Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Betonová podlaha na dřevník

Dobrý den,
udělal jsem základ ze ztraceného bednění do hloubky cca 60cm pro dřevník. Dřevník bude z lehké dřevěné konstrukce. Podlahu chci betonovou o tloušťce 10cm bez kari sítě podsypat struskou frakci 16/32 o tloušťce 10cm. Kolem základu ze ztraceného bednění nemám žádnou drenáž ani izolaci základu. Základ z venku je jenom zasypán jílem.
Je to dostatečné?
Děkuji za odpověď.

S pozdravem

Předmět Autor Datum
Chybí mi údaje, jak je dřevník velký. Na tom záleží také. Ztracené bednění jsi doufám použil jako sk…
Rce 18.07.2018 23:02
Rce
Základ do hĺbky pôdy 60cm po obvode muriva chajdy bohate stačí. Len si zabudol na spodnú izoláciu p… poslední
Nuda 19.07.2018 09:43
Nuda

Chybí mi údaje, jak je dřevník velký. Na tom záleží také. Ztracené bednění jsi doufám použil jako skutečné bednění jen kolem dokola, ne pod tím betonem. Rozhodně 10cm betonu bez kari sítě ti popraská. A bez drenáže ještě lépe, páč ti pod ten beton v zimě zateče tající voda a pak zmrzne a vše roztrhá. Nepočítej, že by to struskou 10cm někam proteklo do pryč.

Základ do hĺbky pôdy 60cm po obvode muriva chajdy bohate stačí.

Len si zabudol na spodnú izoláciu proti kapilárnej vzlínavosti, čo je dôležité.

Potom to bude vypadať takto:

1./ Základ obvodu do zeme cca 60cm,

2./ Vnútro základu posyp spomenutou struskou podľa vógrisu k vnútorným hranám betónu. Udusať celú plochu pneumatickým, motorovým dusátkom (nohou), je nutnosť.
Napríklad: http://ix.sk/Fgr0w Tento xindel si požičaj v žičovni stavebného náradia.

3./ Polož (rozviň) balíky nejakého bitumenu (sklobit, bitagit) od vonkajšieho kraja betónu durch na strusku po druhý koniec okraja základu. (Stačí izoláciu prekryť cca 10cm na seba, nemusíš spo-je zvárať plynom.

4./ Doskami o šírke cca 12-15cm, dookola zaarmuj obvod základu z vonkajšej strany. Prichyť bočné dosku do zeme vrazenými kolíkmi. Zo šikma, pod 45° ich ešte podšprajcuj, nech ich betón nevytlačí.

5./ Zalej komplet povrch izolácie hutným, polotekutým betónom o hrúbke masy 10cm, čím sa vytvorí betónová platňa oddelená od vzlínania vlhkosti z pôdy.

Betón je vhodné pri miernom zatvrdnutí (cca po jednej hodine pri 20°C) posypať, poprášiť z vrchu suchým cementom a dreveným hladítkom, krúživými pohybmi zagletovať, zašúchať povrchovo vyvolanú vodu spolu s cementom a gritom samotnej zmesy počas chemickej reakcie tvrdnutia do finálneho povrchu betónu.

Týmto zapucovaním povrchu sa odstránia vzduchové bublikny, trhlinky, čím sa premieša vrchná milimetrová vrstva so zrnami betónu, piesku, cementu a vody na dôkladne vytvrdený dizajn. Na takto upravený povrch sa dobre lepí tvrdený keramický obklad, mramor, andezit, leštená žula apod. (Ak sa k nejakému matroši na pokládku časom, a hlavne, lacne dopídíš).

Ak chceš mať betón v chajde hladký, použi na zagletovanie povrchu nové, nepoškriabané oceľové hladítko so špicom na jednom konci http://ix.sk/UFj5F Sú dostať docela lacné, za pár šušňov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru