Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem náhrada relé TC 22 110V 5s

To je nějaký divný.:-/ Kondenzátorové relé nemá žádnou "mechaniku", je to relé (cívka s jádrem a přepínacím kontaktem), kondíky a rezistory, které kondíky vybíjí. Po připojení napětí se kondíky nabijí, cívka relé sepne a překlopí kontakt a po čase daném vybíjením kondíků rezistorem cívka kontakt "pustí" zpět. Takže žádná složitá mechanika. A jak píšeš, když zapneš Y a rozbíhá se motor, tak musí být relé iniciováno a kontakt přepnut pro stykač Y. A v případě Stop při Y se odepnou všechny stykače i relé, neboť jde, jak píšeš, ihned opět zapnout rozběh znova. A pokud se rozběhne motor na D, pak relé musí být zase už v klidové poloze, kontak přepnut zpět, jinak by motor nemohl do D běžet. ;-) V případě, že by se relé nevrátilo po vypnutí v D do původní, klidové polohy, nedošlo by k žádnému zpoždění, ale při opětovném zapnutí by se měl motor zapnout rovnou do D a to ihned a s proudovým nárazem, který by zřejmě vyhodil nějaké jištění v přívodu.
Ta prodleva v případě vypnutí po rozběhu na D a opětného zapnutí nemůže být, podle mne, způsobena tím relé. Když tak relé vymontuj a vyzkoušej samostaně jeho funkci. To by neměl být problém. Ať zbytečně nesháníš relé.
Ta dlouhá prodleva v případě přepnutí na D a poté vypnutí je divná. Spíše bych to typoval na nějaké zpoždění od nějakého "tepelného", nebo rozběhového blokování.:-/
Ale takhle na dálku, pokud to nemohu prohlídnout jako celek a zapojení a "osahat", se těžko zjistí, o co může jít.:-(
Ale pokud stále trváš na vadě toho relé, našel jsem firmičku, která snad ještě ta TC 22 má. Zkus se u nich poptat.

https://www.elektro-svestka.cz/hledani.aspx?q=rel%C3%A9%20TC22

Teď mě ještě napadlo, píšeš že jde o "revolverák" a o nějakých koncácích. Není tam nějaká elektronika, která by mohla rozběh, znovuzapnutí, z nějakého důvodu, po rozběhu motoru do D a jeho vypnutí, než se něco "vybije" blokovat? ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny