Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zásuvková lišta

Zdravím, chci si pořídit osminásobnou zásuvkovou lištu (připojení PC a věcí okolo), případně s přepěťovou ochranou. Například Conrad nabízí takřka výhradně lišty se zásuvkamy typ DE schuko. Předpokládám, že bude ale lepší lišta se zásuvkami typu FR? Některé spotřebiče budou mít zástrčku s dírou na ochranný kolík. Mám tedy vzít DE a nebo FR? Dík za odpověď!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Před nějakým časem, jsem se bavil na tohle téma s odborníkem, specialistou na ochranu proti atmosfér…
Zerozero 05.09.2018 01:46
Zerozero
Moc děkuji za odpověď. Beru lištu s ochranou. poslední
martas38 05.09.2018 19:49
martas38

Před nějakým časem, jsem se bavil na tohle téma s odborníkem, specialistou na ochranu proti atmosférickým výbojům, blesku.
Z toho si pamatuju asi tohle.
Plnohodnotnou ochranou v domě, může být jen správně navrhnutá třístupňová ochrana. Pro zcela nové instalace bude prý povinná (je možné že už je, to nevím). Ale ani ta,za některých okolností, nemusí ochránit vše, pokud například silný blesk udeří přímo do přípojky k domu. Jinak ale vzdálenější blesky a sekundární výboje zachytí dobře.
Pokud je aplikovaná tzv. zásuvková přepěťová ochrana, je to jen třetí, nejslabší stupeň. Neznamená to ale, že je to zcela zbytečné.
V síti je velké množství i velkých napěťových špiček, které můžou i nemusí mít něco společného s bleskem. I zapnutí a vypnutí většího spotřebiče v blízkosti a s indukčním charakterem, vyvolá v síti napěťový impuls. Pokud blesk udeří do vedení, i v dost velké vzdálenosti, třeba několik kilometrů, může dojít po vedení k přivedení značného i když už proudově slabšího impulsu. Také bližší úder blesku, který není přímo do vedení, ale někde poblíž, vyvolá ve vedení indukcí značný impuls. Též se může jednat o slabší sekundární výboje, které jsou ale mnohem slabší, než hlavní výboj. V těchto případech může zásuvková přepěťová ochrana pomoci a přístroje ochránit. Neopomněl připomenout, že pokud nám blesk trefí anténu od televize, není nám nic platná ani třístupňová ochrana.
Takže pro slabší ale možno nebezpečné impulsy v síti, je zásuvková ochrana do jisté míry účinná a jejím použitím se nic nezkazí.
Pokud ale dojde k přímému zásahu blesku do vedení, i v relativně větší vzdálenosti, není tato ochrana na nic a odejde i se spotřebiči které jsou připojeny.
Můj neověřený názor: Myslím si že v zásuvkách s přepěťovou ochranou, budou použity stejné ochranné součástky (transily, varistory) jak v levných tak i drahých zásuvkovách lištách. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru