Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se změní vidění na dálku po operaci očí?

Osobní zkušenost je nejlepší. Kdo to nezažil, vykládá, že je to sranda jako žlučník.
U mě se objevil šedý zákal po chemoterapii. 5 měsíců po chemošce, které dopadla dobře doktoři ještě remcali, že je to brzy, ale už se nechali ukecat. 11.5.2011 jsem byl na operaci pravého oka.Provedeno mechanicky zkušenou doktorkou. Po pár dnech a občasných kontrolách mi sundali gázu z oka. Na dálku jsem viděl tak, že jsem na kilometr viděl šisky na smrku. Na blízko to bylo horší. Dioptricky jsem měl cca 1,5 dioptrie, ale mám ještě astigmatismus, takže ani brýle na čtení z Globusu moc nepomohly.
Po té první operaci asi 2 měsíce jsem šel s levým okem. Opět stejná lékařka a ručně. Prvních pár dnů to vypadalo dobře, ale pak se asi ta nová čočka asi pohnula, takže jsem znovu ne levé oko viděl mlhu.
Šel jsem na reparát. Stejná lékařka, ručně vyndala tu čočku. Ta vypadala dobře, tak ji obrátil o 180° ( vnitřkem ven ) a dala ji zpátky. Už při prvním převazu bylo jasné, že je špatně. Na levé oko jsem poznal tak okno do kterého svítilo slunce a za mnou byly tmavomodré dveře.
Asi o měsíc později jsem šel s levým okem na třetí pokus. Stejné lékařka a postup. Je zkušená lékařka. Zachraňuje oči i diabetikům. Tentokrát mi tam dala nějakou čočku, která má na okraji asi 3 kleštiny a uchytí se tam, aby se nepohnula.

A tohle už na chvíli pomohlo. Tím skončilo první kolo.

Druhé kolo začalo nenápadně asi po roce. Opět jsem na levé oko viděl jen mlhu. A pravé bylo taky trochu zamlžené, ale přičítal jsem to únavě, když jsem koukal jen jedním okem. Navštívil jsem běžného očního lékaře. Ten chvíli koukal do oka a pak řekl, že je to rohovka a že se stím nedá nic dělat. 2 roky jsem takhle jezdil autem do práce a koukal do počítače. Pak jsem našel odvahu a šel znovu navštívit tu samou ordinaci. Doktor byl někde pryč a zaskakovala stará zkušená lékařka. Ta se jen podívala a hned řekla, že rohovka je v pořádku a že je to sekundární katarakta ( na vnitří straně té nové čočky se zakalila jakási blána tím kontaktem s plastem ) A pak už v pohodě laserem. Teď už mám jen brýle na čtení. Na dálku už nevidím tak skvěle, ale pořád jezdím bez brýlí na dálku.
Takže zatím dobrý.

Jen jedno je potřeba si uvědomit. Po každé operaci se oko 1 - 2 měsíce hojí a zaostřuje nebo rozostřuje. Pak teprve má smysl pořídit nové brýle.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny