Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ventiláror+spínač

Pokud nemáš voltmetr, kterým by jsi si po ustřihnutí zjistil polaritu vodičů (+/-), tak než odstřihneš konektor, rozstříhni pouze jeden vodič a zjisti po odizolování toho přestřiženého, třeba pomocí ploché baterie a žárovičky na 5V, s kterou částí konektoru je spojen.
U spínače zapojíš, podle toho nákresu od Karla, jeden přívod od adaptéru (+) na ten střed a vývod k ventilátorku na jeden z krajních. Překlopením páčky se bude tento kontakt spínat a vypínat. Druhý zůstane nezapojen. Jde o přepínač.
Druhý vývod z adaptéru (-) pak přímo na ventilátorek.
Co se týče Tvých vědomostí, jak snad kdysi řekl jeden, v dnešní době poměrně neuznávaný myslitel a politik (V.I.Lenin-Uljanov), "učit se, učit se, učit se". To co se naučíte ve fyzice je základ, elektrikařina je ale poměrně složitější. Ale i na netu dnes je možno sehnat množství informací, podkladů a rad, ze kterých můžeš čerpat i jako "samouk". A i já, ve svým pokročilým věku, se stále pořád učím.;-)
Pouze dávej pozor při angažování se na napětí vyšším jak cca 50V. To už není pro "amatéry". Jak já vždy říkám, -elektřina nezraňuje, ta "pouze" zabíjí!. ;-):x:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny