Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krbova kamna do bytu

Dobry den,

premyslim o nejake moznosti, ktera by me dovolila instalovat krbova kamna do bytu..byt je ve 3-poschodove zdene bytovce ihned pod strechou, tzn. v nejvyssim patre..obyvaci pokoj je bez delici zdi s kuchyni a ma na druhe strane dvere na balkon..v rohu obyvaku, ktery je na strane balkonu (kde by ve zdi vedle dveri byl otvor na rouru kominu), bych rad vymyslel moznost sekundarniho vytapeni obyvaciho pokoje (primarne radiatory) napr. https://www.mountfield.cz/krbova-kamna-haas-sohn-bergamo-mini-bezova-2kam1183 - pouze co typ kamen, co bych treba preferoval

kdyz jsem se s nekym podelil o tento napad, bylo mi receno, ze s malym kominem budou kamna moc kourit atp..rad bych tedy slysel vase nazory na to, jakym stylem bych mohl realizovat kamna a cim bych mel idealne topit (topilo by se pouze vecer k dotvoreni prijemne atmosfery praskajiciho dreva, ohne a dotepleni pokoje (ne celeho bytu)..

nerad bych do toho vlozil moc penez, nez by bylo nutne..

dekuji za rady a tipy, jak na to

Předmět Autor Datum
Záleží na výšce komína od uvažovaného vyústění kamen, ta má být cca 5,5m. Při kratší délce musí být… nový
nerady 06.09.2018 19:20
nerady
prave, ze komin v dome neni zadny..musel by se udelat do zdi vyvod ven a komin by byl formou externi… nový
ondr4 06.09.2018 19:33
ondr4
Otázkou je, zda nebudou připomínky ze strany dalších obyvatel domu, případně majitele, pokud jde o n… nový
George63 06.09.2018 20:16
George63
Přesně tohle je nutné asi probrat se stavebním úřadem,poněvadž taková věc bude podléhat kolaudaci. P… nový
forestek 07.09.2018 09:43
forestek
Záleží hodně jaké máte krbovky a jak jsou náročné na tah. Když jsem měl starou chajdu co jsem zboura… nový
jenda d 07.09.2018 09:02
jenda d
Z mého pohledu malá výška..3 M ? komína k bezproblémovému hoření . Při změnách počasí se mohou objev… nový
E250TD 08.09.2018 06:15
E250TD
Vidim sama negativa Kominik kazdorocne razitko, tahat drevo nahoru, uskladnit drevo doma, nasrani so… nový
Ssz 08.09.2018 07:00
Ssz
Zdravím Osobně vidím největší problém v tom "povolení" u bytovky nebo bytu to vidím černě, i tak by… poslední
PETR M. 08.09.2018 11:10
PETR M.

Záleží na výšce komína od uvažovaného vyústění kamen, ta má být cca 5,5m. Při kratší délce musí být výpočet. Komín též můžete nastavit nástavcem jejichž cena se pohybuje v tisícovkách korun. Někde by měla být též na komínu čistící dvířka a pokud nejsou komíny přístupné ze střechy tak též na půdě vymetací dvířka. Jinak hoření v kamnech ovlivňuje několik faktorů: kvalita paliva, vlhkost paliva, atmosférický tlak, přístup primárního vzduchu, přístup sekundárního vzduchu a čistota, tvar a délka komínu. Dále zjistěte zda komín někdo již dříve na střeše neuzavřel (kryt, zazdění) nebo pokud komíny vedou po celé výšce domu, zda ho už někdo nevyužívá pro svůj spotřebič.

Otázkou je, zda nebudou připomínky ze strany dalších obyvatel domu, případně majitele, pokud jde o nájemní byt. Dalším problémem zůstává, že každý komín musí mít minimální výšku na střechou, která má být, podle typu střechy cca 1 m nad střechou (viz odkazy). Jinak řešení komínu by bylo určitě nutné jako dvouplášťový, tedy roura, kterou odchází spaliny, nehořlavá tepelná izolace (síly cca 5-10 cm) a vnější plášť. Vnitřní se používá nerezová, vnější rovněž nerezová, ale může být i hliníková, Třeba stočená z AL plechu (viz odkazy). Pokud by byl tenhle komín i té menší výšky, mohl by fungovat. Ale topení pouze kvalitnějším a suchým dřevem a případně před zapálením dřeva vyhřát komín zapálením třeba papíru, čímž se tah pro zapálení dřeva zvýší, oproti komínu studenému a zamezí počátečnímu kouření, .;-)

https://skorsten.cz/poradenstvi/jaka-ma-byt-vyska-kominu
https://www.obrazky.cz/?q=minim%C3%A1ln%C3%AD%20v%C3%BD%C5%A1ka%20kom%C3%ADna&fulltext&mm=2#utm_content=obrazky&utm_term=minim%C3%A1ln%C3%AD%20v%C3%BD%C5%A1ka%20kom%C3%ADna&utm_medium=hint&utm_source=undefined&id=410a5f3f3e347df8
https://www.ocelmat.cz/kominy/nerezove-kominy-dvouplastove-venkovni
http://stavebninyx.cz/nerezove-kominy-dvouplastove-venkovni.html

Záleží hodně jaké máte krbovky a jak jsou náročné na tah.
Když jsem měl starou chajdu co jsem zboural , tak jsem tam měl petry. A vcelku to dost zakuřovalo při výšce komínu cca 3 metry od země . Učinná vyška komína byla cca 2 metry. Ale jotulky f 602n fungovaly bezproblému i s takovým komínem. Ty mají vcelku malá dvířka a v poměru s odkouřením fungovaly bezproblému.
Ty vaše bergamo mají velké dveře a při přikládce budou asi dost zakuřovat.

Nerez komín by stačil cca 150mm. Poskládat si ho mužete třeba zde http://www.kominy-bokra.cz/izol-30-o-150mm
Případně mužete komín nastavit další rourou a zvýšit tah.

Vidim sama negativa
Kominik kazdorocne razitko, tahat drevo nahoru, uskladnit drevo doma, nasrani sousedi az jim to foukne pres okno atd atd. Napis si na papir investice na porizeni a provoz na 10 let a kalkuluj cenu kdyz budes topit nejakym primotopem a atmosku vytvaret puostenim ohne v televizi.

Zdravím
Osobně vidím největší problém v tom "povolení" u bytovky nebo bytu to vidím černě, i tak by to byly asi "průtahy", mám takový pocit že dnes když chcete v tomto případě komín si SÚ vyžádá povolení hasičů ekologů někdy památkářů, dále stanoviska sousedů atd. atd. a já nevím koho ještě, můžete si tam zajít se zeptat uvidíte co vám řeknou tipuji ale že to nakonec kvůli něčemu nepovolí....Technicky jak zde již bylo řečeno to lze i s kratším komínem stačí volit jiná kamna apod, tam to vždy nějak vyřešit půjde, možností je na výběr, menší výška komína stačí doložit výpočtem....Ovšem povolení asi ne...Viděl bych pro vás cestu, pořídit si nebo pronajmout nějakou chatku zahr. domek např. v zahrádkářské kolonii chatové oblasti apod., tam to nebude žádný problém co se povolení týká ani s komínem ani s kamny v častých případech tam totiž již něco je, takže stačí třeba jen opravit nebo "upravit" a máte to bez složitého papírování, u kterého je vždy riziko že to neprojde, zvláště u bytu

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru