Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Komín a prostup stropem

Dobrý den,
prosím o radu, stavil jsem komín z komínových tvárnic. Jak řešit prostupy stropem? Mám ve stropě díry cca o 3cm větší na každou stranu než je tvárnice.
Co do té mezery nacpat? Můžu to zaházet maltou nebo betonem? To by komín zpevnilo, momentálně stojí jen na základně, vede přes dvě patra a nahoře ho proti výkyvu drží jen takové plechové držáky u krovů pod krytinou. Celková výška komínu je 11m.

S tím souvisí i můj další dotaz - stejně tak mám cca 3cm mezeru od každé zdi co je u komína - tam nacpat vatu?
A je nutné komín zateplovat v exteriéru? Nebo stačí ty komínové tvárnice jen omítnout?

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V prostoru okolo komína osadit dokola cetris desky, na celou výšku stropů. Prostor mezi deskami a st…
George63 09.08.2018 19:27
George63
Díky všem za odpovědi. Je možné místo té cetris desky použít tvrzenou minerální vatu? Přiložit ke ko…
jaromir25 09.08.2018 23:01
jaromir25
Kolem komína do vzdálenosti 5 cm, je lepší dodržet, že nesmí být hořlavé materiály. Vlastní skelná v… poslední
George63 10.08.2018 07:23
George63

V prostoru okolo komína osadit dokola cetris desky, na celou výšku stropů. Prostor mezi deskami a stropní konstrukcí pak vyplnit maltou (vyzdít). Cetris deska opřená o komín je nehořlavá, umožní svislou dilataci komína a obezdění je rovněž nehořlavé a komín bezpečně aretuje ve všech směrech.
V interiéru je komín zbytečné zateplovat, takže stačí omítnout. V exteriéru (venkovní plochy) je výhodné zateplit (nehořlavým materiálem) kvůli omezení kondenzace spalin. Ale pokud jde o typizované komorové komínové tvárnice s komínovkami, osazenými do izolační vaty, pak je to většinou zbytečné.
http://www.kaplanpraha.cz/nabidka/cementotriskove-desky-cetris.htm

Díky všem za odpovědi. Je možné místo té cetris desky použít tvrzenou minerální vatu? Přiložit ke komínu zaaretovat a pak mezi vatu a stropní konstrukci nafoukat pěnu?
Stejně to udělat i mezi zdí a komínem? Přiložit vatu ke komínu a mezi vatu a zeď pěnu?

Kolem komína do vzdálenosti 5 cm, je lepší dodržet, že nesmí být hořlavé materiály. Vlastní skelná vata není hořlavá, ale nevím, jak je to s tvrdící náplní u tvrzené minarální vaty. A určitě není tak pevná, aby dobře aretovala komín do stran. A pokud by šlo o tu pěnu, pak bych zřejmě volil aspoň tuto:
https://montazni-peny.heureka.cz/soudal-soudafoam-gun-b1-750ml-trubickova-protipozarni-pena-tridy-b1-se-snizenou-horlavosti/specifikace/#section
Jinak podle mne, pokud bych chtěl mit jistotu a nechtělo by se mi použít klasické malty, případně nejakých maltových tmelů, malými terči "mamutem" bych na komín tedy přichytil dokola ten obklad z cetris desek a pak mezi cetris a stropy, případně zeď, použil výše uvedenou pěnu. To by byl, podle mne, dobrý kompromis.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru