraz si způsobil nějakým způsobem ty, byl by si brán k zodpovědnosti. Například že by na místě bylo něco zřejmě nebezpečného, třeba špatně uložený předmět ve výšce, který by na něj spadl, nebo tebou postavené nezajištěné lešení, tvé vadné el. nářadí a podobně. V tom případě, pokud by se jednalo o vážný úraz, asi by tvoji zodpovědnost řešilo nějaké vyšetřování, případně soud.
V případě práce firmy, nebo živnostníka, by jsi mohl být brán k spoluúčasti možná i v těchto případech nebezpečných věcí, ale to by se muselo nějak prokázat. Firma si musí sama pracoviště zajistit z důvodu bezpečnosti. Snad jen v případě nějakého skrytého nebezpečí, o kterým jsi věděl a neupozornil na to.
K tomu jak pracovali ti co dělali okapy. No myslím, že to jak pracovali pouze ze žebříku a podobně, nemusí znamenat porušování bezp. předpisů.
Práce na žebříku je běžná činnost, k tomu ostatně žebříky slouží. Podobně jako například stromolezci pracují s motorovou pilou zavěšeni na stromě na laně, což není zrovna běžná pracovní poloha, přesto je to běžné a předpisy to nezakazují.
V případě že si nedostal žádnou fakturu, znamená to ale, že se pravděpodobně jednalo o tzv. meloucháře, tedy že činnost asi prováděli bez živn. oprávnění. V tom případě, nebudu li hodnotit to, že pracovali bez živn.orávění, nebo nepřiznali výdělek k daním a to že jsi jim to umožnil, tak z hlediska možného úrazu by to bylo asi stejné, jako v případě kamaráda.
Celkově bych tedy usuzoval, že jako zákazník nějaké služby máš jen celkem malou zodpovědnost za případné zranění pracovníka.
Ale beru to jen pro případy pro práci v domácnosti, rodinném domě a podobně. V případě práce ve firmě jsi povinen cizí pracovníky seznámit s místními bezpečnostními předpisy, pokud to práce vyžaduje.
Ale můj názor brát s rezervou, je to jen můj pohled na věc. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny