Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vypočítat výkon starého litinového radiátoru

Tepelný výkon těchto článků se opravdu pohybuje kolem těch 100W. Počítal jse to již sice hodně dávno, ale bylo to tak. Pokud ty články nalezené v podkladech (NHKG) souhlasí rozměrově s Tvými, je i výkon těch Tvých stejný. Ten je dán plochou.
Přepočet, v případě že tedy vezmeš tu katalogovou hodnotu 120W při 80 st.C, na těch 75 st.C bych provedl jednoduše a poměrově. Snížení o 5 st.C, pokud tedy vezmu že 80 st.C je 100% tak jenom z hlavy jde o 4 %. Takže i výkon by byl o tato procenta nižší-takže opět z hlavy cca 115 W. Pro tvé posouzení by to mělo stačit. Takže když budeš vycházet z tohoto, moc se nespleteš.
Co se týče těch litinových článků, souhlas s Nudou. Jsou věčné. Za plechy bych je neměnil. To, že tečou mezi články, bývá způsobené buďto špatným těsněním (klingeritové kroužky) a dotažením mezi články, ale někdy rovněž prorezavěním litinových spojek článků. Ty jsou poměrně dost zeslabeny závity a po delší době provozu mohou občas přece jenom prorezavět. Renovace celého litinového radiátoru je sice reálná, ale aby byla opět na dlouhou dobu, bylo by vhodné rozšroubení článků a případná výměna hodně zeslabených spojek. Nebo alespoň kontrola a oprava v těch spojích, které tečou. Což je ale spíše práce pro instalatéra. Je na to potřeba (pokud se nerozšroubovávají postupně jednotlivé články) dlouhý "klíč" s ozuby na spojky radiátorových článků, kterým se je nutno dostat do kritického spoje. Bohužel, v současné době to ale zřejmě žádný nebude chtít dělat. Ti nejraději pouze namontují vše nové a hotové. "Málo práce a více peněz".;-)
Já před cca 30-ti lety sehnal "zadara" cca 100 asi 40-50 let starých litinových radiátorů ze školy, z článků 25/70 cm, všechny pomocí rázového "povolováku" rozšroubil, vyčistil a natřel, koupil odlitky a "natočil" na soustruhu nové spojky 6/4" (nyní se používají pouze 5/4"), dal nová těsnění, šešroubil radiátory podle potřeby a instaloval si je do našeho RD.
V pohodě a bez problémů slouží dodnes a určitě mě přežijí a možná i mé děti.:-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny