Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zásuvková lišta

Zdravím, chci si pořídit osminásobnou zásuvkovou lištu (připojení PC a věcí okolo), případně s přepěťovou ochranou. Například Conrad nabízí takřka výhradně lišty se zásuvkamy typ DE schuko. Předpokládám, že bude ale lepší lišta se zásuvkami typu FR? Některé spotřebiče budou mít zástrčku s dírou na ochranný kolík. Mám tedy vzít DE a nebo FR? Dík za odpověď!

Předmět Autor Datum
https://prepatove-ochrany.heureka.sk/apc-surgearrest-performance-8-zasuvek-plus-tel-koax-net/specifi…
Nuda 04.09.2018 07:06
Nuda
Určitě FR. Jinak trochu levnější typ, ale pouze s klasickou přepěťovkou se stupněm ochrany kategorie…
George63 04.09.2018 07:50
George63
Schuko v žádném případě nekupovat, protože do nich hodně vidlic nepůjde zapojit. :-)
PLV 04.09.2018 09:20
PLV
Vazne, a na to si jak prisel. 99% vsetkych zastrciek v dnesnej dobe je robenych tak ze su schuko/FR…
poihu 04.09.2018 18:13
poihu
Bude tam zapojený jeden zdroj, který má normální vidlici (není schuko uni má jen díru na kolík a nem…
martas38 04.09.2018 18:25
martas38
Tak pokud by jsi chtěl dát za ni těch 1069,- (viz 1.odkaz) pak bych Ti doporučoval spíš tu co Ti nav…
George63 04.09.2018 21:33
George63
To by mě právě zajímalo, jestli ta ochrana k něčemu je, když bude jako jediná. Revizák v práci mně k…
martas38 04.09.2018 21:42
martas38
Takže je asi lišta s ochranou zbytečná, protože jak jsem četl, pokud není ochrana vícestupňová, odej…
lední brtník 04.09.2018 22:57
lední brtník
Zažil jsem na vesnici před cca dvaceti lety, kdy tyto lišty s ochranou patrně vůbec neexistovaly, ne…
martas38 04.09.2018 23:06
martas38
logicky: ne když jebne přímo do vedení nn, jdeš pro nové spotřebiče. lišty s ochranou stojí dvojnás…
lední brtník 04.09.2018 23:45
lední brtník
Před nějakým časem, jsem se bavil na tohle téma s odborníkem, specialistou na ochranu proti atmosfér…
Zerozero 05.09.2018 01:46
Zerozero
Moc děkuji za odpověď. Beru lištu s ochranou. poslední
martas38 05.09.2018 19:49
martas38
Souhlas se ZZ od a až do z. Nedávno jsem na podobnou otázku rovněž odpovídal skoro shodně. Jsem býva…
George63 05.09.2018 09:43
George63

Vazne, a na to si jak prisel. 99% vsetkych zastrciek v dnesnej dobe je robenych tak ze su schuko/FR kompatibilne. V baraku uz nemam hadam ani jednu zastrcku co by bola ciste FR. A tych par co som mal som len vymenil zastrcku za univerzalnu schuko/FR. Ja naopak doporucujem zakupit schuko zasuvkovu listu pretoze s tym neni absolutne ziaden problem (sam pouzivam hned niekolko takych list s 12 zasuvkami), za druhe je ich vacsi vyber (pretoze nemecky trh), za tretie byvaju aj cenovo vyhodnejsie ako tie FR only ktorych sa vyraba pomenej a aj sa horsie zhanaju (opat pretoze nemecky trh) a za stvrte v schuko zasuvke sa da ta zastrcka otocit podla potreby. A este dodam ze ak niekto potrebuje zasuvkovu listu s vela zasuvkami, trebars tymi 12-timi, tak hladajte PDU (power distribution unit) pre servery, byvaju drahe, ale aj lacne napr. 12 zasuvkova Digitus.

Bude tam zapojený jeden zdroj, který má normální vidlici (není schuko uni má jen díru na kolík a nemá kontakty po stranách), ten by asi nepasoval.
Takže raději vezmu lištu se zásuvkami FR. Bude přišroubovaná ke zdi, rozhoduji se mezi těmito dvěma:

https://www.conrad.cz/zasuvkova-lista-brennenstuhl-1153344318-super-solid-s-vypinacem-8x-stribrna-cz.k1407403

https://www.conrad.cz/zasuvkova-lista-brennenstuhl-1153304128-primera-line-s-vypinacem-8x-cerna-cz.k1407390

Bydlím v bytovce a v rozvaděči žádnou přepěťovou ochranu nemám, možná je něco v hlavním rozvaděči, kde jsou nožové pojistky, ale pochybuji. Takže je asi lišta s ochranou zbytečná, protože jak jsem četl, pokud není ochrana vícestupňová, odejde při úderu blesku ochrana i se spotřebiči???

Každopádně dík za odpovědi ohledně typu zásuvek!

To by mě právě zajímalo, jestli ta ochrana k něčemu je, když bude jako jediná. Revizák v práci mně kdysi říkal, že tyhle ochrany jsou pouze marketingový tah a pokud nejsou kombinovány s dalšími stupni ochran (tohle by měl být až třetí stupeň) v rozvaděči a pak dál, tak ta ochrana odejde při úderu blesku spolu se spotřebiči za ní a nemá vůbec význam a je to jen tahání peněz z lidí. Na netu jsem našel vesměs informace v podobném duchu. Tak netuším, kde je pravda. Proto vybírám ze dvou lišt, jedna s ochranou a druhá bez. Mimochodem ta lišta od Nudy je vzhledově celkem nic moc.

Takže je asi lišta s ochranou zbytečná, protože jak jsem četl, pokud není ochrana vícestupňová, odejde při úderu blesku ochrana i se spotřebiči???

ale jistě, každému udeří blesk přímo do domu, aspoň 3x za 10 let.
v domácnostech/rd můžeme drahou vícestupňovou ochranu považovat za scifi a tím pádem ji neřešit, stejně jako boží vůli nebo prezidentskou milost.
dovolil bych si citnout:

Ale při "festovním" zásahu blesku velmi blízko, dokáže toto velké přepětí zničit cokoliv.

o to jde.
jak má asi většina lidí zkušenost: za celý život neudeří přímo do jejich baráku, ale spíš do nějakého stromu / stožáru / komína, ke mě obvykle dorazí jen poruchová špička/pokles po vedení a s tím by mohly chráněné prodlužovačky něco udělat. pokud nejsou z polska.
když bydlím v kopci do kterého běžně uhodí blesk, vyplatí se dražší elektroniku při bouřce vytahovat ze zásuvky místo filozofování o normách a počtech stupňů ochran.

Zažil jsem na vesnici před cca dvaceti lety, kdy tyto lišty s ochranou patrně vůbec neexistovaly, nebo nebyly rozšířené, že blesk udeřil do sloupu a odpálilo to televize a ostatní elektroniku v cca dvaceti domech. Na kopci to nebylo a nikdy před tím se to tam nestalo. Zajímalo by mě, jestli by tehdy pomohla lišta s ochranou pomohla a nebo ne. Filozofuju proto, že ty lišty s ochranou stojí dvojnásobek. Mimochodem při bouřce často nebývám doma.

Před nějakým časem, jsem se bavil na tohle téma s odborníkem, specialistou na ochranu proti atmosférickým výbojům, blesku.
Z toho si pamatuju asi tohle.
Plnohodnotnou ochranou v domě, může být jen správně navrhnutá třístupňová ochrana. Pro zcela nové instalace bude prý povinná (je možné že už je, to nevím). Ale ani ta,za některých okolností, nemusí ochránit vše, pokud například silný blesk udeří přímo do přípojky k domu. Jinak ale vzdálenější blesky a sekundární výboje zachytí dobře.
Pokud je aplikovaná tzv. zásuvková přepěťová ochrana, je to jen třetí, nejslabší stupeň. Neznamená to ale, že je to zcela zbytečné.
V síti je velké množství i velkých napěťových špiček, které můžou i nemusí mít něco společného s bleskem. I zapnutí a vypnutí většího spotřebiče v blízkosti a s indukčním charakterem, vyvolá v síti napěťový impuls. Pokud blesk udeří do vedení, i v dost velké vzdálenosti, třeba několik kilometrů, může dojít po vedení k přivedení značného i když už proudově slabšího impulsu. Také bližší úder blesku, který není přímo do vedení, ale někde poblíž, vyvolá ve vedení indukcí značný impuls. Též se může jednat o slabší sekundární výboje, které jsou ale mnohem slabší, než hlavní výboj. V těchto případech může zásuvková přepěťová ochrana pomoci a přístroje ochránit. Neopomněl připomenout, že pokud nám blesk trefí anténu od televize, není nám nic platná ani třístupňová ochrana.
Takže pro slabší ale možno nebezpečné impulsy v síti, je zásuvková ochrana do jisté míry účinná a jejím použitím se nic nezkazí.
Pokud ale dojde k přímému zásahu blesku do vedení, i v relativně větší vzdálenosti, není tato ochrana na nic a odejde i se spotřebiči které jsou připojeny.
Můj neověřený názor: Myslím si že v zásuvkách s přepěťovou ochranou, budou použity stejné ochranné součástky (transily, varistory) jak v levných tak i drahých zásuvkovách lištách. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru