Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektromotor

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně elektromotoru. Mám vertikutátor, kterým jsem dělal zahradu na podzim. Motor jel v pohodě, ale před posledními metry jsem pod krytem viděl oranžové jiskry. Potom jsem to zkusil pustit a motor jel pomaleji a skoro to svítilo oranžově u komutátoru. A potom už nic. Při rozdělaní jsem zjistil, že uhlíky byly úplně ojeté a netlačili už na komutátor dostatečně. Koupil jsem nové, které mají drážky pro usednutí na komutátor. Vyměnil jsem je a zkusil motor jiskřil modře. Tak jsem to zkusil na kousku a zdálo se mi, že motor je docela tichý než byl. Uhlíky jsou v pořádku, nepálí se. Motor má jiný zvuk než měl. A můj dotaz je, zda je motor v pořádku nebo ne. Popřípadě, popište jak se projevuje závitový zkrat(Zpomalování nebo něco jiného.). (Popřípadě zda může motor mít jiný zvuk a být tichý a jiskřit než si uhlíky usednou.). Děkuji všem za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To, co je v tom videu je totální propagační kravina. To co předvádí s tím kom. motorem, značí spálen… nový
Zerozero 15.10.2018 22:31
Zerozero
Já bych ještě jednou krom jiného zdůraznil proškrábnutí mezer mezi uhlíky. Jiskření způsobuje u jina… poslední
czcharlie 15.10.2018 23:04
czcharlie

To, co je v tom videu je totální propagační kravina. To co předvádí s tím kom. motorem, značí spálený motor, nebo totálně opotřebené uhlíky.
Motor může táhnout jiskry tak max 2mm a i to už je dost. Ale některé motorky tak jiskří.
Výměna uhlíků: Nejprve zkontrolujeme komutátor. Pokud je velmi opotřebený a oprskaný, je nutno ho přesoustružit a vyhladit. Také proškrabat drážky mezi lamelami. To je dost náročná operace, kotva se musí v soustruhu přesně vycentrovat.
Pokud komutátor vypadá slušně a jen je oprskaný vadnými uhlíky, taháním proužku smirku po komutátoru sem tam, komutátor přebrousíme, rovnoměrně kolem dokola. Pokud máme originální uhlíky k tomuto stroji, následnou operaci vypustíme, pokud mají uhlíky udělaný rádius podle komutátoru. Pokud ne a čelo je rovné, nejdřív uděláme rádius podle komutátoru přibližně kulatým pilníkem. (některé motorky které nejsou až tak vytížené, snesou i montáž uhlíků bez zabroušení rádiusu a časem se zaběhnou. Ale pokud táhnou jiskru, zabroušení je nutné).
Potom (problém je pokud je komutátor nepřístupný, uvažuji že ano), se uhlíky vloží do držáku a mezi uhlík a komutátor se vloží pásek smirku, aby byl komutátor těsně opásán. Pootáčením kotvy sem a tam se smirkem se upraví rádius uhlíku ke komutátoru.
Potom se motor vyzkouší v chodu. Pokud jiskry nepřesahují asi 3mm, tak to lze tolerovat a uhlíky se zajedou. Pokud to ale táhne dlouhou jiskru, komutátor se oprskává a zpravidla se to nezajede nikdy a poškodí se komutátor.
V tom případě (zde pozor!!! Pracujeme pod napětím a na pohybujících se částech, nebezpečí úrazu, nejsme li toho schopni svěříme elektrikáři!!!).
Připravíme si suché dřívko, plochou špejli, dřívko od nanuka a pod, nebo podobné z izolantu. Přes něj si přehneme pásek smirku asi 5mm široký a přidržíme na dřívku. Pro snížení možnosti úrazu, stojíme na nevodivé podložce (třeba linoleum, nebo alespoň suché dřevo) a nedotýkáme se ničeho uzemněného. I motor podložíme něčím nevodivým. Je vhodné mít gumové rukavice, sníží možnost úrazu napětím.
Zapneme motor (pokud není ve stroji a je volně, pozor na silné škubnutí) a za chodu motoru přiložíme dřívko se smirkem na otáčející se komutátor. Pohybujeme smirkem sem tam po komutátoru. Sledujeme snižující se jiskření. Když se jiskření sníží na minimum a dále se to již nelepší, je hotovo. Smirek zrnitosti asi 300.
Znovu připomínám, pro laika nebezpečná práce. Práce je pod napětím a na rotujících částech, laik by to vůbec neměl dělat!!! :x:
Píšu to pro ukázku jak se to dělá, nikoliv jako nabádání k nebezpečné práci pro neodborníka. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru