Předmět Autor Datum
Osobní zkušenost je nejlepší. Kdo to nezažil, vykládá, že je to sranda jako žlučník. U mě se objevil…
Nol 29.08.2018 15:16
Nol
Doufám že se ozve kdo má osobní zkušenost a zvolil čočky na blízko+brýle na dálku. Stále doma něco k…
flodur 30.08.2018 02:03
flodur
To jste byl někde na home made veterině, ne. :)
Kiksfix 30.08.2018 18:11
Kiksfix
Na jeden pokec chodí opravář očních operací soukromých klinik. Nikdy by si jen kvůli dioptriím opero…
kejki 01.09.2018 06:02
kejki
Při operaci šedého zákalu se dnes mění rovnou čočka*y. Základní s jedním ohniskem je zdarma. Pak jso…
Kiksfix 01.09.2018 12:32
Kiksfix
Žádný z odpovídajících jste nereagoval na můj dotaz. Uvítal bych odpověď někoho (viz výše), kdo si n…
flodurk 02.09.2018 07:30
flodurk
Takovou odpověď ale hledej na forech,které jsou blízké k tvému problému - tématu. Tady si myslím,že…
forestek 02.09.2018 08:57
forestek
že by se mezi kutily nenašel někdo po operaci katarakty?
flodurk 04.09.2018 09:59
flodurk
:-D ano,možná i po prodělaném průjmu. Jako legraci ale tvoji otázku chápu.
forestek 04.09.2018 14:32
forestek
Jo na srandičky jsi kabrňák.
flodurk 04.09.2018 15:59
flodurk
Tak nejlepší by bylo makro, že by se člověk obešel bez mikroskopu a na výlety by chodil s prodloužen… poslední
Kiksfix 04.09.2018 16:32
Kiksfix

Osobní zkušenost je nejlepší. Kdo to nezažil, vykládá, že je to sranda jako žlučník.
U mě se objevil šedý zákal po chemoterapii. 5 měsíců po chemošce, které dopadla dobře doktoři ještě remcali, že je to brzy, ale už se nechali ukecat. 11.5.2011 jsem byl na operaci pravého oka.Provedeno mechanicky zkušenou doktorkou. Po pár dnech a občasných kontrolách mi sundali gázu z oka. Na dálku jsem viděl tak, že jsem na kilometr viděl šisky na smrku. Na blízko to bylo horší. Dioptricky jsem měl cca 1,5 dioptrie, ale mám ještě astigmatismus, takže ani brýle na čtení z Globusu moc nepomohly.
Po té první operaci asi 2 měsíce jsem šel s levým okem. Opět stejná lékařka a ručně. Prvních pár dnů to vypadalo dobře, ale pak se asi ta nová čočka asi pohnula, takže jsem znovu ne levé oko viděl mlhu.
Šel jsem na reparát. Stejná lékařka, ručně vyndala tu čočku. Ta vypadala dobře, tak ji obrátil o 180° ( vnitřkem ven ) a dala ji zpátky. Už při prvním převazu bylo jasné, že je špatně. Na levé oko jsem poznal tak okno do kterého svítilo slunce a za mnou byly tmavomodré dveře.
Asi o měsíc později jsem šel s levým okem na třetí pokus. Stejné lékařka a postup. Je zkušená lékařka. Zachraňuje oči i diabetikům. Tentokrát mi tam dala nějakou čočku, která má na okraji asi 3 kleštiny a uchytí se tam, aby se nepohnula.

A tohle už na chvíli pomohlo. Tím skončilo první kolo.

Druhé kolo začalo nenápadně asi po roce. Opět jsem na levé oko viděl jen mlhu. A pravé bylo taky trochu zamlžené, ale přičítal jsem to únavě, když jsem koukal jen jedním okem. Navštívil jsem běžného očního lékaře. Ten chvíli koukal do oka a pak řekl, že je to rohovka a že se stím nedá nic dělat. 2 roky jsem takhle jezdil autem do práce a koukal do počítače. Pak jsem našel odvahu a šel znovu navštívit tu samou ordinaci. Doktor byl někde pryč a zaskakovala stará zkušená lékařka. Ta se jen podívala a hned řekla, že rohovka je v pořádku a že je to sekundární katarakta ( na vnitří straně té nové čočky se zakalila jakási blána tím kontaktem s plastem ) A pak už v pohodě laserem. Teď už mám jen brýle na čtení. Na dálku už nevidím tak skvěle, ale pořád jezdím bez brýlí na dálku.
Takže zatím dobrý.

Jen jedno je potřeba si uvědomit. Po každé operaci se oko 1 - 2 měsíce hojí a zaostřuje nebo rozostřuje. Pak teprve má smysl pořídit nové brýle.

Doufám že se ozve kdo má osobní zkušenost a zvolil čočky na blízko+brýle na dálku. Stále doma něco kutím a rozčiluje mne používání brýlí +3D, nakonec mi mnohokrát i překážejí ale v autě mi nevadí. Zatím mám na dálku +1D a autem jezdím jen příležitostně (v noci ne). Proto bych uvítal osobní názor toho kdo se rozhodl pro výše uvedenou variantu, aby případně zdělil své dojmy.

Na jeden pokec chodí opravář očních operací soukromých klinik. Nikdy by si jen kvůli dioptriím operovat oči nenechal, doporučuje protézu. Otec po operaci zákalu řídí bez brýlí a má zase brýle na blízko (už je nepotřeboval) a lituje, že mu neřekli o možnosti být bez brýlí, byť za peníze. Zrušení nadstandardů je pěkná sviňárna, místo doplatku za čočky si člověk musí platit celou operaci, přestože zákal pojišťovna platí.

Při operaci šedého zákalu se dnes mění rovnou čočka*y. Základní s jedním ohniskem je zdarma. Pak jsou bifokální - dálka blízko a trifokální - dálka blízko střed. Za bifokální a trifokální se platí. Za ty trifokální kolem cca 50 tis. Za obě. +-. Ted to nevím přesně. Nejlepší jsou samozřejmě ty trifokální. Mají i nějaké filtry. Všechno je to o penězích. Ovšem buďme rádi i za to jedno ohnisko. ::)))

Žádný z odpovídajících jste nereagoval na můj dotaz. Uvítal bych odpověď někoho (viz výše), kdo si nechal při operaci katarakty inplatovat čočky na blízko a na dálku používá brýle. Jiné informace případně rady u výše odpovídajících jsou mi známy z webu ani jsem se na ně neptal.

Takovou odpověď ale hledej na forech,které jsou blízké k tvému problému - tématu. Tady si myslím,že není vhodná půda na dost specifikovaný dotaz,potažmo i na tvou požadovanou odpověď. Oční kliniky nejsou hobby centra aby jsi hledal řešení u kutilů.

Tak nejlepší by bylo makro, že by se člověk obešel bez mikroskopu a na výlety by chodil s prodlouženou slepeckou holí. Ale vážně. Je naprosto logické, že jediná možná volba jsou ty trifokální čočky a být prostě bez brýlí. 50 000 za oči není moc peněz. Ani v porovnání s geronty milovaným bolševismem. To je jako za bolševika 5000 a tolik nestál ani úplatek za dobré zuby, nebo kloub. Takže řešit zda ohnisko do dálky, nebo na blízko je celkem irelevantní. Protože je to v podstatě jedno. Na střed a do dálky, nebo na blízko budou opět potřeba bifokální, nebo dvoje brýle. Myslím, že daleko přirozenější a logičtější při jednom ohnisku je volba toho do dálky. Protože při volbě ohniska na blízko je daleko menší rozptyl tolerance a na blízko je dost relativní pojem. Takže můžete mít zaostřeno na cca 30-45 cm a budete chtít nakonec 50 cm a brejlím se stejně nevyhnete. Nebo naopak. Tolik má laická úvaha. Myslím, že nebude daleko od praxe. Lépe by vám to řekl asi ten očař co to operuje kolik lidí chtělo čočky na blízko a jak jsou s tím spokojeni (pokud se to vůbec dělá). A pokud ano, tak myslím, že takových krtků moc nebude. Proto nejsou ani zde nejspíš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru