Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vodou ředitelné barvy

Jsou vodou ředitelné barvy běžně po zaschnutí stále měkké? Natřel jsem jedny futra před cca 15ti lety vodou ředitelnou barvou a dodnes je nátěr měkký, špatně omyvatelný, drolí se. Od té doby jsem takové barvy nepoužil, až ted - a výsledek je to samé - barva prostě nezaschne jako např. syntetika nebo acetonová barva. To je vlastnost vodou ředitelné barvy nebo dělám něco špatně nebo je to špatný výrobce? Potřebuji část barvy odbrousit smirkem (ničím jiným), ale prostě nezaschlá, částečně stále elastická barva prostě moc smirkovat nejde neb ihned zanese smirek. Nechal jsem se k týto barvě ukecat a navíc má výhodu v jednodušším vymývání štětců, ale pro mě je defacto nefunkčí neb nezaschne - nebo zaschne, ale její povrch není pevný.

Předmět Autor Datum
Akrylát a spol. nepoužívaj, je to marketingový odrb tzv. ekológov. Zostane ti furt na povrchu lepivá… nový
Nuda 06.07.2018 07:07
Nuda
Díky za odpověd V tomhle konkrétním případě mi šlo o dřevo. Barvu jsem koupil takovou, jakou mi dop… nový
UBOB 25.07.2018 14:13
UBOB
Na drevo využi škálu transparentných prípravkov zn.: Luxol, Balakryl a spol. na prírodných živiciach… nový
ahasver.chamachir 25.07.2018 14:32
ahasver.chamachir
Za takovou odpověd neděkuj,měli by evidentní lži od arogantních hlupáků mazat.Také nejsem milovníkem… nový
oldo 11.08.2018 15:37
oldo
Nedávno jsem jednomu, co chtěl natřít starší dřevěné postele, poradil obyčjný Latex. Já jej na běžné… nový
George63 25.07.2018 17:59
George63
Já s vodou ředitelnými barvami problém zatím neměl a futra jsem také natíral. Vše bez problémů. V in… nový
dejv111 26.07.2018 12:44
dejv111
Parketol nebo Indulak je za pár hodin tvrdý a dá se brousit. poslední
HamHam 14.08.2018 09:58
HamHam

Akrylát a spol. nepoužívaj, je to marketingový odrb tzv. ekológov. Zostane ti furt na povrchu lepivá "žvýkačka", ktorú nedáš prácne dole ani šmirgľom, ani odstraňovačom náterov, ani kyselinami. Navyše, pod náterom kvitne hrdza.

Nie je nad kvalitne spravenú syntetiku na odmastený, odhrdzený, zdrsnený, suchý železný kov. 2x matný základ, 2x vrchný lesk s odstupom pri 25°C 48 hodín po každom nátere. Je to síce pakáreň, robota po sobotách alebo cez dovolenku, ale máš na 20 rokov pokoj. Riedidlo do syntetiky pri nižších teplotách je možné použiť C6000 - acetón.

Mne sa osvedčilo na vyzretú, v lete na Slnku ÚV žiarením mierne vyšuntelú syntetiku (po dvoch mesiacoch posledného lesklého náteru) naniesť ako finálnu ochranu bezfarebný, transparentný lak z radov Luxol (Balakryl, Xyladekor) určený na drevo, odolný proti UV žiareniu. Obsahuje o.i. organických rozpúšťadiel aj vosky, prírodné živice, ktoré nano trhlinky v syntetike dokonale zalejú, syntetiku nádherne týmto vrchným filmom oživia. Luxoly odpudzujú zrážky, na plote sa nedržia ani vtáčie agresívne výkaly, biele či farebné lízance vypadnuté z kloaky po konzumácii kôstkovín, bazy čiernej a apod. farebných bobulovín.

Ak máš exteriér plota natretý tmavým odtieňom, je možné použiť na syntetiku Luxol - Eben, čierny. Plot máš ako čerstvo vykutý z kováčskej dielni, zakalený, napustený na povrchu olejmi a pucvolou preleštený.

Díky za odpověd

V tomhle konkrétním případě mi šlo o dřevo. Barvu jsem koupil takovou, jakou mi doporučili v obchodě - chtěl jsem vodou ředitelnou, řádně zasychající barvu, která půjde po pár dnech osmirkovat. Až po několikátém nátěru jsem si všimnul, že přímo na pixle je psáno, že to bude trvale elastické. V prodejně (dvoupatrovým baráku zabývající se výhradně barvami) kde jsem to koupil, jsem se dotazoval a nevěřili vlastním očím, když jsem jim nápis na pixle ukazoval a dušovali se, že si zatím nikdo nestěžoval. Informaci, která z vodouředitelných barev vytvrde tak, abych ji mohl po pár dnech šmirglovat (a ne oddrolovat jako ted), jsem nezískal a prý si mám vyzkoušet další výrobce a druhy barev. V dalším obchodě mi poradili 2 druhy barev, z nichž jedna je ta co jsem již (špatně) koupil - "trvale elastická".
Obeslal jsem ted dotazem pár eshopů, tak uvidím jestli se něco dozvím.
Chci ostařit nábytek - udělal jsem police z masivu, po té nátěr např. šedou na to např. bílou a pak to různě na hranách a plochách obrousit zpět na šedou nebo až na dřevo ... prostě starej otlučenej nábytek. Ted jsem se v jednoum reklamním bloku dozvěděl něco o hemoroidech, menstruaci a 2x o nějakým vaginálním problému, ale info o barvě se shání těžko :) Nic, polici do chlíva už mám, tak můžu skoušet dál ...

Na drevo využi škálu transparentných prípravkov zn.: Luxol, Balakryl a spol. na prírodných živiciach s ochranou proti drevokazným parazitom a hubám, tiež s ochranou proti ÚV žiareniu. Sú farebne stále.

Prípadne ti zvýraznia niektoré z nich textúru dreva, letokruhy. Lebo sa vpijú do mäkkého dreva z rastu v lete a zimný, nesavý letokruh nechajú svetlejší.

Tieto moridlá (Balakryl a spol.) sú aj do interiéru, tiež rôznych farebných odtieňov. Dajú sa šmirgľovať po zaschnutí, lebo ich konzistenicia je takmer vodová, riedka.

Ak chceš mať nábytok "*ancient", potom použi nejaký šelak, ako povrchovú úpravu. Acetónový nitrocelulózový lak určený na drevo.

**https://domabyt.zariadim.sk/blog/629

Za takovou odpověd neděkuj,měli by evidentní lži od arogantních hlupáků mazat.Také nejsem milovníkem vodobarev ale někdy jsou výhodnější.Že nestvrdnou je nesmysl,jekou si koupíte,takovou máte,existují i na podlahy,rád bych viděl,jak by se po elastické chodilo.Když jsem natíral dřevěné schodiště v domě,byl jsem rád,že to nebylo skoro cítit...……..Odpověd patří pod UBOB PRO NUDU,omlouvám se.

Nedávno jsem jednomu, co chtěl natřít starší dřevěné postele, poradil obyčjný Latex. Já jej na běžné nenáročné nátěry nábytku, dveří i jiných předmětů používal již i dříve a nebyl jsem nikdy zklamán. Levný, práce jednoduchá a výsledek dobrý.
Tazatel se ozval, že ji rovněž použil a byl velice spokojený.
Pokud zaschne, je povrch suchý a "hedvábný". Dá se barevně tónovat. Po dobrém zaschnutí ( odhad tak min. 3 dny) by se dal i určitě přebrousit. Ale tvrdý jako syntetika, nebo nitro, to zase není. A smirek zanáší všechny nátěry, třeba i ta syntetika a nitro.

Já s vodou ředitelnými barvami problém zatím neměl a futra jsem také natíral. Vše bez problémů. V interiéru s normální vlhkostí Vám nic rezivět pod barvou nebude jak tu někdo psal... Možná, ale nevím, jestli se mi to jen nezdá, barva trochu zežloutla, jinak ale drží.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru