Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrické vytápení

Ahoj kutilové,

Potřeboval bych se poradit ohledně vytápení. Aktuálně mám jednu místnost o rozměrech 4x4x4m , kterou bych potřeboval vytopit na 28°C. Aktuální teplota je 26,7 a bojím se, že v zimě půjde ještě níže. Tato místnost je zcela samostatná mimo jakákoli okna. Koukal jsem na různé konvertory o výkonu 1500W s termostatem. Bohužel jakoukoli tepelou ztrátovost nevím, budeme se tedy bavit pouze teoreticky.

Můj dotaz především zní, na kolik výjde provoz takového termostatu (ani vím, bez potřebných parametrů je to opravdu velice teoretické), má elektřina stojí přibližně 4,1 Kč za kWh. Měsíční spotřeba celé domástnosti je asi 160kWh, aktuální zálohy jsou na 1200 Kč.

Děkuji moc a omlouvám se za debilní dotaz. Opravdu si s tím nevím rady :-):-[

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud nikdo neví z čeho je okolní zdivo, jak je ochlazované (obvodové zdi), jeho síla, zda je místno…
nerady 05.10.2018 20:16
nerady
To samozřejmě nevím ani já. Proto jsem také zmínil pouze teoretickou hladinu. Je to klasický cihlový…
Honza94 05.10.2018 23:48
Honza94
Taky si přiložím polínko - z principu funkce by mohly vyhovovat i infrapanely (pokud dobře chápu mec… poslední
Kachlík 06.10.2018 11:18
Kachlík

Pokud nikdo neví z čeho je okolní zdivo, jak je ochlazované (obvodové zdi), jeho síla, zda je místnost suterénní či zda je pod ní byt kde se topí, zda je nad ní půda či vytápěný byt, zda je provedená izolace, zda je místnost suchá, zda je teplota 28 stupňů potřeba u země či u stropu, tak ti nikdo nemůže odpovědět. Provoz termostatu nic nestojí ale provoz topného tělesa bude stát nějaké peníze.

To samozřejmě nevím ani já. Proto jsem také zmínil pouze teoretickou hladinu. Je to klasický cihlový obytný dům s 5ti patry a desítkami bytových jednotek. Teplota je nutná přibližně ve středu místnosti, čím níže, tím více.

Jde mi samozřejmě pouze o zkušeností lidí z podobných podmínek (byť vzdáleně) a případný cenový rozpočet za takové těleso. Nedokážu určit, jestli bude sepnutý pouze 6 hodin denně nebo 12 nebo 16.. určitě tu nechci přesný propočet, jen odhad :-)

Taky si přiložím polínko - z principu funkce by mohly vyhovovat i infrapanely (pokud dobře chápu mechanismus, tak ohřívají povrchy, na které "svítí", a od nich se teprve ohřívá okolí), pokud budou tedy svítit k zemi, budou ohřívat hlavně podlahu, a tedy simulovat podlahové topení, které je z pohledu distribuce tepla v místnosti asi nejvýhodnější. Ale výkon a spotřebu si bez uvedení tepelných ztrát taky netroufnu odhadnout…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru