Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED svítilna podivní spotřeba proudu

zjistil jsem podivné chování blikačky na kolo (s 5 červenýma LED + s režimem konstantního svícení, režimem blíkání 2x, režimem mexické vlny=blikne jedna, pak další a odráží se ; dávají se do ní 2 AAA sériově). Jde o to, že se podivně chovají tyto pozorované vlastnosti(1. zda ne/svítí po zapnutí, 2. spotřeba po zapnutí, 3. spotřeba po vypnutí) v závislosti na celkovém napětí zdroje po vložení ( tedy po uzavření obvodu: buď po vložení obou baterií, nebo po vložení jedné baterie, přičemž druhý slot je vodivě spojen).

1. Je li napětí baterek "správné"( očekává se 2x1.5V=3V, ale platí již od 2.2V= např 1.1V + 1.1V) , po zapojení začne blikačka svítiti a protékat proud 40mA. Vypnu- li ji tlačítkem (3x stisk, neboť má i režimy blikání), spotřeba je 0.0 uA. tedy vše sedí.
2. Je li napětí malé (1.5V = např 2x0.75V nebo 1x 1.5V), baterkou protéká 34uA. Proč? Ani nereaguje na vícenásobné stiskutí vypínače a stále jí protéká tento proud. Baterka viditelně nesvítí
3. Při napětí 0.8V je proud 3uA, zbytek jako výše.
Jak opravit baterku, aby nezačla žrát proud?

PS technická poznámka: prahové napětí červené Diody /neboli přesněji řečeno energie červených fotonů v eV/ (1234 "Vnm" /700nm= 1.7V), pokud by elektronika blikačky neměla měnič( a diody rovnou byly připojené paralelně, nezkoumal jsem), tak by teoreticky neměla svítit, resp tam měl diodou protékat závěrný proud, ale ten si myslím je v řádu nA.

PS technický dotaz :
1. jaký odpor by mohl přibližně mít obvod , je li blikačka vypnutá? Jde o nějaký MOS? víc jak MOhm, spíš GOhm?
2- jak bývají připojené diody v blikačce.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny