Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako nalepiť kamenný obklad správne?

Dobrý deň prajem kutili!

Prosím vás, chcel by som sa opýtať, ako nalepiť kamenný obklad tak, aby nezaťažoval fasádu domu? Hovorili sme s kolegom, že prirodny kamen sa nelepi na fasadu ako robi kopa fuserov. Jeho vaha na webe bola tusim 42 ci 45 kg/2m, k tomu lepidlo okolo 5 kg/m2 a zrazu sa dostava k vahe cca 50 kg/m2, co je strasne tazke.
Ako teda postupovať tak, aby sme nelepili na tepelnu izoláciu fasady? Pocul som nieco o osadeni nosnych rostov, ale fakt neviem. Diky za kazdy tip, radu alebo relevantny odkaz.

Předmět Autor Datum
Na základovom, nosnom, obvodovom murive (tehla, kvádre, tvárnice, Ytong) nevadí táto záťaž. Len by s… poslední
Nuda 26.07.2018 14:56
Nuda

Na základovom, nosnom, obvodovom murive (tehla, kvádre, tvárnice, Ytong) nevadí táto záťaž. Len by si musel spevniť podklad rabicovým pletivom (sú to štvorce drátu, prípadne sa robí rabic s keramickou rohožou, aby vsakovala voda z malty).

Iba lepenie šutra priamo na tepelnú izoláciu, by ti ju urvalo, vyvalilo.

Na lepenie šutra sa musí spraviť ukotvený rošt durch cez izoláciu až do muriva, prípadne ukotviť durch cez tepelnú izoláciu karirohože. Po nahodení pálenej, cementovej malty ešte do elastickej, vlhkej malty natiahnuť na karirohože rabicové pletivo. Potom sa dajú lepiť šutre na pálenú, cementovú, zaarmovanú maltu.

Katastrofálna pakáreň takto dodatočne postupovať, ak už je obvod tepelne opláštený izoláciou.

Kamenný obklad sa robí pred finálnou fasádou na pripravené rošty, aby sa rozniesla po horizonte, v radoch na seba ukladaná hmota šutra. Ponechá sa vzduchová medzera, ktorá sa môže postupne zaplňať za šutre vhodnou tepelnou izoláciu o hrúbke cca 3-5cm. Ale izolácia nie je nutná, lebo samotná vzduchová medzera medzi obvodovým murivom tvorí dostatočnú izoláciu. (Je to podobné, ako keby si vymuroval okolo chalupy predsadenú priečku. Takto sa dodatočne zatepľovali za komunistov chalupy. Vymurovali sa z bielych, piesko-cementových, bielych tehál, predsadené priečky. Tehly (klasický rozmer) sa iba precízne vyspárovali, čím sa vytvorila elegantná fasáda (ako z cukru) bez nutnosti nahadzovať brizolit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru