Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava fasády

Zdravím,
zkusím dotaz, prosím neradit zateplení, izolaci a složité moderní úpravy.
Jde mi o menší opravy omítky u starého domku, opadané u země. Pokud je občas zeď vlhká- vysoká spodní voda a vůbec...stará chalupa.
Tak po deseti letech začne dole omítka, tedy hlavně brizolit, dole opadávat.
Je dost těžné sehnat brizolit, třeba v Praze nebo Mělníku.
Nebo nahradit nějakou tou pastovou omítkou? Jde o malé plochy.
Když jdu do stavebnin, smějí se brizolitu a vnucují polistyrén. Po opravě natřu chaloupku silikonovou barvou, je nízká, a je dalších deset let pěkná.
Brizolit je na ní velmi hrubý, tak by nebyla pěkná oprava něčím hladkým.
Děkuji

Předmět Autor Datum
Jedine do zblbnutia opravovať. Ak kapilárne vzlíná voda do muriva a do omietky, táto ti vždy mrazom…
Nuda 29.07.2018 10:41
Nuda
Možno použít různé typy omítky, ale čím víc bude venkovní omítka pevnější a bude uzavírat zeď, o to…
George63 29.07.2018 16:14
George63
Břizolit dělá stále KVK i Cemix. Takže buď poptat na internetu, nebo navštívit jiné stavebniny. Mně… poslední
kejki 01.08.2018 17:43
kejki

Jedine do zblbnutia opravovať.

Ak kapilárne vzlíná voda do muriva a do omietky, táto ti vždy mrazom odpadne aj ak by si použil mrazuvzdornú omietku na napenetrovaný podklad (po jeho obití po základ).

Sú dostať v 40kg mechoch mrazuvzdorné malty s rôznym gritom hrúbky zrna.

Tieto suché, práškové malty obsahujú v sebe silikátovo-silikónové prímesy s nejakou sušenou plastickou prísadou, ktoré toho hodne vydržia. Len budeš musieť dutý spodok omlátiť kladivom, napenetrovať murivo vhodnou zmesou, aby vznikol tzv. adhérny mostík a po zaschnutí natiahnuť, zarovať miesta hoblom s namiešanou maltou. Malta sa dá po zaschnutí, napr za 8 hodín vyškriabať ako brizolit. (Robí sa to plátkami pilky na železo narazené do nejakého dreveného madla).

MPA 35 40kg je mrazuvzdorná malta.
https://www.baumit.sk/produkty/omietky-a-stierky/vapennocementove-omietky/baumit-mpa-35.html

Ak chceš docieliť zrna brizolitu, pridaj počas miešania do tejto malty MPA35 drvený šuter, vápenec s gritom mletia napríklad o hrúbke 2-3mm. Po miernom obschnutí natiahnutej omietky ju iba preškriabeš spomínamími plátkami na železo, čím sa povrch vydrolí.

Takto sa kedysi robil škriabaný brizolit, ak sa ručne namiešal drvený biely vápenec napr. grit 0.4cm, biely cement, hasené vápno a voda. Po natiahnutí sa vyškraboval povrch.

Penetrácia obitého muriva:
https://www.denbraven.sk/produkt/hloubkova-penetrace-nano/

hľadaj na nete, je toho plná riť od rôznych výrobcov.

Stačí neriedený penetračný náter nacpať do malého, 2l záhradného postrekovača na rastlinky, natlakovať a jemnou tryskou naniesť na murivo, aby sa vytvoril adhézny mostík.

Už lacnejšie to nejde spraviť.

Možno použít různé typy omítky, ale čím víc bude venkovní omítka pevnější a bude uzavírat zeď, o to víc bude vlhkost vzlínat do zdi a vnitřní omítky. Jediné spolehlivé řešení je vodorovná zolace oproti základům. A není tam provedená? Někdy je u starších baráčků zakrytá a přemostěná později zhotovenou mítkou. Je možné vyškrábat a opravit. To je vlastní zkušenost s RD z roku 1924.

Břizolit dělá stále KVK i Cemix. Takže buď poptat na internetu, nebo navštívit jiné stavebniny. Mně taky tvrdili, že 11 cm fasádní polystyren se nedělá.
Akrylátová penetrace je u starého baráku je věc dost ošemetná a určitě bych to napřed vyzkoušel na malé ploše. Snižuje propustnost povrchu, což u mokrého zdiva není žádoucí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru