Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED svítilna podivní spotřeba proudu

zjistil jsem podivné chování blikačky na kolo (s 5 červenýma LED + s režimem konstantního svícení, režimem blíkání 2x, režimem mexické vlny=blikne jedna, pak další a odráží se ; dávají se do ní 2 AAA sériově). Jde o to, že se podivně chovají tyto pozorované vlastnosti(1. zda ne/svítí po zapnutí, 2. spotřeba po zapnutí, 3. spotřeba po vypnutí) v závislosti na celkovém napětí zdroje po vložení ( tedy po uzavření obvodu: buď po vložení obou baterií, nebo po vložení jedné baterie, přičemž druhý slot je vodivě spojen).

1. Je li napětí baterek "správné"( očekává se 2x1.5V=3V, ale platí již od 2.2V= např 1.1V + 1.1V) , po zapojení začne blikačka svítiti a protékat proud 40mA. Vypnu- li ji tlačítkem (3x stisk, neboť má i režimy blikání), spotřeba je 0.0 uA. tedy vše sedí.
2. Je li napětí malé (1.5V = např 2x0.75V nebo 1x 1.5V), baterkou protéká 34uA. Proč? Ani nereaguje na vícenásobné stiskutí vypínače a stále jí protéká tento proud. Baterka viditelně nesvítí
3. Při napětí 0.8V je proud 3uA, zbytek jako výše.
Jak opravit baterku, aby nezačla žrát proud?

PS technická poznámka: prahové napětí červené Diody /neboli přesněji řečeno energie červených fotonů v eV/ (1234 "Vnm" /700nm= 1.7V), pokud by elektronika blikačky neměla měnič( a diody rovnou byly připojené paralelně, nezkoumal jsem), tak by teoreticky neměla svítit, resp tam měl diodou protékat závěrný proud, ale ten si myslím je v řádu nA.

PS technický dotaz :
1. jaký odpor by mohl přibližně mít obvod , je li blikačka vypnutá? Jde o nějaký MOS? víc jak MOhm, spíš GOhm?
2- jak bývají připojené diody v blikačce.

Předmět Autor Datum
Místo řešení kravin používej nevybité baterky.
karel 16.08.2018 15:32
karel
Místo odpovězení kraviny, raději mlč.
Rce 16.08.2018 21:36
Rce
a tys napsal co užitečného, bez čeho by se svět neobešel? odkdy mají ostatní mlčet, aby jen degeneru… poslední
lední brtník 17.08.2018 00:08
lední brtník

a tys napsal co užitečného, bez čeho by se svět neobešel?
odkdy mají ostatní mlčet, aby jen degenerujícímu důchodci zůstalo právo žvanit ke všemu, o čem nemá páru?
asi ti uniklo že tazatel je samohan, který tu vždy o prázdninách pod nicky typu pantofel (dohledej si) onanuje se svými problémy, které si vyrábí pouze sám. tak ať si je taky sám vyřeší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru